Létrehozva: 2019.12.31.

Állatbébi bumm: közel 200 újszülöttel bővült az állatsereg

Vombat, vízidisznó, kis matakó, vagy éji majom. Csak néhány azok közül az állatok közül, melyek idén jöttek világra a Fővárosi Állat- és Növénykertben. 2019-ben közel kétszáz újszülöttel bővült az állatkert amúgy is népes serege.

„Idén sok állat jött világra. Pontos számot nem tudok mondani, de közel kétszáz biztosan, aminek nagyon örültünk„ – mesélte Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a Ripost-nak.

Vannak olyan kicsinyek, akiken még nem látszik, hogy túlzottan fejlődtek volna, mások viszont látványos változáson mentek keresztül rövid időn belül. Róluk mindig készítünk fotókat, hogy nyomon kövessük fejlődésüket” – tette hozzá a szóvivő.

Hanga azt is elárulta, egyebek mellett milyen csöppségekkel bővült a 2019-es évben a csapat: vombatkölyökkel, vízidisznóval, ázsiai vadkutyákkal, tigrispitonnal, pampanyúllal, számos tollas állattal és a népszerű adventi lajhárbébivel, az éji majom kölyökkel, a kis matakóval, a muntyákszarvas gidával, a flamingófiókákkal és a kaliforniai kontyosfürj csibékkel. A legérdekesebb, új jövevényekről készített a Ripost most egy összeállítást.

Vombatkölyökkel indult az év

A vombatoknál elhelyezett kamerák januárban örvendetes képeket rögzítettek: Molly, az anyaállat erszényéből egy kölyök kandikált ki, aki végül a Maya nevet kapta. E különleges erszényesek állatkerti szaporítása ritkaságnak számít, még ausztráliai állatkertekben is, Budapesten viszont már négyszer sikerült.

Bővült a legnagyobb rágcsálók, a vízidisznók családja

Három kölyök érkezett a vízidisznó családba: kettő még 2018 végén, és egy héttel később a harmadik, egy másik anya kölykeként január első napjaiban látott napvilágot.

Fotó: Budapest Zoo

A vízidisznó a rágcsálók, ezen belül a tengerimalac-félék rokonsági körébe tartozik, ám minden más rágcsálónál nagyobbra nő: a kifejlett állatok akár 50-60 kg-ot is nyomhatnak.

Február elején egy „Zsebibaba” jött világra

Az Ausztrál-ösvény mentén látható Bennett-kenguruknál is kölykök cseperedtek az erszényben.

Fotó: Budapest Zoo

Az egyik nőstény erszényéből kezdett kilesni az ott fejlődő kölyök. Maga az erszény voltaképpen második anyaméhként működik, mivel a Bennett-kenguru meglehetősen rövid ideig, mindössze egy hónapig vemhes.

14 vadkutya született idén

A vörös farkas néven is ismert ázsiai vadkutyák, Kipling „A dzsungel könyve” című novellagyűjteményében dól néven szerepelnek. Az első alomban három kölyök van, ők még február 18-án születettek.

Fotó: Budapest Zoo

Később, március 8-án egy másik nőstény további négy kölyköt hozott a világra, majd március 14-én egy újabb alom is született: a harmadik anyuka ugyancsak négy kölyköt nevel. Így összesen tizenegyen vannak a kicsik.

Rendhagyó színű pampanyulak születtek

A nagy marákat pampanyúlnak szokták nevezni, noha a nyulaknál sokkal közelebbi rokonságban állnak a tengerimalacokkal és a vízidisznókkal.

Fotó: Budapest Zoo

Színezetüket tekintve nem sokban különböznek a kifejlett állatoktól a kölykök, mégis nem mindennapi példányok születtek: kettő bundájának színe sokkal világosabb a szokásosnál, majdnem fehérnek mondható, amelyen csak halványan sejlik fel a fajra jellemző mintázat.

Sikertörténet a muntyákszarvasok szaporodása

A muntyákszarvasok szaporítása az állatkertben fantasztikusan működik: amióta az új tenyészpár 2014-ben megérkezett, évről évre rendszeres a gyermekáldás.

A legifjabb jövevényt, aki március legvégén született, anyja féltő gondoskodással vette körül, szokásához híven.

Tigrispitonok bújtak elő a tojásokból

Az állatkert nőstény tigrispitonja a gondozók nagy örömére lerakta tojásait, majd azokból a kiskígyók ki is keltek.

Fotó: Budapest Zoo

A piciktől nem szokták elválasztani a tojásokat, ugyanis az üres tojáshéjakat a fiatalok egy darabig még búvóhelynek szokták használni, ami azért is fontos nekik, mert a kikeléstől kezdve már teljesen önállóan gondoskodnak magukról.

Tágra nyílt szemekkel meredt a világra az Éji majom kölyök

Tavasszal született az az éji majom kölyök, mely igazi majomszeretettel csüngött már egy hónaposan édesanyján, egyetlen pillanatra sem engedve el a bundáját. Nagyra nyílt szemekkel vizslatta a környezetet: az éji majmoknak eleve nagy szemeik, és emiatt kissé talán csodálkozó arckifejezésük is van.

Fotó: Budapest Zoo

A nagy szem a gyenge fényviszonyokhoz való alkalmazkodás következménye, amíg ugyanis a majmok jó része inkább nappal aktívnak mondható, az éji majmoknál ez fordítva van.

 

Európa legnépesebb rózsás flamingó csapata az állatkertben található

A szokatlanul hűvös május miatt a flamingók a tavalyi évhez képest idén kicsit később kezdték meg a fészkelést, így a fiókák is valamivel később kezdtek el kikelni.

Fotó: Budapest Zoo

Végül több mint 14 pihés fióka kelt ki a rózsás flamingóinknál, így a Fővárosi Állatkertben látható az egyik legnépesebb és legjobban szaporodó állatkerti flamingócsapat Európában.

Kuglóf lett a neve az adventi lajhárbébinek

December 2-án született meg az adventi lajhárbébiként elhíresült állat, melynek végül 7 ezer ember szavazata alapján Kuglóf lett a neve.

Fotó: Budapest Zoo

Az állatkerti lajhárok rendszeresen szaporodnak: a mostani kicsi anyja, Lili maga is Budapesten született csaknem 11 évvel ezelőtt. Sőt, az ő anyukája, a mostani kicsi nagymamája, a 26 esztendős Banya is látható az Állatkertben. Egyébként Lilinek is már az ötödik kölyke a mostani.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

metropol.hu

Máris lecsaptak Szoboszlai távozó edzőjére: kiderült, mit csinál nyártól Klopp

ripost.hu

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

hirtv.hu

Egy év felfüggesztett börtönre ítélték Ihász Sándort

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

300 csapattal rajtol vasárnap a világ legnagyobb pontyfogó horgászversenye a Balatonon

INSIDER

Nagyot emeltek mostanában a mobilszolgáltatók: így válthatsz olcsóbb díjcsomagra!

INSIDER

Mostantól nem lehet trükközni az apró betűs részekkel!

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók