2 éve

Nem lehetünk ennyire ostobák: Még mindig ezrek lődörögnek az utcán

Felfoghatatlan! Miközben minden csatornán azt hangsúlyozzák – a tisztifőorvos naponta elmondja –, hogy a koronavírus-járvány megfékezésének egyik legjobb módja, ha az emberek otthon maradnak, felelőtlen emberek dohányboltok előtt, piacokon, tereken bandáznak, nem törődve mások egészségével.

Észrevétlenül terjed a koronavírus, és a leginkább azok terjesztik, akik nem tudják magukról, hogy fertőzöttek, ezáltal fertőznek. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő távolságot tartsunk egymástól, a társas összejöveteleknek nem most van itt az ideje. Aki hordozza a vírust, a másik ember halálát is okozhatja azzal, hogy átadja. Vannak azonban, akiket ez egyáltalán nem érdekel. A Ripost munkatársai számos téren, piacon, dohányboltoknál találkozott csoportosulásokkal.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Dohánybolt mellett buliznak, piálnak, vizelnek

Áldatlan állapotok uralkodnak Pesterzsébeten, a Jókai Mór utcában található dohányboltnál.

„Egyébként is botrány, ami itt folyik, de most a koronavírus-járvány idején kifejezetten aggasztó” – mondta Pataki Adrienn a Ripost-nak. „A dohányboltba járók közül többen is körbevizelik és körbeszemetelik a házat, ráadásul olyan hulladékkal, amelyen megtapadhat a cseppfertőzéssel terjedő kór. Nálunk két ablak is az utcára néz, azoknak a párkányán minden nap találunk cigarettacsikket, sörös dobozokat, féldecis üvegeket.”

Ráadásul most, hogy a legtöbb üzlet 15 órakor bezár, még többen mennek Adriennék háza elé bandázni, bulizni.

 

Fodrászatban bandáznak a hölgyek

Egy olvasónk arról számolt be: az elmúlt napokban a család megszervezte 73 éves édesanyja életét, hogy egyáltalán ne kelljen kimozdulnia. Ám hamar kiderült, hogy nem ment át az üzenet. „Csütörtökön felhívtam, hogy érdeklődjek felőle. Meglepetésemre beszélgetést hallottam a háttérben. Rákérdeztem, mire kiderült, hogy amíg mi a gyógyszertárba sem engedjük le, ő elment fodrászhoz, ahol többen is összejöttek és szokás szerint vígan cseverésztek.”

 

Mindig ülnek a piaci italbolt törzsasztalánál

Az egyik fővárosi piac kocsmájában most sem üresek soha a székek, a törzsvendégek továbbra is naponta leülnek megszokott asztalukhoz.

Fotó: Ripost

„Ha csak a kocsmázást, kocsmai beszélgetést helyettesítik a dohányboltok előtt vagy a piaci ivóban, az is nagyon veszélyes, viszont van egy réteg, az alkoholfüggők, akiknek még nehezebb otthon maradni. A legtöbb alkoholista minden nap lemegy a kis sarki kocsmába az ezer forintjával, és megveszi az aznapi adagot” – magyarázta Zacher doktor a Ripost-nak. – Nekik nincs otthon tartalékuk, és ha nem ihatták meg a napi adagjukat, akkor nem tud otthon maradni. Ráadásul ők a veszélyeztetett réteghez tartoznak, hiszen az alkoholisták immunrendszere nagyon gyenge.

 

Csoportosan árulnak a hajléktalanok

Megdöbbentő esetre figyelt fel a Ripost munkatársa a XI. kerületben, a Bartók Béla utcán lévő kisboltnál. Mivel sokan vesznek tartós élelmiszert, konzervet, ezt kihasználva a boltnál megjelent néhány hajléktalan férfi, akik a menhelyen kapott konzerveket itt váltották aprópénzre. Kollégánk vett is tőlük próbaképpen, öt dobozt adtak egy ezresért.

Fotó: Sulyok László / Ripost

 

Buliznak az utcán a XX. kerületben

Pesterzsébeten a sétáló utcában semmi nyoma a veszélyhelyzetnek. Szinte minden padon ül valaki, sétálgatnak az idősek, gyerekes családok élvezik a napsütést és a szép időt, fittyet hányva a távolságtartásra. A dohánybolthoz közeli szökőkútnál több padon is csoportokba verődve bandáznak, a fagyizó terasza is félig tele – számolt be a tegnap kora délutáni helyzetről egy olvasónk.

Fotó: Ripost

 

Tovább rúgják a bőrt a Havannán

A havannai lakótelepen nem tudják otthon tartani a gyerekeket a szülők, a játszóteret se zárták le, mint másutt, így lent rúgják a bőrt, játszanak és cserélgetik egymás között a vírust. Ezzel csak az a baj, hogy hazavihetik idősebb, veszélyeztetett korban vagy állapotban lévő családtagoknak.

 

Ingyen házhoz szállítás segít az otthon maradásban

Sorra jelentik be a különböző üzletek, hogy ingyenes házhoz szállítást, egyes esetekben pedig akár extra kedvezményt is adnak azoknak, akik üzleteik helyett az internetes boltjukban nézelődnek és online vásárolnak. Így nem csak a dolgozóikat, de vásárlóikat is védik a koronavírus terjedésével szemben, ugyanakkor a fennmaradásukat is biztosítják ebben a nehéz, de átmeneti időszakban. Több áruház úgy döntött, hogy a jelen helyzetben nem hirdet kuponnapokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!