2 éve

Koronavírus: most bevethetjük a régi, jól bevált házi praktikákat

Most mindennél fontosabb az emberek fegyelmezettsége. Amellett, hogy pontosan betartjuk a hatóságok utasításait, a koronavírus-járvány terjedését régi házi vírusölő praktikákkal is megakadályozhatjuk. A szabolcsi háziasszony, Vali a propoliszra esküszik, a háziorvos szerint az is fontos, hogy otthon cipőt váltsunk.

A házilagos fertőtlenítésnek a hagyományos régi háztartásokban számos praktikája volt, ezért megkérdeztük a híres szabolcsi háziasszonyt, Boros Valit, ő hogyan védekezik a koronavírus ellen.

Fotó: Ripost

„Az öregek pontosan tudták, hogy a legjobb vírusölő a propolisz, én most azt szedem megelőzésként” – avat be titkába Valika.

Fotó: Profimedia

„Kevés langyos vízbe 10 cseppet csepegtetek és minden nap beveszem. Ugyancsak vírusölő az ecet, azzal fertőtlenítek, teszek a felmosóvízbe, azzal mosom ki a kádat, a tűzhelyet, sőt, ilyenkor még a ruhákhoz is öntök egy keveset mosáskor. Nem véletlen, hogy régen, amikor kicsi baba érkezett a házhoz, mindent vasaltak, ami a bőréhez ért: a ruháját, az ágyneműjét, a pelenkáját: a vasaló hője betesz a vírusoknak, baktériumoknak! Azt javaslom, vegyük elő a jó öreg vasalót, és kezdjünk újra vasalni. Az edényeket is forró vízzel fertőtlenítem. Akinek van mosogatógépe, annak egyszerűbb, mert az nagy hőfokon mosogat, ha nincs, akkor mosogatás után a tiszta edényt érdemes leforrázni. Nem kell kétségbe esni, rettegni! A legjobb, amit tehetünk, hogy jobban ügyelünk a tisztaságra, odafigyelünk egymásra és a környezetünkre.”

Fotó: Northfoto

Dr. Bense Tamás háziorvos szerint ezek is jó módszerek, de ő is adott néhány praktikus tanácsot a Ripost olvasóinak.

„A legelső az, hogy amint hazaérünk, azonnal mossunk kezet langyos, szappanos vízzel, legalább 40 másodpercig. Ám mielőtt elmennénk otthonról, egy rongyot mossunk ki fertőtlenítőszerben és tegyük a kinti lábtörlőre. Arra ügyeljünk, hogy mindig nedves legyen a rongy. Ha megjöttünk, alaposan töröljük le a cipő talpát, sőt naponta töröljük át szappanos vízzel a cipő tetejét is.

Dr. Bense Tamás (Fotó: TV2)

A ruhákat legalább 60 fokban mossuk, gyakrabban mossunk hajat, a fésűre pedig fújjunk fertőtlenítőt, mielőtt használnánk. Az almát, más gyümölcsöt evés előtt mossuk meg meleg vízben, ám a tojást csak felhasználás előtt tisztítsuk le vízzel, hogy a természetes védőréteg addig védje” – mondta lapunknak a családorvos.

 

Ne csúcsidőben menjünk vásárolni!

Felhívást adott ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a koronavírus terjedése miatt azért, hogy az abban foglaltakkal elősegítse a családok biztonságos vásárlását a kiskereskedelmi, elsősorban az élelmiszert áruló üzletekben és áruházakban.

Fotó: Ripost

A szerdai „Veszélyhelyzet” bejelentése után, mint az a Ripost fotójából is látszik, sokan újból felvásárlási rohamot indítottak, ami teljesen felesleges.

 • Lehetőleg ne a csúcsidőszakban menjünk vásárolni.

 • A kisgyermekek érdekében azt javasolják, ha megoldható a felügyeletük otthon, ne vigyük őket magunkkal.

 • Az eladótérben a vásárlók tartsanak biztonságos távolságot más személyektől.

 • Javasolják a készpénz nélküli fizetést az üzletekben, ami gyorsabb, kényelmesebb is.

 • Ahol rendelkezésre áll, vegyük igénybe az önkiszolgáló pénztárakat.

 • Vásárlás közben senki ne érintse meg az arcát, különösen az ajkait, az orrát és a szemét.

 • Köhögés vagy tüsszentés esetén takarjuk el a szánkat és az orrunkat egyik könyökünkkel vagy zsebkendővel, a lehető leghamarabb dobjuk be a zsebkendőt egy zárt szemetesbe.

 • A válogatható friss árut (elsősorban péksüteményt) ne fogjuk meg puszta kézzel.

 • Védőmaszkok nem ajánlottak az egészséges emberek számára!

  Nem lehet tömeg a patikákban

  Fotó: Ripost

  Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a gyógyszertáraknak, a patikusoknak, rajtuk keresztül pedig az érintett vásárlóknak üzent.

  Fotó: Ripost

  A hatóság azt kéri a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteget engedjenek be, ahány gyógyszerkiadó hely (pult) működik és az erre vonatkozó figyelmeztetést tartalmazó plakátot tegyék ki. Ha esetleg tele van az adott patika, akkor a betegek várják meg, amíg felszabadul az egyik pult. Emiatt sor alakult ki néhány nagy forgalmat lebonyolító patika előtt.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!