3 éve

Amatőr sportlövő volt a rasszista tömeggyilkos

Lelőtt kilenc migrációs hátterű – bevándorló vagy bevándorló családban született – embert, további hat személyt pedig megsebesített, végül meggyilkolta édesanyját és magával is végzett egy „mélységesen rasszista” beállítottságú német férfi Hanauban.

Peter Frank elmondta, hogy a feltételezett elkövető Tobias R., egy 43 éves hanaui férfi, aki szerda este a Hessen tartományi város két pontján lövöldözött.

Megtudtuk: a helyszínek között az autójával közlekedett. Úgy kapták el, hogy szemtanúk le tudták olvasni az autó rendszámát. A lakását ellenőrző rendőrök holtan találták, és holtan találták 72 éves édesanyját is. Édesapja sértetlenül túlélte a történteket.

A feltételezett elkövető a honlapján közzétett egy „kiáltványféleséget” és videófelvételeket, amelyekben „zavaros gondolatokat” és „kusza összeesküvés-elméleteket” fejtett ki. Az anyagok arra utalnak, hogy „mélységesen rasszista” beállítottságú volt, és ez motiválta bűncselekményeit – mondta a szövetségi legfőbb ügyész.

Fotó: Europress – AFP/Yann Schreiber

A nyomozás következő lépéseiben feltárják a feltételezett elkövető kapcsolatrendszerét, igyekeznek megállapítani, hogy voltak-e Németországban vagy külföldön támogatói, és tudott-e bárki gyilkos szándékáról.

Mint a Ripost megírta, Tobias R. szerdán 22 órakor Hanau belvárosában belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg.

A szövetségi főügyész közlése szerint a halálos áldozatok kivétel nélkül migrációs hátterűek, 21 és 44 év közöttiek, német és külföldi állampolgárok is vannak közöttük. A sebesültek állampolgárságáról és származásáról nincsenek hivatalos adatok. Peter Frank csak annyit mondott, hogy egyikük súlyos állapotban van. Sajtóértesülések szerint a sebesültek egy kivételével migrációs hátterűek. A feltételezett elkövető a vérengzés után hazatért, megölte édesanyját, majd magával is végzett. Holtteste mellett egy lőfegyvert találtak, amelyet amatőr sportlövőként legálisan tartott.

A szövetségi főügyészség még éjjel magához vonta a nyomozás irányítását, idegenellenes, szélsőjobboldali terrorcselekmény gyanúja miatt.

A hatóság adatai szerint a feltételezett elkövetőnek nem voltak politikai természetű rendőrségi ügyei, nem folytattak ellene eljárást és nem tartották számon szélsőségesként.

A Bild című lap értesülése szerint azonban ismerhették, méghozzá onnan, hogy tavaly novemberben egy beadványt intézett Peter Frankhoz. A feljelentésként meghatározott iratban kifejtette, hogy szerinte Németországot titkosszolgálatok irányítják. Sürgette, hogy a szövetségi legfőbb ügyészség lépjen kapcsolatba vele.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte. Csütörtök délután felkereste Hanaut Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki Volker Bouffier tartományi miniszterelnök társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy aggodalomra okot adó folyamatokat tapasztalni a szélsőjobboldali színtéren, ezért még csütörtökön tanácskozást kezdenek a tartományi belügyminiszterekkel arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet tovább erősíteni a közbiztonságot.

Angela Merkel kancellár berlini hivatalában tett nyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

„Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – húzta alá Angela Merkel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szétfeszítik a bikinifelsőt Zoltán Erika hatalmas mellei - kép

origo.hu

Ez a bejelentés megváltoztatja a háború menetét

borsonline.hu

Kitűnően teljesít a bentlakásos iskolában a halva született Dorci

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek a legjobb vezetők: érdemes rájuk hallgatni

mandiner.hu

Rossz hírt kapott Ukrajna, amerikai elemzők szerint áttörést értek el az oroszok

origo.hu

Újabb kínos dolog derült ki a drogszeánszon félholtan talált VV Anettről

mindmegette.hu

5 rossz szokás, ami miatt gyorsabban öregedhet az agyunk

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a stressz(x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Óriási magyar siker: Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

INSIDER

József nádor ükunokája: "Dolgozunk Mindszenty boldoggá avatásáért"

INSIDER

Ezt ki kell próbálnod! Így spórolhatsz még többet az online árfigyelő segítségével

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

Karikó Katalin: éppen aludtam, azt hittem, hogy csak viccelnek

INSIDER

Most érkezett: HÉV-vel ütközött egy személyautó Szigetszentmiklóson

INSIDER

Először szólalt meg Karikó Katalin a nagy hír után, nekik üzent

INSIDER

Erre költené Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzt