Létrehozva: 2019.12.31.

Hihetetlen, ilyen időjárás vár ránk télen és 2020 nyarán

Rossz hír annak, aki szereti a kánikulát, de jó hír annak, aki rosszul viseli a hőséget: jövő nyáron az előrejelzések szerint alig lesz olyan nap, amikor 30 foknál is melegebbet mérünk majd. A Ripost az Accuweather nemzetközi meteorológiai portál és a nyíregyházi mérnök által évek óta elkészített Dávid-naptár alapján nézte meg, mikorra érdemes lefoglalni a jövő évi szabadságot, milyen időjárás várható az év során.

Az AccuWeather portál éves előrejelzése szerint nem lesz túl meleg nyarunk. Május első hetének a végén érkezik meg a jó idő, ekkor várható először 20 fokos déli hőmérséklet vagy annál melegebb. A hó végén sem lesz több azonban 24 foknál.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Ha valaki abban reménykedik, hogy a nyár első hónapja majd változást hoz, az a mostani előrejelzések szerint csalódni fog. Még ekkor is átlagosan csak mindössze 24 fok lesz napközben.

Sokak bánatára az augusztus is bőven 30 fok alatt marad, a hőmérséklet maximuma 27 fok körül várható, és éjszaka 14-16 fokra is lehűl a levegő. Sőt, augusztus 20-ától folyamatosan csökkenni kezd majd a nappali felmelegedés.

A nyíregyházi vízépítő mérnök, Dávid Mihály több mint negyven éve készít időjárás előrejelzéseket. Módszere szabadalmi oltalom alatt áll. Néha persze bekavarnak a frontok és különböző váratlan időjárási hatások, de előrejelzései többnyire pontosak, így nem csoda, ha évről évre többen keresik a Dávid-naptárt, amely egész éves előrejelzést ad az időjárásról.

A 2020-as évre szóló naptár egy kis vigaszt jelent a nyaralást tervezőknek, az ugyanis azt mutatja, hogy lesz azért nyári időjárás, elsősorban a nyári hónapok elején. De ne szaladjunk ennyire előre!

A 2019-es év vége és a 2020-as év kezdete viszonylag enyhe időjárást hozott, de január közepén, végén számíthatunk hidegebb időre. Éjjelente akár mínusz 10 fok is lehet, és nappal sem lesz melegebb 0 foknál. Hasonlóan kemény hidegre február végén van még kilátás.

A tavasz inkább enyhe, mint meleg lesz. Március 9-13 között és április végén sok csapadék várható, a május szárazabbnak és melegebbnek ígérkezik. S akkor elértünk a nyárig.

„A nyári időjárás a számításaim szerint eléggé rapszodikus lesz”

– mondta a Ripost-nak Dávid Mihály.

„Már május 15-20. körül nyárias meleg várható, ám ez nem fog sokáig tartani. Június elején visszamelegszik az idő, ami kedvez a nyaralóknak, ám a hónap utolsó hetében már csak 25 fok körüli nappali hőmérséklet várható. Július első felére is érdemes nyaralást tervezni, ekkor elérheti, néha meg is haladhatja a hőmérséklet a harminc fokot, sok napsütés várható, de nem lesz hosszan tartó kánikula. A hónap közepétől megint változékonyabbra fordul az időjárás és hűvösebb lesz. Azután augusztus első fele megint melegnek, száraznak ígérkezik, ám ez csak két hétig tart majd” – állítja Dávid Mihály.

Fotó: Ripost/Sulyok László

Vagyis ezek szerint bátran kijelenthetjük, hogy jövő nyáron elmaradnak a tikkasztó kánikulai napok, talán hőségriadókra sem lesz szükség. Dávid Mihály számításai szerint mindhárom nyári hónapnak az elejére érdemes vízparti programokat szervezni, ugyanis ekkor lesz az év során a legmelegebb.

Az átlagosnál enyhébb az idei tél

A legtöbb nemzetközi meteorológiai intézet az átlagosnak megfelelő vagy annál kissé enyhébb téli időjárást jelez a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb telet jósol, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben csökkenő hőmérsékletet vár a tél végére.

Csapadékban sem várható rekord. A legtöbb intézet és modell átlagos csapadékot hozó telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel, hogy az átlagosnál szárazabb tél várható.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria