Létrehozva: 2019.12.31.

Egyre több helyen ezzel ünneplik az újévet tűzijáték helyett

Durrogtatások helyett öt magyar városban is fényjátékkal ünneplik az újévet. Az állatvédők kezdeményezték a tűzijáték stoppot, de a gyerekeket és a betegeket is nagyon zavarja minden évben a hangos évköszöntés, ami ráadásul sokba is kerül. A fényfestéssel az élmény nem marad el, de nem hangos és pénzbe sem kerül, a környezetre sem káros.

Azok a magyar városok, amelyek nemet mondtak a szilveszteri tűzijátékra fényfestéssel köszöntik az újévet. Esztergomban még novemberben döntött úgy a képviselőtestület, hogy idén nem lesz tűzijáték.

„Az óévbúcsúztató tűzijáték helyett a Széchenyi téren fényfestés lesz„ -közölte a polgármesteri hivatal. Szentendre is csatlakozott. Tűzijáték nem lesz és arra kérnek mindenkit, hogy az egyéni durrogtatások is maradjanak el, a házi kedvencek érdekében. Balatonalmádi is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fantasztikus látványelemekkel készül Balatonalmádi

A XXI. századi, környezetbarát látványelemekkel, fényjátékkal tesszük emlékezetessé ezt a szilvesztert – írta a Facebook-oldalán dr. Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere. Miskolcon az ünnepi program szerint éjféli show lesz a Szent István téren. Lapzártakor jött a hír, hogy Komáromban, Vácon, Csobánkán és Fertőszentmiklóson sem lesz központi tűzijáték.

Ripost

A 3D-s fényfestés Budapesten, a Bazilikánál is nagyon népszerű volt az adventi vásár alatt. A turisták a csodájára jártak. Mint ahogy a Ripost megírta, idén a Bazilika Adventet választották a legjobb karácsonyi vásárnak, amiben nagy szerepe volt a különleges fényfestésnek is.

Tatán is lehet tűzijátékot vásárolni, de használni csak a városon kívül szabad

Tavaly egyedülálló módon Tata városának vezetése úgy döntött, hogy mellőzik a tűzijátékot szilveszterkor. A magyar város, ahol betiltották a tűzijátékot, akkora feltűnést keltett, hogy még a National Geographic is beszámolt róla. A helyi önkormányzat az Öreg-tónál telelő vadludak érdekében döntött így, a kutya-, illetve macskatartók is nagyon örültek ennek. Tatára minden évben 40-50 000 vadlúd érkezik, az Öreg-tó pedig nemzetközi jelentőségű vadvíznek minősül. A rendőrök ügyelnek a tiltás betartására, járőröznek a tó körül. Mint megtudtuk: tűzijátékot vásárolni továbbra is lehet a településen, de azt csak Tata közigazgatási területén kívül szabad használni.

Fotó: MTI

Ne tűzijátékozz, inkább vegyél tápot!

Több állatvédő szervezet felhívást tett közzé. Arra kérik az embereket, hogy ne tűzijátékozzanak, hanem a pénzt költsék állateledelre. A Fehérvár Enthroners futballcsapat is így gyűjtött: a Takarodó úti menhelyen a fiúk több mint 1,5 tonna állateledelt gyűjtöttek össze.

Minden évben rengeteg kutya elpusztul a szilveszteri tűzijátékok miatt

Hosszú évek óta egyre több kutya elkóborol szilveszterkor. Több száz kutyának keresik az állatvédők a gazdáját az év első napjaiban. A többségüket sikerül haza juttatni, de minden évben van olyan, amelyiknek nem kerül meg a gazdája és sok el is pusztul. Tavaly tíznél több kutya számára is végzetes volt az óévbúcsúztatás. Volt olyan, amelyik fennakadt a kerítésen menekülés közben, de olyan is, amelyik a sokkos állapotot nem élte túl.

Állatvédő járőrszolgálat és non stop chipolvasók

Több állatvédő szervezet éjszakai járőrszolgálatot szervez, hogy minél gyorsabban segíthessenek a bajba jutott állatokon. Telefonon is lehet segítséget kérni, az Állategészségügyi Szolgálat diszpécser szolgálata is működni fog egész éjjel.

Ők riasztják a legközelebbi állatmentőt a bajba jutott állathoz és a MOL benzinkutakon le lehet olvasni a chipet, sőt applikáción keresztül is kérhetünk segítséget, ha elveszett a kutyánk vagy gazdi nélküli állatot találunk. Az Állatvédelmi Járőr applikácóban képet is lehet csatolni és megadhatók a koordináták is, ahol valaki megtalálta az állatot.

 

Petárdázni ilyenkor is tilos országszerte

Petárdázni 2005 óta tilos Magyarországon. December 28-tól tűzijátékokat lehet vásárolni utcai árusoktól és üzletekből, 14 éven felülieknek. Felhasználni viszont csak este hattól reggel hatig szabad azt is. A kisebbeket sem szabad kézből lőni, a szabályok szerint az összes ilyet rögzíteni kell.

Kezükben robbant a gránát, még három naponta járnak kontrollra a lányok

Mint arról korábban a Ripost is beszámolt, december elején Csongrád megyében egy korábbi osztálytársuk két kislány kezébe nyomott füstgránátot, mondván lefotózza őket vele. Az internetről rendelt gránát azonban a meggyújtása után felrobbant a lányok kezében, maradandó sérüléseket okozva nekik. Nagymamájuk most azt mondja, hálát ad annak a helyi férfinek, aki akkor a helyszínen kötést rakott unokája kezére, ezzel megakadályozva, hogy a kislány elvérezzen a balesetben. Pedig a férfi csak visszaadta ugyanazt: annak idején neki ugyanis egy fűnyíró vágta le az ujját, és akkor pont a kislány azóta már elhunyt nagypapája szaladt vele a kórházba.

„Még mindig három naponta kell kontrollra járniuk, és még varratok is vannak a kezében” – mondja a nagymama, hozzátéve, hogy csak a kötszer 12 ezer forintba kerül egy alkalommal, nem beszélve a rengeteg kontrollra járásról, és a szülők kiesett munkaidejéről. „Nem tudom, mi lesz vele” – sírta el magát a nagymama, aki érthető módon aggódik unokája jövője miatt: a buherált gránát a kislány jobb kezében robbant fel, aki így egyelőre írni sem tud.

Sztárok is kampányolnak a petárdázás ellen

Hazánk hírességei is kiállnak az állatok mellett, és arra buzdítják az embereket, hogy a házi kedvencek biztonsága érdekében, felejtsék el a petárdát szilveszterkor. Kovács Patrícia már évek óta felszólal a témában, idén azonban csak egy tömör, de annál lényegre törőbb kijelentést tett:

Ripost/Keller Mátyás

„Bulizni menő, petárdázni nem!” – fogalmazott a színésznő, akinek véleményén több állatbarát is osztozik. Többek között Nagy Adri és Gregor Bernadett is reméli, hogy idén sikerül még jobban visszaszorítani a petárdázó embereket, Polgár Tünde pedig Instagramon próbálta megszólítani a fiatalabb generációt az ügy érdekében. A luxusfeleség kutyája nevében tett közzé egy posztot.

Ripost/Szabolcs László

„Zeusz vagyok, kétéves németjuhász, nagykutya, de a petárdáktól én is megijedek! Tudom, hogy örültök az év végének, de arra kérlek titeket, hogy ne petárdázzatok ész nélkül! Mi, állatok is a városban élünk, szeretünk, imádunk titeket, embereket! Tegyétek meg, hogy petárda helyett inkább másra költötök, és nem teszitek rémálommá az életünket!” – olvasható a bejegyzésben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

ripost.hu

14 órán át nem jött a mentő, belehalt a rohamba a 19 éves fiú

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe