2 éve

Óvatosan újranyit sok kis magyar üzlet

Lassan újraindul az élet, ismét kinyitnak a fodrászok, műkörmösök, akiket a jogszabály ugyan nem kötelezett bezárásra, de vendég híján nem tudták folytatni a munkát. Nyitásra készül a masszőr és a büfés is. Az adóelengedés segített, hogy ne menjenek csődbe, de dolgozni kell tovább – csak most már egy kicsit másként.

„Másoknak is azt javaslom: nyisson ki!”

„Ne félj tőlem, megcsinálom a hajad!” – hirdeti magát a Facebookon Vas Anna fodrász, aki csak egy hétig tartott zárva. Budapest belvárosában dolgozik.

Fotó: Ripost

Amikor bejött a koronavírus, akkor nem hagytam abba a munkát rögtön, még egy hetet dolgoztam maszkban és kesztyűben. Aztán egy hetet otthon voltam, de tudtam, hogy hamarosan dolgozni fogok, mert a magyar gazdaság nem állhat le. Ezt tanácsolom mindenkinek, aki egyszemélyes üzletben dolgozik, hogy folytassa vagy nyisson ki újra. Én először elmentem az orvosomhoz, aki kivizsgált, megállapította, hogy semmi bajom, így újra kinyitottam. Nálam az a szabály, hogy én is kesztyűben és maszkban, de a vendégem is. Sokan panaszkodtak, hogy már jönnének, mert le van nőve a hajuk, a körmöshöz is bejelentkeznének. Mivel ezt a jogszabály is engedi, így én dolgozom, a körmös is, viszont a kozmetikába még nem fogadunk vendégeket. Van 2-3 tanulóm is, akiket most csak online tudok tanítani, feladatokat adok nekik, amiket a műbabán csinálnak meg, azután képen megmutatják, hogyan sikerült.”

Fotó: Ripost

Anna a vendégével aláírat egy papírt, miszerint nem járt külföldön és nem találkozott kockázatos személlyel, nem fertőzött és felelőssége tudatában kéri a szolgáltatást.

 

„Előremenekülünk a csődtől”

„Nekünk borzasztó nehéz a fennmaradás” – mondta Bakonyi Aladár, egy kis ételbár üzletvezetője a főváros XIII. kerületében.

„Az önkormányzattól béreljük a helyet, de nem engedik el a bérleti díjat a járvány idejére sem. Először mi is bezártunk, de mivel nincs más bevételi forrásunk, muszáj volt újra kinyitni, különben végleg lehúzhatjuk a rolót. Érezhetően kevesebb a vendégünk, ezzel együtt a bevételünk is durván csökkent, mégis a harc mellett döntöttünk, különben a szeretett vállalkozásunk csődbe megy.”

Fotó: Ripost

„Már a járvány utánra tervezek”

Mészáros Erzsébet masszőr azzal tölti a kényszerű szünetet, hogy a jövőt tervezi.

„Most még csak a régi ismerősöket fogadom, de remélem, hamarosan újra indul az élet és visszatérnek a vendégeim” – mondta el a Ripost-nak. „Úgy érzem, kicsit túlreagálták az emberek a helyzetet, de talán ma már látják, hogy kellő körültekintés mellett folytatható a mindennapi élet. Az a célom, hogy minél szélesebb körben elterjesszem, hogy a masszázs, a wellness nem puszta kedvtelés, hanem jó hatással van az egészségre, a közérzetünkre, ezzel kapcsolatosak a terveim is. Az, hogy mikor térnek vissza a vendégeim, függ a kormányzati intézkedésektől és attól, mit mond a tévé, a rádió.”

Fotó: Olvasói fotó

Arra a kérdésre, miben változtat a koronavírus-járvány hatására a szolgáltatásban, Erzsébet azt válaszolta: eddig is maximálisan biztosította a higiéniát, használt kézfertőtlenítőt, mert ez szakmája alapkövetelménye, s ezután is így lesz.

 

„A vendég szeme láttára fertőtlenítek”

Mészáros Mónika műkörmös hétfőn nyitott újra. Fontolgatta, hogy szünetelteti a vállalkozását, de miután kiderült, hogy június 30-ig nem kell katát fizetnie, a folytatás mellett döntött.

„Mi szívesen dolgozunk, a vendégek határozzák meg, érdemes-e” – mondta. „Április elején már annyira nem volt vendég, hogy be kellett zárni. Most, hogy meghirdettük az újranyitást, több törzsvendégünk is gyorsan bejelentkezett, hiszen lenőtt a körmük. Bízunk benne, hogy lassan, fokozatosan „előbújnak” az emberek.”

Az óvatosság persze érthető, ezért Mónika a vendég előtt fertőtlenít mindent, hogy lássa az ügyfél, valóban biztonságban van.

„Eddig is tisztán dolgoztunk, de most még nagyobb figyelmet fordítunk a kilincsek, az asztal, a lámpák fertőtlenítésére is” – teszi hozzá.

„Az időpontokat is sokkal szigorúbban tartjuk, hogy ne legyen egyszerre több vendég a zárt légtérben, és maszkot viselünk mi is, a vendégek is.”

 

„Nem hagyom cserben azokat, akik számítanak rám”

Székely Mária mesterfodrász, hajgyógyász saját üzletet tart fenn. Egy hónapig volt zárva, most nemcsak hogy újranyitott, de „menedéket” ad egy kollégájának is, felváltva dolgoznak.

Fotó: Ripost

„Régről ismerem, egy nagy szalonban alkalmazott, ami még zárva tart, így nincs hol fogadnia a törzsvendégeket. Márpedig az a fodrász, aki hosszú időre eltűnik, később is munka nélkül marad. Nem hagyhatjuk cserben az állandó vendégeinket, akik számítanak ránk” – mondja a mesterfodrász. „A családom félt, de egészségesen élek és táplálkozom, nagy tisztaságot tartok, fertőtlenítem az eszközöket és a levegőt, maszkot viselek. Egyszerre csak egy vendéget fogadok, hacsak nem házaspár vagy szülő-gyerek érkezik, mert hozzám nemcsak nők, hanem férfiak és gyerekek is járnak. Már hiányoztunk egymásnak!”

 

Nem lesz többé svédasztal A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arra számít, hogy júniusban újraindulhat az idegenforgalom is, de az biztos, hogy nem lesz olyan, mint régen: rengeteg megkötéshez és egészségügyi előíráshoz kell majd alkalmazkodni. Flesch Tamás szerint nem lesz például büféreggeli vagy büfévacsora, a szobaszerviz is változhat, az éttermekben pedig jóval kevesebb vendéget tudnak majd fogadni. A wellness használatát is szabályozni kell, hogy elkerüljék a tömeget, a fürdők is kevesebb vendéget engedhetnek majd be egyszerre.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!