Létrehozva: 2020.01.09.

Veronai busztragédia: fizetne a biztosító a gyászolóknak, túlélőknek

3 év után végre most fizetne a biztosító a veronai buszbaleset károsultjainak. Az átutalást januárra tervezték, de váratlanul megvétózta az egészet az ügy egyik érintettje. Úgy tudjuk, visszautasította a neki adott ajánlatot, így újabb egyeztetésekre van szükség.

Idén lesz 3 éve, hogy a Szinyei Merse Gimnázium diákjai a franciaországi sítúrájukról hazafele tartva borzalmas balesetet szenvedtek az olaszországi Verona közelében az A4-es autópályán, 2017. január 20-án. A balesetben és az azt követő szörnyű tűzben tizenheten veszítették életüket.

Verona, 2017. január 21.
Olasz tûzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2017. január 20-án. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diákok életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

Az őket szállító busz felelősségbiztosítója három év után jutott oda, hogy kifizetné nekik a teljes biztosítási összeget. Ez nem kis summa: 6 millió euró, tehát 1,8 milliárd forint. Ez a pénz nemcsak a gyászoló hozzátartozóké és a túlélőké lesz, egyéb anyagi kártérítést is tartalmaz.

 

Volt, aki nem fogadta el az ajánlatot

A tervek szerint most januárban történt volna az átutalás. A baleset miatt indult olaszországi büntetőper következő, január 24-i tárgyalása előtt akartak utalni, ezt tanácsolta nekik a bíró is. A folyamat azonban megakadt: a jogosultak egy része ugyanis nem fogadta el a neki adott ajánlatot.

„A biztosító arról értesítette a jogosultakat, hogy újabb megbeszélésre van szükség. Kijelentették: vagy mindenkivel megállapodnak, vagy pedig senkivel. Ezért lehetséges az, hogy ha egyvalaki nem fogadja el az ajánlatukat, akkor senkinek nem fizetnek. És most ez a helyzet áll fenn” – fejtegette Szendrei Endre, az egyik áldozat, Eszter nagybátyja, aki blogot is vezet a balesetről.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Nem tudjuk pontosan, ki lehetett a kerékkötő, mivel a túlélőkkel egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot, és az áldozatok családjai közül sem mindenkivel.”

„Voltak csúnya dolgok az alkudozáskor”

S ez még nem minden: a magyar károsultak és a magyar biztosító ugyanis Olaszországban, olasz ügyvédeken keresztül egyeztettek a biztosítási összegekről.

„Voltak nagyon csúnya dolgok ebben az ügyben. Amikor a bíró megkérdezte, miért nem fizetnek, az olasz ügyvéd kijelentette: nem értem, miért elégedetlenkednek, mert magyar viszonylatban így is komoly összegeket fizettünk már ki. Ezek szerint létezik magyar viszonylat és más viszonylat?” – tette fel a kérdést Szendrei Endre, „A baleset után egyébként mindenkit megkeresett a biztosító. Volt, akivel meg is egyeztek egy kisebb kártérítési összegben, közvetlenül a baleset után. Most sokkal több járna neki, és az olasz ügyvédek érdeme, hogy a biztosító beleegyezett: mindenkinek egyformán fizet, az előzetes megállapodások ugyanis nem érvényesek.

Kártérítési per is lesz

Az elhunyt áldozatok után a szülők, a testvérek és a nagyszülők egyaránt jogosultak kártérítésre.

„Volt olyan család, Krizsány László barátomék, akiknek az egyetlen gyermekük halt meg a balesetben. Vígh György testnevelő két gyermeke veszett oda, ő maga súlyosan megsérült. Tavaly októberben aztán ő is örök álomra hajtotta a fejét: az ő özvegye teljesen egyedül maradt. A túlélők közül többen súlyosan megsérültek, van, akinek a gyógykezelése a mai napig tart, és olyan is, aki soha nem tud már dolgozni, ezért életjáradékra szorul” – folytatta Szendrei.

Fotó: Sulyok László/Ripost

A balesetben érintettekre többféle biztosítást is kötöttek: itt a kifizetések megtörténtek. A jogerős bírósági ítélet után kártérítési per indul, mégpedig a balesetért elítélt vétkesek ellen. Ott még a biztosítási összegnél is jóval nagyobb pénzekről lehet szó.

 

Bonyolult elosztani a pénzt

A biztosítási ügyekben járatos ügyvéd nem csodálkozik, hogy nincs megegyezés.

„Hatalmas különbségek lehetnek az egyes emberek után kifizetett összegek között. Egy elhunyt minden családtagját kártalanítani kell, míg a túlélőnek „egymagának” fizetnek. Nem lesz egyszerű igazságosan elosztani ezt az összeget” – vélekedett dr. Sógor Zsolt.Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a busznak, de az autópályának is van felelősségbiztosítása!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

vg.hu

Adios: gyanús spanyol csomagokra csapott le a NAV Ferihegyen

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók