2 éve

A cigiző utas oldotta meg a  Ryanair-botrányt

Áll a bál a Ryanair körül, az ír fapados légitársaság csúnyán megszívatta a Budapestről Gran Canariára induló utasait. Az utasok 6 órán át ültek a gépen indulás előtt, és nem engedték le őket, mert a kapitány túlsúlyosnak találta a gépet. Az utasoknak pénzért kínálták az ételeket – majd a 6 órányi üldőgélés után következett az 5 és fél órás út... Az ügyben vizsgálat indult.

Hiába büntették meg a Ryanairt, miután 2018-ban két egymást követő hétvégén is túlsúly miatt Budapesten hagyta a Gran Canariára igyekvő utasai csomagjait. Most kedden szintén ennél a járatnál akadt túlsúlyprobléma, melyet ismét aggályosan kezelt a légitársaság. A gép órákig állt, illetve körözött Ferihegyen a földön, hogy égesse a kerozint, az utasokat közben nem engedték le. A gondot végül az oldotta meg, hogy egy utas rágyújtott egy cigire. Erre kihívták a rendőrséget és kizárták az utazásból, majd erre a családja is visszalépett az úttól, leszálltak, és így megszűnt a túlsúly…

Fotó: 123RF

A gépen tartózkodott K. Nóra is, aki így mesélt a kálváriájukról a Ripost-nak:

„Rémálom volt az egész! Nem tudtuk, hogy mi van. A kapitány ritkán mondott valamit, azt is elég nehezen lehetett érteni, vagyis az információáramlás nem volt megfelelő. Idővel kiderült, hogy túlsúlyos a gép. Úgy döntöttek, hogy az üzemanyagtól kell megszabadulni úgy, hogy elégetik. Hiába szerettünk volna leszállni, nem lehetett, mindig csak azt mondták, 45 perc és indulunk. Órák teltek el így!„ – sóhajtja Nóra, aki ráadásul klausztrofóbiás, így még inkább megviselte a bezártság.

„ A gép ajtaja egy darabig nyitva volt, ott álltam sokáig, mert onnan jött friss levegő… Ráadásul, aki utazott már fapadossal, tudja, érdemes nagyon kiszámítani, hogy mit visz fel magával az ember a fedélzetre. Mivel ötórás repülésre számítottam, pont annyi vizet és élelmiszert vittem magammal, ami erre az időre elég. De a hatodik órában meg mindig kinn rostokoltunk a pályán, s nem engedtek ki senkit. Vizet nem adtak, sőt felajánlották, hogy akinek kell, vegyen magának, természetesen fedélzeti áron. A mosdót lehetett ugyan használni, de óriási sorok álltak előtte. Összesen 13 órát ültünk a gépen, sétálni, mozogni maximum a mosdóig tudtunk ”– számolt be a történtekről Nóra.

Az Utazás Mánia Facebook oldalát üzemeltető Hart Anikó két videóbejegyzést is közzétett a közösségi oldalon, a fia utazott a tetemes késéssel indult repülőn.

„Hiába kötelező késés esetén 3 óránként 15 eurónyi élelmiszerkupont adni az utasoknak, a Ryanair nem tett ilyet. Sőt, csak felszállás után juthattak az utasok ételhez és italhoz a fedélzeten, akkor is csak pénzért. A fiam, ismerve a szabályt, számlát kért, hogy a későbbi kártérítési igénye során azzal igazolja a fogyasztását a Ryanair felé, de nem adtak neki. Természetesen megtesszük a szükséges lépéseket„ – fogalmazott az édesanya.

A gép végül az üzemanyagégetéssel, illetve egy, tiltott dohányzás miatt leszállított utassal és a hozzá csatlakozó családjával együtt elérte a repüléshez szükséges súlyt, így hat órával később elindult.

A dohányos esete kapcsán megkerestük a rendőrséget, mely közölte: egy, a gép fedélzetén cigarettára gyújtó utas miatt kért a repülőgép személyzete rendőri segítséget. Rendőri intézkedésre azonban nem volt szükség, mivel az illető önként alávetette magát a személyzet kérésének és elhagyta a gép fedélzetét, mert kizárták az utazásból.

Fotó: MTI

A friss Ryanair-botrány kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár közölte: „felháborítónak tartjuk, ahogyan a légitársaság kezelte a felmerült problémát. Az utasoknak joguk van a tájékoztatáshoz, a légitársaságtól pedig elvárható, hogy mindent megtegyenek a kényelmetlenségek csökkentése érdekében”.

A politikusok nyomatékosították: minden esetben szigorúan fellépnek az utasok jogainak védelme érdekében, ezért fogyasztóvédelmi vizsgálatra utasították Budapest Főváros Kormányhivatalát, hogy megállapítsák: az eset kezelése során a Ryanair eleget tett-e jogszabályi kötelezettségeinek.

Az egyik repülős kártérítésekkel foglalkozó cég máris felhívást tett közzé a gépen tartózkodó utasoknak, jelezve, hogy a hatályos jogszabályok értelmében kártérítésre jogosult, akinek a gépe 3 óránál többet késett. Mint írják: „vannak olyan esetek, amikor kétséges, hogy jár-e vagy se, nem mindig egyértelmű. Ebben az esetben viszont biztosak a szakértők: hét óra késés, ellátás nélkül.”

A Ryanair Budapest–Gran Canaria utasainak kálváriája időrendben:

6:30 A menetrend szerinti indulási idő. Az utasok időben felszálltak a gépre, de az a kifutópálya előtt le is parkolt. Az utasok nem tudták, hogy mi történik, miért nem indul a gép. Információ morzsákat kaptak az egyre türelmetlenebb utazok. Egy türelmetlen férfi leszállt a gépről és hazament.

7:30 Az utasok információkra várnak, de hiába, a légikísérők azt mondják, ők sem tudják, miért nem szállhatnak fel.

8:30 Jönnek az első információk a légikísérőktől: túl nehéz a gép, ezért állnak. Megkérdezik: akad-e önként jelentkező, aki visszalépne.

9:30 Mivel senki sem akart önként leszállni a túlsúlyos gépről, az a döntés születik, hogy az üzemanyagtól kell megszabadulni, ezért égetni kezdik azt, állnak még egy órát Ferihegyen, majd Madridban tankolnak, hogy elég legyen az üzemanyag az úti célig.

9:40 Elindul a gép a futópálya elé. Ekkor volt egy dilemma, Madrid azt mondta, hogy nem tudja fogadni a gépet, Barcelonában kell megállni.

11:30 5 óra várakozás után egy utas nem bírja tovább a késéssel járó nyomást és rágyújt. A gép visszagurul.

12:00 A tiltás ellenére dohányzó utas elhagyja a gépet. Az ablakból látták, hogy megjelennek a rendőrök. A rendőrök fél órát álltak kint, a gépen mindenki egyre idegesebb lett. Egyszer csak a dohányzó férfi családja is úgy dönt, leszáll, így megoldódik a súlyprobléma – és a gép így elindulhat!

12.18-kor 296 utassal elindult a gép, 45 percet állt Madridban, ahol tankolt, majd tovább repült és délelőtt 10 óra 55 perc helyett – bő hétórás késéssel – 18 óra 12 perckor érkezett meg Gran Canariára, a Las Palmas repülőtérre. A jelentős késés ellenére szerencsére a fedélzeten nem volt pánikhangulat, senki nem lett rosszul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai oknyomozó újságíró: Biden utasítására robbantották fel az Északi áramlatot

origo.hu

Gyönyörű mellek, brutális fenék: ő a világ legszexisebb focibírója - galéria

borsonline.hu

Megalázó, ahogy Zámbó Krisztián kiadta Zsuzska útját

vg.hu

Debreceni kínai akkumulátorgyár: elmondta a kormány, mi igaz a 800 millió eurós támogatásból

life.hu

"A szerelem elmúlt, és azt hiszem, sajnos a tisztelet is" - Zámbó Krisztián megszólalt a szakításról

mandiner.hu

BRÉKING: Amerika robbanthatta fel az Északi Áramlat 2-t

mandiner.hu

Videón, ahogy Biden felesége szájon csókolja Kamala Harris férjét

travelo.hu

Az olasz Banksy háborúellenes alkotásai Ukrajnában

ripost.hu

Egyetlen hibát követett el a mosolygós tinilány, akár ki is végezhetik érte

ripost.hu

Lebuktak? Egy rejtélyes csókon csámcsog az egész internet

ripost.hu

Forrnak az indulatok: Egy emberként szálltak bele Berki Mazsiba

ripost.hu

Már a babaszoba is elkészült: Érkezhet a baba Gianniéknál

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Szertefoszlott Péter álma: Egy élet munkája vált a lángok martalékává

INSIDER

Testvére temetése után kapott szívrohamot a magyar népművész: „Az orvosok már nem tudtak segíteni ”

INSIDER

Elképesztő módon ügyködnek a csalók az ingatlanpiacon

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót