Létrehozva: 2020.04.01.

Elmesélték az idősek a Ripostnak: ilyenek voltak a régi járványok

Csak a fiataloknak újdonság a karantén, az idősebbek még jól emlékeznek a lakások ajtajára kerülő piros cédulákra. Az 1960-as években mindennapos volt ez a kanyaró, az influenza és a ragadós száj- és körömfájás miatt. Akik emlékeznek erre, azt mondják: fő a nyugalom! Hozzáteszik: tartsuk be az óvintézkedéseket.

Sok nagy járványt megért már az emberiség, de nem kell évszázadokra visszamenni, az 1960-as években még rendszeres volt a kanyaró, az influenza – ami ellen még nem volt oltás – és az állatról emberre terjedő ragadós száj- és körömfájás járvány.

 

Erzsébet, 72 éves: Ez még nem a világvége

„Mi még emlékszünk a piros matricára” – mesélte a Ripost-nak Erzsébet. „Ahová kitették, onnan senki nem jöhetett se ki, se be. Bevásárolt a rokon, a szomszéd vagy a tanácsi dolgozó, akkor még nem polgármesteri hivatal volt, hanem tanács. Persze, hogy szükség van óvintézkedésekre, hogy ne terjedjen a járvány, és ezeket be kell tartani, de pánikra semmi ok. Minek halmoznak fel ennyi élelmiszert, vécépapírt? Nem a világ vége jött el, csak egy járvány, ami nem is az első, nem is az utolsó. Majd szépen lecseng, csak vigyázzunk magunkra és egymásra!”

1963-ban egy bent tartott nő az ablak reluxa függönyét elhúzva az üvegen keresztül beszélget egy ismerősével a Lenin körúti Royal Szállónál (Fotó: Fényes Tamás/MTI)

Zsuzsanna, 58 éves: Fehér porba kellett lépni, ha kimentünk

„Talán 4-5 éves lehettem, amikor Kömlőn száj- és körömfájás járvány ütötte fel a fejét” – emlékszik K. Zsuzsanna. „Igaz, elsősorban az állatok között terjedt, de emberek is elkaphatták. Otthon kellett maradnia mindenkinek. A házak előtt katonák álltak. Egy lapos faláda volt a kapu előtt, benne fehér por, abba kellett belelépni, ha mégis kimentünk akár az udvarra, és befelé is. Sem boltba, sem kútra nem mehettünk. A jószágokat sem hajtották ki, mint máskor. A vízhordó kannát ki kellett adni és hoztak vizet, a boltból is elhozták, ami kellett. Gyerekfejjel izgalmas és szép időszak volt, mert össze voltunk zárva mamával és papókával. A mai napig elevenen él az emlékezetemben.”

Budapesten 1963-ban a Vörös Csillag Filmszínház üres, kihalt bejárata (Fotó: Bojár Sándor/MTI)

 

Klára, 62 éves: fertőtlenítőn keresztül szálltunk fel a buszra

„Én a városban laktam a járvány idején kollégiumban, de megengedték, hogy hazautazzunk. A buszra úgy lehetett felszállni, hogy nemcsak a fertőtlenítő ládába kellett belelépni, hanem le is permeteztek, nehogy terjesszük a járványt. Nagyon kellemetlen levegő volt a zsúfolt buszon” – meséli a kömlői Klára. „Az embereknek mészporba kellett lépniük, és klórmeszes vízzel permetezték le őket, ez volt a mai hipó elődje.”

 

István, 60 éves: szovjet katonák felügyeltek

„1966 telén, január-februárban volt a száj- és körömfájás járvány. A falunkat körbezárták, szovjet katonákat vezényeltek ki. Mi gyerekként jártunk ki hozzájuk, úgy éltük meg, mint egy nagy eseményt” – meséli a 60 éves B. István. „A lezárások akkor főként az állattelepeken dolgozókat és családjaikat érintették, de a kanyaró és az influenza miatt is többször volt karantén, és az már mindenkire vonatkozott.”

1918-ban egy spanyolországi kórház (Fotó: Mary Evans / Media Drum Images / Mary Evans Picture Librar / Profimedia)

 

Dr. Dőry István, 61 éves: Házilag barkácsolt gézmaszkot viseltek az orvosok

Dr. Dőry István biofizikussal nem mi beszéltünk, emlékeit Hávelné dr. Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara egykori elnöke osztotta meg az interneten.

„Amikor felnőttem, az 1960-as években, még voltak járványok. A 30-as években még volt halálos torokgyík, diftéria és TBC. A 60-as években ezekre már oltották a gyerekeket, viszont mindennapi realitás volt a skarlát, a szamárköhögés, a vírusos kanyaró és később a távol-keleti influenza... Gyermekbetegségeknek nevezték, de idősek, betegek is megkaphatták, ezért kellett nagyon vigyázni. Emlékszem, hogy az iskolában, óvodában volt elkülönítő. A szülőt, ha tudták, értesítették – a munkahelyeken volt telefon. Egyszer anyukámmal este az iskolából kézen fogva mentünk skarlát miatt a zöldkeresztbe (Köjál). A zöldkeresztnél az orvosok házilag barkácsolt gézmaszkot viseltek. Innen a zöldkeresztes mentő vitt haza, és ki kellett tenni egy piros cédulát az ajtóra...

A piros cédulás lakásból nem lehetett kimenni játszani a lábadozás időszakában. A gyerekek sem jöhettek be. A leckét a betegnek bedobták a postaládába... Édesanyám, aki vegyész volt, amikor hazajött a munkából, a boltból, mindig kimosakodott… A kilincset járványos időben naponta, délelőtt tisztogattuk, a követ felmostuk ultrás, hipós vízzel... Arra emlékszem, hogy a 70-es években egyre inkább az influenza terjedt, akkor még súlyos szövődményekkel. 1% volt a halálozás, főként idősek, betegek körében. Az influenza miatt a karácsonyi szünetet néha meghosszabbították. Akkoriban már nem szénszünet volt, hanem járványszünet.”

 

A biofizikus tanácsai * Tessék munka, vásárlás után kimosakodni. * Tömegközlekedésen viseljünk kesztyűt, vigyünk kéztörlőt. * Ne csináljunk semmilyen programot. * Ha kimegyünk a kertbe, utcára sétálni, fújjunk visszavonulót, amikor mások jönnek. Sziasztok, 5 méterről, majd telefonálunk. * Ne fogjunk meg tárgyakat, játékokat, amit mások is megfogtak, leköhöghettek. Ha mégis, utána azonnal kézmosás! * Ma már van telefon, internet – csörgessük meg, aki egyedül van. * Időseknek a kilincsére lehet akasztani, amit kérnek, gyógyszert, csomagolt élelmet. * A postásra, házhoz szállítókra különösen ügyeljünk * Öntevékenyen rendezzünk be elkülönítőt, kórházat magunknak, ha megfertőződnénk. * Türelem, szeretet.

 

100 évente pusztít világjárvány Éppen száz évvel ezelőtt csengett le a spanyolnátha-járvány. Hazánkban a legtöbb beteg a 20-40 éves korosztályból került ki. Csak a fővárosban több tízezer áldozatot szedett, pedig rengeteg, a mostanihoz nagyon hasonló intézkedést vezettek be a járvány megfékezésére: a fertőzötteket elkülönítették, az oktatási intézményeket bezárták, a kórházakban látogatási tilalom volt, a telefonokat selyempapírba csomagolva lehetett csak használni. Európában 2 millió, világszinten 25-50 millió ember halálát okozhatta a járvány. Alig kétszáz éve tört ki Európában a kolerajárvány, de csak később ért Magyarországra. I. Ferenc magyar király ugyanis zárlatot rendelt el a Kárpátok határátkelőin, de túl hamar feloldották azt, és a kór 1831 májusában eljutott hazánkba is. A járványt kolerabiztosokkal és a jobbágyok röghöz kötésével, azaz költözésük megtiltásával próbálták megfékezni, ez azonban csak élelmiszerhiányt és elégedetlenséget szült, ami felkelésekhez vezetett. Fél év alatt félmillió magyar vesztette életét kolerában. A pestis és a fekete himlő járványok gyakran végigsöpörtek Európán a középkorban, 1886-ban egyes települések csaknem kihaltak. Az utolsó fekete himlő járvány 1967-ben volt, védőoltással sikerült teljesen megfékezni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe