2 éve

Portik mellé ültetik Gyárfást a vádlottak padján

Egyedül ült kedden a vádlottak padján Portik Tamás az ügetőn történt gyilkossági kísérlet ügyében felbujtóként, de február 11-én Gyárfás Tamást is mellé ültetik. Mindkét férfit felbujtóként vádolják ugyanis a Fenyő-gyilkosság miatt. Dr. Póta Péter tanácsvezető bíró egyesítette a két vádlott ügyét, akik már meg is kapták az idézést, napra pontosan a gyilkosság 22. évfordulójára.

Portik Tamás is a vádlottak padján fog ülni Gyárfás Tamás mellett a Fenyő-gyilkosság tárgyalása során. Mindkettejüket előre kitervelt emberöléssel vádolják felbujtóként. A tényleges elkövető, Rohác 15 évvel a gyilkosság után került képbe, négy évbe telt, mire elítélték. Gyárfásék ügyében sem várható gyors ítélet, főként, hogy bár mindkét vádlott ártatlannak vallja magát, érdekellentét van közöttük. Portik volt ugyanis, aki azokat a hangfelvételeket készítette, amelyek révén most Gyárfást is vádolják.

Budapest, 1997. február 8.
Fenyõ János vállalkozó a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendezvényén a Mariott-szállóban.
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

A vád szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János a kilencvenes években üzleti vitába keveredett, ez fordult hatalmi harcba, majd személyes gyűlöletbe. Az ügyészség szerint Gyárfás először Tasnádi Pétert bízta meg ellenfele meggyilkolásával, majd, amikor Tasnádi lelépett a pénzével, Portik Tamást kérte ugyanerre. A megbízás részleteire azonban nem tér ki a vádirat. Ami tény: 1998. február 11-én a kora délutáni órákban Josef Rohác szlovák bérgyilkos két sorozatot eresztett a dugóban ülő Fenyő koponyájába. A médiavállalkozó perceken belül meghalt. Gyárfás egy évvel Rohác elítélése után, 2018-ban került képbe, amikor olyan hangfelvételek kerültek elő, amelyeken Portikkal a Fenyő-gyilkosságról beszélgetnek. A Gyárfás-üggyel párhuzamosan a Portik-aktát is leporolták, és perújítás során megvádolták azzal, hogy ő bérelte fel Rohácot Gyárfás megbízásából.

Portik a Fővárosi Ítélőtáblán 2016-ban. 15 év fegyházat kapott a Prisztás-gyilkosságért

Portik Tamás, aki a kilencvenes évek olajszőkítési botrányának egyik főszereplője, 2012-ben került először a rácsok mögé. Prisztás József meggyilkolásáért felbujtóként 15 évet kapott, az Aranykéz utcai merénylet miatt pedig 13 évet. Tegnap a bíróságon azzal vádolták, hogy ő utasította Tanyi Györgyöt, ölje meg az ügetőn Lakatos Csaba hajtót. Tanyi korábban jogerősen 11 év fegyházat kapott a gyilkossági kísérletért.

Portik eddig mindenben ártatlannak vallotta magát. Nem beszélt nyilvánosan soha a Gyárfás-ügyről, így érdekes, milyen vallomást tesz majd.

„Ügyfelem határozottan állítja, hogy neki semmi köze az egészhez” – jelentette ki dr. Bólyai János, Portik egyik védője. – „Amúgy az állapota változatlan, nagyon megviselik a körülmények, illetve az, hogy a családjától távol kell lennie.”

Fotó: Sulyok László

Először azonban nem őt hallgatják ki, hanem Gyárfást, aki három napot kért a bíróságtól, hogy vallomását előadhassa. Az előkészítő ülésen kijelentette: ártatlan, és ezt be is tudja bizonyítani.

„Egyáltalán nem eltúlzott kérés ez a három nap: ő sok mindent tud, és most mindezt el is fogja mondani” – jelentette ki dr. Zamecsnik Péter, Gyárfás ügyvédje.

Gyárfás vallomásának idejére Portikot kivezetik a tárgyalóból, nem hallhatja, mit mond állítólagos bűntársa. Arra azonban Gyárfás és ügyvédje is kíváncsi, milyen vallomást tesz ezután Portik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!