2 éve

Koronavírusból felépültek mesélnek: Így zajlik le a betegség

A Ripost olyan betegeket keresett, akik első kézből számolnak be arról, mit éreztek, hogyan élték meg a fertőzést.

Most mindenki arra kíváncsi leginkább, hogyan zajlik le a fertőzés, miután elkapta valaki. A Magyarországon megfertőződött 16 személy közül csak egy idős, más betegségben is szenvedő férfi van rossz állapotban, mindenki más jól van. Sőt, az egyiküket gyógyultnak nyilvánították. A Ripost olyan betegeket keresett, akik első kézből számolnak be arról, mit éreztek, hogyan élték meg a fertőzést.

Sok esetben a láz az első tünet. Ahogyan arról egy, a betegeitől megfertőződött orvos beszámolt, az első nap még nem érzékelt torokfájást, erős fejfájást vagy tüdő rendellenességet, még csak nem is köhögött. A második napon kicsit már fájt a torka, elkezdett köhögni és fájt a feje, de légszomja vagy mellkasi fájdalma még mindig nem volt. A tüdejében normál sztetoszkóppal érzékelhetően folyadék gyűlt fel. A harmadik napra elmúlt a torok- és fejfájás, kevésbé köhögött, viszont hasmenése lett, és a tüdejében még mindig folyadékot mutattak ki – írta dr. Yale Tung Chen, a madridi kórház 35 éves orvosa, aki házi karanténban van, és a világhálón nyilvános naplóban számol be a betegség lefolyásáról, bár hozzáteszi: az mindenkinél más lehet.

Dr. Yale Tung Chen (jobbra) sikeresen meggyógyult a koronavírusból (Fotó: Twitter)

Nem ő az egyetlen, aki megosztja a COVID-19-el folytatott küzdelmét. Egy másik, a kínai Vuhanban keletkezett beszámoló ijesztőbb képet fest. Tiger Je azt írta: három hétig szenvedett a vírustól és halálfélelme volt. Csúnyán köhögött, magas láza volt és a tüdején foltokat találtak. „Annyira köhögtem, hogy fájt a gyomrom és a hátam”írta. Január 17-én diagnosztizálták, február 7-én gyógyult meg. Elmondása szerint a január 21-26 közötti néhány nap volt a legrosszabb.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!