2 éve

Elvették a kisbabát a szülőktől: nem anyakönyvezték és orvos sem látta

Felbolydult az internet a hírtől: egy négyhónapos kisbabát elszakítottak a hatóságok a szüleitől, erővel vették el az édesanya hordozókendőjéből. Csakhogy kiderült: nem elég, hogy a család nem volt hajlandó anyakönyveztetni a kisfiút, a hivatalos iratok szerint szeptember óta nem láthatta orvos, és nem kapta meg a védőoltásokat sem.

Kétségbeesetten kér segítséget az interneten egy fiatal pár, akitől a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal gyámügyesei a rendőrség közreműködésével elvették négy és fél hónapos csecsemőjüket január 22-én. Csakhogy kiderült: a dusnoki szülőpár nem anyakönyveztette a gyermekét, a 2019. szeptember 5-én otthon született kisfiút az iratok szerint utoljára szeptember 20-án vizsgálták meg a Kalocsai Kórházban, és már oda is kényszerintézkedéssel került be. Akkor megkapta az újszülötteknek járó ellátást és visszaadták a szüleinek.

Azóta viszont nem lehetett róla tudni semmit, a család megtagadta az együttműködést a védőnővel, a gyámhatósággal és gyermekorvos sem látta a kicsit, aki így feltehetően nem kapta meg a kötelező oltásokat sem, és nem vitték el az előírt vizsgálatokra. Az internetes hozzászólásokból arra lehet következtetni, hogy a pár egy szélsőséges csoport tagja, akik nem fogadják el az állami hatóságokat. Szerintük a baba „szabadnak született” és „szülei nem tartoznak elszámolni vele az államnak”.

A magyar törvények szerint viszont ez nem így van, sőt az Alkotmánybíróság tavaly áprilisban kijelentette: nem kérdőjelezhetik meg a szülők alkotmányos alapon a védőoltások beadását, és az államnak joga van kiemelni a gyermeket a családból, ha nem kapja meg a szükséges egészségügyi ellátást.

Fotó: Pixabay

Az ügy interneten közzétett irataiból kitűnik: az eltelt hónapokban a kicsit anyakönyvezték, ám nem az édesapja nevére, sőt az anya nevéhez is fiktív személyt írtak be. 2019. novemberében a gyámhivatal már megpróbálta nevelésbe venni a kicsit, ám akkor a családtagok ellenállása miatt ez meghiúsult, ezért kértek most rendőri segítséget. Az anya az ellene indított szabálysértési eljárás során sem tanúsított együttműködést.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!