2 éve

Így fertőtlenítenek a székelyek járvány idején

Valamit tudhatnak a székelyek! A Ripostnak több erdélyi lakos is beszámolt arról, hogy arrafelé a pálinka fertőtlenítő hatásában bíznak, és sokan butykossal közlekednek, időnként löttyintenek belőle nemcsak a szájukba, hanem a kezükre is. Ezért vagy másért, tény: Romániában egyedül Székelyföld szívében, Hargitában nincs még fertőzött.

Erdélyben is megkezdődött a felvásárlási láz, ott is fogynak a kézfertőtlenítők, egészségügyi kendők, sor van a patikában. De a székely találékony, megoldja.

Pálesz fertőtlenít
Fotó: Szabolcs László

„Egyre többen járkálnak pálinkás üveggel a zsebükben az utcán. Mivel az alkohol fertőtlenít, kézfertőtlenítőnek használják a házi szilva- és körtepálinkát, amiből mifelénk bőven van„ – mesélte a Ripost-nak Jakab Judit.

Pálesz fertőtlenít
Fotó: Szabolcs László

„Ha az utcán jár az ember mostanában, akkor gyakran lát olyat, hogy a zsebből előhúzott üvegből egyet kortyolnak, utána meg tesznek egy cseppet a kezükre is fertőtlenítés gyanánt.”

Pálesz fertőtlenít
Fotó: Szabolcs lászló

„Két néni ment előttem a járdán, Udvarhelyen. Egyik kivett egy vizes palackot a táskájából és mindkettőjük kezére locsolt. Először azt gondoltam magamban, hogy ennek nem sok értelme van, mert a víz szappan nélkül nem hatásos, de aztán megcsapott a pálinka szaga és rájöttem, hogy mivel kenték be a kezüket„ – mondta el Szabó Zsuzsanna.

Pálesz fertőtlenít
Fotó: Szabolcs László

„Az én uram nagyon félhet a vírustól, mert egy nap háromszor kell újratölteni neki az üveget”- mondta Juliska néni a Ripostnak. Hozzátette: az általuk készített pálinkák átlag 70-80 fokosak.

„Ami 60 fok alatt van, az nem is pálinka, az likőr. Likőrt pedig nem csinál az uram„- tette hozzá.

Hogy a különös fertőtlenítési módszernek, a kiváló erdélyi házipálinkának köszönhető-e vagy másnak, tény, hogy Székelyföld szívében, Hargitában egyelőre nincs koronavírusos beteg, sőt a helyiek szerint egész Erdélyben nincs még magyar beteg.

Fotó: Ripost

Romániában tegnap délután 264 fertőzöttet tartottak nyilván, Székelyföldön is volt már megbetegedés. A statisztikában az nem szerepel, milyen nemzetiségűek a betegek, de a helyiek szerint még nincs magyar fertőzött Romániában. A magyar megyékben kevés a megbetegedés: Marosban 4, Kovásznában 4 igazolt eset van, Hargitán egy sem. Az RMDSZ tájékoztató oldalt indított, ahol hiteles és naprakész információkat kapnak a székelyek magyar nyelven.

„Az RMDSZ a hatósági ajánlások betartását javasolja” - mondta a Ripost-nak Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának az alelnöke.

„A megyei tanács tagjai és a polgármesterek is keményen dolgoznak azon, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az emberek és megfelelő magatartásra ösztönözzék őket. Vannak, akik pánikba estek, mások elbagatellizálják a dolgot, mindkettő egyformán káros a jelenlegi helyzetben„– szögezte le.

A pánikot jelzi az erdélyi nagyvárosokban is tapasztalható felvásárlási láz, de vidéken nem aggódnak, hogy nem lesz étel, mert szinte minden háznál van tyúk, ennélfogva tojás, sok helyen tehén is van, akinek meg nincs, az a szomszédtól vitte eddig is a tejet, nem a boltból. Akinek nincs földje, krumplija, hagymája annak is van a pincében, mert ezeket is a helyi földművesektől veszik meg. Ráadásul azok, akik éltek a Ceausescu rendszer idején, tudják, hogyan lehet boldogulni, amikor nincs a boltokban áru vagy korlátozzák a vásárlás mennyiségét.

A legtöbben nem a vírustól vagy a nélkülözéstől félnek, hanem attól, hogy elszakadnak a családjuktól hosszabb időre. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne külföldön vagy az anyaországban élő vagy dolgozó rokona. Ezért leginkább az a beszédtéma, kinek hol él rokona, barátja és hazatér-e. A külföldi helyzetről a magyar sajtóból, tévéből informálódnak.

 

Mit szól ehhez az orvos?

„A pálinka valóban jó megoldás, ha nem a szájukba töltik” – vélekedik Bense Tamás családorvos. „Az alkoholnak ugyanis fertőtlenítő hatása van, a gyógyszertári fertőtlenítő alapanyaga is az. Fertőtlenítésre legalább 70 fokos az igazi. Ha nem lehet fertőtlenítőt kapni, ez jó megoldás, a kéz és a tárgyak fertőtlenítésére egyaránt alkalmas lehet a jóféle szilvapálinka, de ha túl sok jut belőle a szervezetbe, az bizony egészségkárosító. Úgyhogy csak csínján a belső fertőtlenítéssel!„ – figyelmeztet a doktor.

Viszkitől gyógyult meg az angol beteg

A viszki segített kigyógyulni a koronavírusból- állítja egy Vuhanban élő brit tanár. A férfi a kezdetekkor kapta el a betegséget, nem is gondolta, hogy koronavírusa van. Az orvos antibiotikumot írt fel neki, de ő nem vette be. Helyette mézet kevert a viszkibe, azt itta néhány napig és meggyógyult.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!