2 éve

Gátolja a koronavírus terjedését a magyar találmány

Két órán át is életképes lehet a fémfelületeken a kínai koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely megakadályozza a vírusok, bacilusok és gombák megtapadását. A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, és máris Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta.

Nem elsősorban a levegőben, inkább a tárgyak, felületek közvetítésével terjed ilyen gyorsan az új koronavírus – jelezte az amerikai járványügyi központ igazgatója. Dr. Robert Redfield hozzátette: a réz- és acélfelületeken két órán át, más felületeken pedig még tovább is életképes maradhat az új koronavírus. Nem véletlen, hogy minden egészségügyi szakember a gyakori és alapos kézmosást ajánlja legfontosabb óvintézkedésként – ugyanúgy, mint az influenza esetén.

Fotó: Resysten Hungary

Egy magyar találmány azonban, amelyet sok hazai közlekedési eszközön, illetve egyes kórházakban is alkalmaznak, képes gátolni a kórokozó terjedését.

Sok járművön már alkalmazzák

Budapesten többek közt a felújított metrószerelvényeken, a Combino villamosokon, a HÉV-eken és a mozgólépcsők gumikorlátjain is alkalmazzák a bevonatot, de több vidéki kórházban is, így többek között az egri Markhot Ferenc és a Kisvárdai Kórházban hatékonyan kezelték vele a felületeket.

– Egy japán feltaláló, Akira Fujishima rájött arra, hogy a titán-dioxid szemcseméretének csökkentésével növelhető annak antibakteriális hatása. Ennek az alapötletnek a mentén kezdett el kísérletezni egy magyar kutatócsoport.

A bevonat nem engedi megtapadni a vírust

3 éves munkával sikerült egy olyan bevonatot létrehozni, mellyel a kárpittól a fémen, a műanyagon és a gumin át az üvegig bármilyen felület kezelhető, s azon onnantól kezdve, akár egy éven át semmilyen gomba, baktérium és vírus, így az új koronavírus sem képes megtapadni„

– mondta a Ripost-nak Lehoczky Péter, a Resysten Medical Kft. egyik tulajdonosa. Hozzáteszi: a kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, színtelen-szagtalan anyag molekuláris szinten épül be a kezelt felületbe, s természetes vagy mesterséges fény mellett akár egy éven át is képes védelmet nyújtani, miközben nem letörölhető.

Fotó: Resysten Hungary

„ Ez a szer semmilyen vegyi, illetve allergén anyagot nem tartalmaz, sem a bőrön át, sem belélegezve nem jut az embert szervezetébe, így a kismamákra és a kisbabákra sem jelent veszélyt” – magyarázta Lehoczky Péter. Az új koronavírus megjelenése óta még nagyobb a nemzetközi érdeklődés a szolgáltatás iránt. Jelentkezett már több amerikai, olaszországi cég, de például a dubaji közlekedési társaság is, mindannyian szeretnének kapni az új koronavírus terjedését gátló magyar találmányból, melynek gyártója megkapta az Innovatív Márka elismerést.

Nem helyettesíti a kézmosást

A reptereken a kézmosás hiánya miatt terjed a kór

70 százalékkal lelassítaná a betegség terjedését, ha a repülőtereken az utazók 60 százalékának lenne tiszta a keze. A vécét használó emberek 70 százaléka megmossa kezét, 30 százalék nem. Előbbieknek azonban csak fele mos helyesen kezet, a többiek csak leöblítik – derítették ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Még az is 37 százalékkal lassíthatná a járvány terjedését, ha a világ 10 legfontosabb repterén minden erőforrást bevetnének a kézmosás gyakoriságának növelésére.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Barátságosáron érkeznek hozzánk a Huawei új okostelefonjai

origo.hu

Putyin szövetségese megnevezte, melyik országot bombázzák először, ha kitörne a harmadik világháború

borsonline.hu

Megrázó helyszíni felvételek érkeztek a belvárosi épületomlásról – fotók, videó

hirtv.hu

Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki a IX. kerületben

ripost.hu

Se bugyi, se más, teljesen meztelenül hintázik az almamellű álomnő

hirtv.hu

Fiatal pár fulladt a Temes folyóba

vg.hu

Ennyit kerestek a magyar úszok a világbajnokságon

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 27.: A Nyilas váratlan segítséget kap, a Halak elsimítja az ellentéteket

ripost.hu

GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY AZ EMÉSZTÉSI ZAVAROK ELLEN (X)

life.hu

"Bárcsak egy pohár whiskyvel a kezemben halnék meg!" - Híres nők, akik imádják a barna aranyat

ripost.hu

Potyogtasd a meggyet, így készül az isteni pite

ripost.hu

Jobbik-botrány: 2 milliós fizetést ad élettársának Jakab Péter a parlamenti frakció pénzéből

További cikkek

INSIDER

Jobbik-botrány: 2 milliós fizetést ad élettársának Jakab Péter a parlamenti frakció pénzéből

INSIDER

Tovább üldözi Karácsony Gergely az autósokat

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Több ember életét is megmentette az 5 éves Szófia Siófokon

INSIDER

Ötéves kisfiú álmát váltották valóra a visegrádi rendőrök

INSIDER

Megdöbbentő képek a helyszínről: leszakadt egy Jókai utcai ház tetőzete, többen megsérültek

INSIDER

Teljes a káosz: leállt az 1-es villamos, nem jön a pótlóbusz