2 éve

Elképesztő: csatornabűzben, felújítás közben végeztek szemműtéteket Budaörsön

Nem csoda, hogy 2 ember megvakult, és másik 4-nek kérdéses, hogy megmarad-e a szeme világa: döbbenetes körülmények között végeztek nagyon kényes műtéteket Budaörsön, a Wittinghoff Tamás polgármester ismeretségi körébe, a nevelt fia által is „kiprivatizált” egészségügyi központban. Az épületben felújítás zajlott, a falakból vezetékek lógtak, a műtétek közben a betegek csatornabűzt éreztek – csoda, hogy fekáliafertőzést állapítottak meg? A járási hivatal most eljárást indít az egynapos szemészeti sebészet engedélye ügyében.

- Áradt a csatornabűz az épületben, miközben sterilbe öltöztetve 22-en ültünk a folyosón szemműtétre várva – mesélte a Ripostnak az egyik áldozat, Szabó István. Az idős férfi az egyik szemére megvakult, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajta a budaörsi Egészségügyi Központban.

– Tavaly tavasszal ugyanott, Budaörsön, ugyanez a doktornő már megműtötte a bal szemem, akkor nem volt semmi gond. Ez egy 10 perces, abszolút fájdalommentes beavatkozás, hogy a beteg életminősége javuljon. – December 12-én kellett bemennem, hogy a jobb szememen is elvégezzék ugyanezt a beavatkozást. Ezeket zsinórban csinálják ilyenkor, aznap 22 beteg volt. Sterilbe öltöztettek minket, kaptunk érzéstelenítőt, pupillatágítót, és közben együtt várakoztunk, hogy majd sorrendben bemenjünk a műtétre. Furcsa volt, hogy ezúttal – nem úgy, mint tavasszal – irtózatos csatornaszagot éreztünk, de olyat, hogy az egyik beteg kérte is, hogy átülhessen egy másik helyre. Olyan volt, mintha a falból szivárogna a szag, a velünk várakozó adminisztrátor meg is jegyezte, hogy már szóltak miatta – meséli István, aki a látszólag sikeres műtét után haza is mehetett aznap.

Mindeközben az intézményben folyamatosan zajlott a felújítás, a csatornákat is beleértve. Tovább terjengett a fekáliabűz.

Még ma is zajlanak a munkák, lóg a zsinór... Ki tudja, milyen vezetéket vágtak át a műtétek idején...

Két nap múlva a beteg arra ébredt, hogy nem lát a jobb szemére. 12 sorstársával együtt rögtön újraműtötték, de hiába: ketten elvesztették az egyik szemükre a látásukat, még 4 embernél kérdéses, hogy látni fog-e az egyik szemére.

Utólag kiderült: valószínűleg fekáliafertőzés miatt betegedtek meg a frissen műtött betegek, amit műtét közben, a Budaörsi Egészségügyi Központban szedtek össze. Maga a központ közleménye is arról ír, hogy nem tartották be a higiénés előírásokat, bár ők a kézmosás elmaradására igyekeznek fogni a megbetegedéseket – miközben ugyanez a rutinos orvosi csapat végezte korábban is százával a hasonló műtéteket, sőt, a műtéteket vezető doktornő műtötte őket a Szent János Kórházban is újra.

 

A betegek beszámolóiból viszont egészen más kép rajzolódik ki. – Írásba is adták, hogy megtalálták a műtőben azt a bizonyos gennykeltő baktériumot, ami egyébként fekália. Mi végig éreztük a csatornaszagot. Én arra tippelnék, hogy ott valamit elvághattak, talán egy szennyvízcsövet – mondta lapunknak a fél szemére megvakult Szabó István.

Ilyen állapotok vannak most is az egynapos sebészeten

– Azt mindenki tudja, hogy az épületet felújítják, mi pedig a falból éreztük a csatornaszagot. Az is jellemző, hogy ahogy két nap múlva ott sorakoztunk a Szent János Kórházban az újraműtésre várva, a doktornő a fülem hallatára szólt az ÁNTSZ-nek, hogy Budaörsön azonnal állítsák le a műtéteket!

Ez az ablak sincs még kész... Itt zajlottak a kényes műtétek?

 

Itt, a leszedett ajtónál és lógó vezetékek alatt vártak műtétre a steril ruhába öltöztetett betegek...

UPDATE:

Most érkezett a hír, hogy az Érdi Járási Hivatal eljárást indít a fertőzéseket okozó budaörsi szakrendelő, egynapos szemészeti sebészet működési engedélyének ügyében. A Pest Megyei Kormányhivatal közleménye szerint a Budaörsi Egészségügyi Központban történt decemberi szürkehályogműtétek során kialakult fertőzéses megbetegedések miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által felkért három országos szakfelügyelő vizsgálta az intézményben zajló szemészeti ellátás körülményeit. A szakfelügyelői vizsgálatok további hiányosságokat tártak fel a szakrendelőben, ezért az Érdi Járási Hivatal az egynapos szemészeti sebészet működési engedélye ügyében eljárást indít – írták.

A fővárosi kormányhivatal korábban azt közölte, hogy a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások be nem tartása okozta, és a hiányosságok miatt ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!