2 éve

A magyar eper a járvány nyertese

Végre itt az eperszezon, és a jó hír az, hogy olcsóbb lesz a magyar eper a koronavírus-járvány miatt! A külföldi egyelőre még olcsóbb, de kevesebb és rosszabb, mint a magyar. A magyar termés jó idén, és fóliás után hamarosan a piacokon lesz a szabadföldi eper is, és lemegy ezer forint alá az ára.

A boltokban, a piacokon és az alkalmi elárusítóhelyeken is megjelent már az eper. Sokakban felmerült a kérdés, nem fertőz-e.

Nem kell tőle félni!

A Ripost kérdésére dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt válaszolta, hogy a gyümölcsön nem tapad meg hosszú ideig a kórokozó, alapos folyóvizes lemosás után biztonsággal fogyasztható. Persze az is fontos, hogy az eladó higiénikusan, lapáttal vagy műanyag kesztyűben adagolja az epret, s nyugodtan szóvá tehetjük, ha nem így történik.

A Ripost körbenézett, hol mennyibe kerül most az eper. A Lidlben még görög epret árulnak, 400 forint a félkilós csomag, a Tescóban spanyol epret találtunk 449 forintért, az Auchanban ugyancsak 490 forint volt a félkilós spanyol eper. A piacokon és alkalmi árusoknál azonban már megjelent a magyar eper, az ára egyelőre 2000-2500 forint között van.

Kevesebb és rosszabb a külföldi, mint tavaly

„Ilyenkor Magyarországon még csak fóliásat kapni, aminek nagyobb a termesztési költsége” – magyarázta a Ripost-nak dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. „A spanyol, illetve görög szamóca most azért olcsóbb, mert az már szárazföldi termés, ott melegebb van, gyorsabban beérik. A járvány ellenére érkezik görög, olasz és spanyol import, de kevesebb, mint az előző években és nem is olyan jó minőségű. Ez várhatóan a magyar epertermelőknek kedvez, mert idehaza jó termést várunk.”

Fotó: Ripost

A jövő héten már jön a szabadföldi eper is

Magyarországon május első felében jelenik meg a hazai szabadföldi szamóca, akkor jelentősebb árcsökkenésre számíthatunk.

„Az enyhe tél miatt nem volt fagykár és a napsütésben gazdag február, március is nagyon kedvezett a gyümölcsnek” – tette hozzá Apáti Ferenc. Mivel az epret öntözik, az aszály sem okozott gondot, a tavaszi éjszakai fagyok sem okoztak érdemi károkat.

A szabadföldi eper ára várhatóan 1000-1500 forint között lesz, de az apróbb szemű ára szezonban 1000 forint alá is megy majd májusban, befőzni ezt érdemes.

Szedd magad! Május közepétől indul a Szedd magad akció az eperföldeken, és várhatóan egy hónapig tart majd. Fotó: MTI Egyelőre sehol nem írták ki, hogy ez elmaradna, sőt járvány idején még higiénikusabb is, mint ha mások szedik, szállítják és árusítják. A távolságot idén az eperföldeken is meg kell tartani.

Erősíti az immunrendszert

Éppen a járványos időszakban nem nélkülözhetjük a friss gyümölcs, így az eper kedvező, immunerősítő hatását. Az eper nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és nyomelemeket, ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúrához is ideális. Védi a szív- és érrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, különösen gazdag C-vitaminban és mangánban. Ha szeretnénk kihasználni egészségügyi előnyeit, ne cukrozzuk!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!