3 éve

Mostantól éjjel is fel tudnak szállni a mentőhelikopterek

Korszerűbb és még gyorsabb lett Magyarországon a légimentés, annak a 9 új helikopternek köszönhetően, amiket január elején állítottak szolgálatba. Ezekkel már az éjszakai mentés is lehetséges. Ráadásul több százezer fővel többet érnek el a mentőhelikopterek, mivel Szekszárdon megépülhet a 8. bázis.

15 perc: ennyin múlik egy ember élete, ez az a nemzetközileg elfogadott idő, amin belül például egy újraélesztésnél jó túlélési esélyei vannak a betegnek. A mentőautókkal országosan már nagyjából sikerült biztosítani ezt a lefedettséget, de a légimentés eddig nem mindenhol tudta ezt a 15 percet biztosítani. Pedig szerepük rendkívül fontos: átlagosan 2500-2700 légimentést végeznek évente, vagyis naponta átlagban 7-8 alkalommal száll föl mentőhelikopter.

Korszerűbbek lettek a gépek

2020 januárjától átszerveződik és korszerűsödik is: a Készenléti Rendőrség feladata lett a technikai feltételek biztosítása, vagyis ők üzemeltetik a gépeket, miközben a mentőhelikopterek riasztása továbbra is a Mentőszolgálat feladata marad. Szintén januártól végre használatba lehetett venni azt a 9, magyar tulajdonú mentőhelikoptert, amelyet még 2019 márciusában vásárolt a kormányzat. Ezek a gépek többet tudnak, mint a korábban használt, bérelt EC 135 típusú gépek. Van bennük robotpilóta, időjárásradar, kompatibilis a kabinkialakítás. Az eddig használt mentőhelikopterek egészségügyi felszereléséhez képest modernebb eszközöket, berendezéseket is tartalmaznak, és éjjellátó képességüknek köszönhetően Magyarország történetében először éjszaka is lehet majd légimentést végezni. Ráadásul az eddigi külföldről, Ausztriából történő évi két milliárdos bérlés helyett az új mentőhelikopterek magyar tulajdonban lesznek.

Fotó: police.hu

Épülhet a nyolcadik légibázis

Nemcsak a gépek korszerűsödnek, hanem térképre kerül a nyolcadik légibázis is Magyarországon. Mint kiderült, hogy a légimentés repüléshez fűződő feladatait átvevő Készenléti Rendőrség még októberben jelezte szándékát, hogy megépítik a már 2007 óta tervezett szekszárdi leszállót és a hangárt. Ehhez a legutóbbi megyei közgyűlésen hozzá is járultak.

Jó esély nyílik a bűvös 15 percre

A gépek közel 300 km/órás sebességgel repülnek, így a bázistól 40-50 kilométerre lévő esetekhez 10-15 perc alatt odaérnek.

Fotó: police.hu

Az új szekszárdi bázissal nő a 15 percen belül elérhető terület, valamint az elérhető lakosság száma: a riasztástól számított 15 percen belül elérhető terület mérete mintegy 2200 négyzetkilométerrel nagyobb lesz, a légi mentéssel elérhető lakosság száma pedig több mint 173 ezer fővel emelkedik, a Duna-Tisza közén lévő „fehér folt” is könnyebben elérhetővé válik.

A legsúlyosabb esetekhez érkeznek a légimentők Tavaly november 20-án egy sürgős, a Pilisben történt balesetet követően a mentőhelikopter közvetlenül a Heim Pál Gyermekkórház sürgősségije előtt landolt, az Üllői utat kellett lezárni ehhez. A gyermek sajnos nem élte túl a szerencsétlen balesetet, de ez nem a légimentésen, hanem a súlyos sérülésein múlott. A légimentés ugyanis a legsúlyosabb esetekben érkezik: akkor száll fel mentőhelikopter, ha például súlyosan égett sérültet kell távoli kórházba vinni, vagy ha autóval megközelíthetetlen a helyszín, esetleg több súlyos sérült is van, vagy netán egy repülő balesetezik... A légimentők tehát az igazán kritikus balesetekhez vonulnak ki – gyakori ilyen eset a súlyos sérülés, a szívinfarktus, a stroke -, ráadásul sok gyereket látnak el, ami érzelmileg igen megterhelő...

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint gusztustalankodott az argentin kapus, felesége majdnem elsüllyedt szégyenében - videó

origo.hu

Elárulta Szabó Zsófi, van-e új barátja

metropol.hu

Elfogadhatatlan jelenet a Puskás Arénában: Szoboszlai Dominik feldúltan, ingerülten öntött tiszta vizet a pohárba - videó

ripost.hu

Az ország legjobb nőivel bulizott éjszaka Peller Anna leendő exférje, Mikike

hirtv.hu

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

origo.hu

Kiszakadt az ablak a repülőn 9 ezer méter magasan: kirántotta a pilótát a légörvény

astronet.hu

A hétvége horoszkópja 2023. március 25-26.: fordulatot hoz a Mars jegyváltása

ripost.hu

Szombat este egy órára leáll az élet a Földön

ripost.hu

Óriási robbanás volt hajnalban, beszakadt egy épület teteje Soroksáron

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

INSIDER

Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

INSIDER

Felismerik az utcán a TikTok-sztár tacsit: Pajtit több százezren követik - videó!

INSIDER

A parasztsonka és a kötözött sonka a legkeresettebb - piaci körkép

INSIDER

Brutális lesz, ami lecsap hazánkra - jön az égi áldás minden formában

INSIDER

Füstmérgezés az inkubátorban, holtan találták a 9 hónapos kisbabát