Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
3 éve

Kínai koronavírus: felesleges megrohanni a boltokat, nem lesz áruhiány

Valóságos őrültekháza van a nagy áruházláncokban a koronavírusról szóló hírek hallatára. Az emberek megrohanták az üzleteket tartós élelmiszerekért. Fölösleges azonban a nagy roham: nem lesz áruhiány.

Mintha háború lenne, úgy viselkednek sokan az üzletekben: tucatjával, néha százával viszik a cukrot, konzerveket, ásványvizeket. Az áruházláncok alig győzik a feltöltést: kollégáink is szemtanúi voltak, ahogy a lefosztott polcokra érkező utánpótlást is azonnal elkapkodják. De az áruval teli raklapok a raktárakból nem fogynak el…

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Ugyanez az őrület megy a neten rendelt házhoz szállítással is, ezért az üzletek kénytelenek voltak korlátozni a maximálisan kiszállított ásványvizek és más tartós cikkek mennyiségét, és az is előfordul, hogy csak 1-2 nappal későbbre kapunk időpontot, de nincs és nem is lesz áruhiány.

„Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás” – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség. A legnagyobb kereskedelmi láncokat tömörítő szövetség kiemelte: néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Folyamatos az árufeltöltés
(Fotó: Szabolcs László/Ripost)

Rengeteg a rémhír a koronavírus kapcsán, eközben lapzártánkig egyetlen esetben sem bizonyították, hogy lenne Magyarországon fertőzött. De a szakemberek hangsúlyozzák: ha nálunk is megjelenik a fertőzés, akkor sem kell áruhiányra számítani. Nem véletlenül sulykolják az orvosok: a koronavírus nem sokkal veszélyesebb, mint az influenza, egészséges immunrendszerű embereket nem veszélyeztet, a többség észre sem veszi, hogy átment rajta a kór. Az óvintézkedések is hasonlók, mint az influenza esetén: alapos kézmosás, fertőtlenítés…

Kézfertőtlenítővel várják az Utazás kiállítás vendégeit – pont Olaszország a díszvendég…

Csütörtökön nyílt meg a hagyományos Utazás kiállítás Budapesten, a Hungexpón. A koronavírus-járvány némi pikantériát ad annak, hogy éppen Olaszország a díszvendég. A Ripost munkatársai azonban egy szájmaszkos emberrel sem találkoztak: úgy látszik, aki szeret utazni vagy ebből él, az kevésbé hajlamos a pánikra…

Utazás kiállítás 2020, díszvendég: Olaszország
(Fotó: Szabolcs László/Ripost)

A szervezők nem tartották indokoltnak a rendezvény elhalasztását. Néhány biztonsági intézkedést tettek, például a fogadócsarnokban kézfertőtlenítő várja az érkezőket. Pániknak nyoma sincs, 40 ország több mint 250 standdal várja az utazás iránt érdeklődőket egész hétvégén.

A díszvendégeknek a kiállításon nagy standjuk van, ahol olasz kávéval és fagyival kedveskednek az embereknek.

„A koronavírus nem homályosítja el Olaszország turisztikai értékeit” – vélekedik a stand vendéglátója, egy olasz hölgy. Mindenkinek ajánlja az úti célokat, nem tartja indokoltnak a pánikot. „Kár volna a túlzott, indokolatlan félelem miatt kihagyni ilyen szép úti célt, mint Olaszország. Aki mégis félős, menjen a karanténoktól távol eső vidékre, például Nápolyba” – mondta a Ripost-nak. Olyan utat nem kínálnak, ami a lezárt tartományokba szól.

Az Iparkamara elnöke szerint a turistáknak nincs félnivalójuk, de a turizmust óhatatlanul érinti a helyzet, az erre az évre jósolt 4-5 százalékos növekedés valószínűleg elmarad, főleg, hogy a világ turistáinak több mint 30 százaléka kínai.

Elbukhatjuk a befizetett utakat

Sokan nem a vírustól és a megbetegedéstől félnek, hanem attól tartanak, hogy elbukják a már befizetett utat. Van olyan utazási iroda, ahol csak 21 nappal az utazás előtt lehet visszamondani az utat, van, ahol 2 héttel előtte is.

„Nálunk a befizetett utat át lehet tenni a következő évre, de ehhez egy hónappal előre kell szólni” – magyarázta egy utazási ügynök.

A CLB biztosítási alkusz cég korábbi tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, ha valaki karanténba kerül külföldön, és van arra biztosítása, számíthat a kórházi napi térítésre, illetve a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megtérítésére. De azt is jelezték, hogy a koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók.

A WizzAir ritkítja olasz járatait, de nem törli az összeset

Az interneten futótűzként terjedt, hogy a WizzAir a koronavírus-járvány miatt április elejéig törölte az olaszországi járatait. Az ügyben megkerestük a WizzAirt, mely a következő választ küldte a Ripost-nak: a WizzAir úgy döntött, hogy „a kereslet visszaesése miatt a március 11-től április 2-ig tartó időszakban csökkenti egyes, többek között olaszországi úti célokra közlekedő járatainak sűrűségét. A légitársaság ugyanakkor nem függeszti fel ezeket az útvonalakat, nem törölte minden, ezekre az úti célokra üzemeltetett járatát, csökkentett kapacitással továbbra is közlekedik ezekre az úti célokra. Az érintett utasokat legkésőbb 15 nappal az indulás előtt e-mailben értesítjük járatuk törléséről, és választhatnak, hogy elfogadják az ingyenesen, más dátumra felajánlott átfoglalást, visszakapják az eredeti viteldíj 100 százalékát, illetve WIZZ-számlán történő jóváírás formájában a 120 százalékát. Mivel a járattörlésről legkésőbb 14 nappal az indulás előtt értesítjük az érintett utasokat, az 2004/261/EK rendelet értelmében ezen felüli kompenzációra nem jogosultak.”

Fotó: MTI

1,2 millió maszk áll rendelkezésre

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta: 1,2 millió maszk áll rendelkezésre az országban, és már intézkedtek, hogy ezek minél hamarabb eljussanak a patikákba. Napi 25 ezer maszk készül a büntetésvégrehajtási intézetekben.

Egészségügyi védőmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben
(Fotó: MTI)

A pénteki Ripost-ban további információkat olvashatsz a koronavírusról, többek közt arról, segít-e az alkohol vagy hogyan védekezhetsz ellene. Keresd a lapot az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így fenyegetőznek az ukránok

origo.hu

Erre készül együtt Radics Gigi és Oláh Ibolya

borsonline.hu

Álomszép menyasszony volt: Titokban másodszor is férjhez ment az Operett sztárja

mandiner.hu

Kőkemény kritikát kapott Suhajda Szilárd egy jobbikos politikustól

ripost.hu

Heti top: Kiakadtak a szülők Marics Petire, durva dolog történt L.L. Juniorral a bíróságon

origo.hu

Megdöbbentő, miket akart egy férfi becsempészni Amerikába

mindmegette.hu

Szezonális kedvenceink: epres-zabpelyhes sütemény, amit képtelenség abbahagyni!

ripost.hu

„Ennek semmi köze nincs a kapcsolatunkhoz” – Ebbe nagyon belenyúlt Király Viktor

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

ripost.hu

Az anya sikolya törte meg a kórházi folyosó csendjét: fia a szeme láttára halt meg

ripost.hu

Titokzatos fekete szépséggel kapták lencsevégre Bereczki Zoltánt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő fordulat: hátulról szúrták le – így halt meg a Deák téri gyilkosság áldozata

INSIDER

Egy ország gyászolja Suhajda Szilárdot – képeken a csúcskísérlet

INSIDER

Már 4 év telt el a borzalmas Hableány-tragédia óta – Még mindig tart a rekord összegű kártérítési per – Galéria

INSIDER

Kozma atya: Pünkösd Isten ajándéka, a közös nyelv a bábeli zűrzavarban

INSIDER

Mesterséges intelligencia segítségével hamarabb felismerhetőek a depressziós tünetek

INSIDER

Van egy jó hírünk azoknak, akik most mentek szabira

INSIDER

Novák Katalin: a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

INSIDER

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást