2 éve

Amatőr sportlövő volt a rasszista tömeggyilkos

Lelőtt kilenc migrációs hátterű – bevándorló vagy bevándorló családban született – embert, további hat személyt pedig megsebesített, végül meggyilkolta édesanyját és magával is végzett egy „mélységesen rasszista” beállítottságú német férfi Hanauban.

Peter Frank elmondta, hogy a feltételezett elkövető Tobias R., egy 43 éves hanaui férfi, aki szerda este a Hessen tartományi város két pontján lövöldözött.

Megtudtuk: a helyszínek között az autójával közlekedett. Úgy kapták el, hogy szemtanúk le tudták olvasni az autó rendszámát. A lakását ellenőrző rendőrök holtan találták, és holtan találták 72 éves édesanyját is. Édesapja sértetlenül túlélte a történteket.

A feltételezett elkövető a honlapján közzétett egy „kiáltványféleséget” és videófelvételeket, amelyekben „zavaros gondolatokat” és „kusza összeesküvés-elméleteket” fejtett ki. Az anyagok arra utalnak, hogy „mélységesen rasszista” beállítottságú volt, és ez motiválta bűncselekményeit – mondta a szövetségi legfőbb ügyész.

Fotó: Europress – AFP/Yann Schreiber

A nyomozás következő lépéseiben feltárják a feltételezett elkövető kapcsolatrendszerét, igyekeznek megállapítani, hogy voltak-e Németországban vagy külföldön támogatói, és tudott-e bárki gyilkos szándékáról.

Mint a Ripost megírta, Tobias R. szerdán 22 órakor Hanau belvárosában belépett egy vizipipabárba és tüzet nyitott, megölt négy embert, majd távozott. Autójával a Kesselstadt nevű városrészbe hajtott, megtámadt egy vegyesboltot és tüzet nyitott egy autóra is. Ezen a helyszínen öt embert gyilkolt meg.

A szövetségi főügyész közlése szerint a halálos áldozatok kivétel nélkül migrációs hátterűek, 21 és 44 év közöttiek, német és külföldi állampolgárok is vannak közöttük. A sebesültek állampolgárságáról és származásáról nincsenek hivatalos adatok. Peter Frank csak annyit mondott, hogy egyikük súlyos állapotban van. Sajtóértesülések szerint a sebesültek egy kivételével migrációs hátterűek. A feltételezett elkövető a vérengzés után hazatért, megölte édesanyját, majd magával is végzett. Holtteste mellett egy lőfegyvert találtak, amelyet amatőr sportlövőként legálisan tartott.

A szövetségi főügyészség még éjjel magához vonta a nyomozás irányítását, idegenellenes, szélsőjobboldali terrorcselekmény gyanúja miatt.

A hatóság adatai szerint a feltételezett elkövetőnek nem voltak politikai természetű rendőrségi ügyei, nem folytattak ellene eljárást és nem tartották számon szélsőségesként.

A Bild című lap értesülése szerint azonban ismerhették, méghozzá onnan, hogy tavaly novemberben egy beadványt intézett Peter Frankhoz. A feljelentésként meghatározott iratban kifejtette, hogy szerinte Németországot titkosszolgálatok irányítják. Sürgette, hogy a szövetségi legfőbb ügyészség lépjen kapcsolatba vele.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte. Csütörtök délután felkereste Hanaut Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki Volker Bouffier tartományi miniszterelnök társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy aggodalomra okot adó folyamatokat tapasztalni a szélsőjobboldali színtéren, ezért még csütörtökön tanácskozást kezdenek a tartományi belügyminiszterekkel arról, hogy milyen intézkedésekkel lehet tovább erősíteni a közbiztonságot.

Angela Merkel kancellár berlini hivatalában tett nyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek.

„Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – húzta alá Angela Merkel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elhagyta egy városnyi ember adatait a részeg japán

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Rémálmok gyötrik Berki Krisztián édesanyját – Az ágya mellett látja fiát

mandiner.hu

A Belvárosban is tarolt a Fidesz-KDNP jelöltje

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

hirtv.hu

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le a rendőrök Nagylakon és Csanádpalotán

travelo.hu

Mozart-golyó csak egy van! A világ egyik legismertebb bombonjának eredete

ripost.hu

Tóth Andi levetkőzött, rajongói nem térnek magukhoz - itt a vadító képsorozat

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Kiszivárgott: Harry herceg soha nem hoz döntést egyedül

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé