Létrehozva: 2019.11.21.

Milliókat fizetnek az egykor hajléktalan festő képeiért

Világszerte egyre többen tanulják meg a nagykőrösi Bakos Tamás festőművész nevét. Különleges képeiért akár több ezer eurót is fizetnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy 13 évig élt hajléktalanként az utcán, képeihez pedig sokszor kukákból szerezte az alapanyagot.

Megpróbáltatásokkal teli évek állnak Bakos Tamás háta mögött. Éveken keresztül az utcán hajtotta álomra a szemét, mégis nap mint nap élt szenvedélyének, a festészetnek. Azokról az évekről, és hogy miért került az utcára, nem szívesen beszél.

„Egyre többször kimaradtam otthonról és az iskolából... Végül magamra maradtam. Utazgattam, sok nehézséget átéltem, egyszer meg is lőttek…” – csak ennyit árul el.

Bakos Tamás

A megpróbáltatásokat a festészet szeretete segített átvészelni. Lomtalanítások során és a kukákból szerzett alapanyagot a műveihez. Az ott talált anyagokat, például kartonpapírokat vagy szekrény hátulját, faanyagokat használt vászonnak, és valósággal vadászott a kidobott maradék festékekre. Ezekből alkotott az utcán, a járókelők legnagyobb megdöbbenésére. Szívesen figyelték, ahogyan dolgozik, néha egész közönség verődött össze körülötte.

Bakos Tamás csupán a rádiót kapcsolja be, ha fest

Egy kis időre fel kellett hagynia a művészettel, amikor kórházba került a lábsérülésével. Mégis, ez lett a szerencséje. Meglátta ugyanis a hajléktalanok számára fenntartott egészségügyi intézményben a testvére, Anna. Közben Tamásban is megért a változtatás vágya.

Anna elhatározta: segít a testvérének, és emlékezett arra is, mennyire szeret és tud festeni. Egy filmből vette az ötletet, hogy az első: találjanak egy mecénást. Próba-szerencse alapon bemutatta egy bécsi művészeti központ vezetőjének, Walter Famlernek. Ő meglátta a festőben a tehetséget, s a mai napig segíti pályafutását.

A festő alkotás közben

„Én hobbiból festek most is, akárcsak akkor, amikor az utcán éltem” – teszi hozzá Tamás. „Szeretek festeni és sok pozitív visszajelzést kaptam, ez jólesik. Ha más alapanyagból dolgozik egy festő, mint ami a megszokott, az érdekes, de egyúttal egy másik oldalát is megmutatja a festészetnek, Felhívja a figyelmet az anyagismeretre, az anyagok újrahasznosítására. Sokat erősödtem lelkileg. Bent a szobában egészen más alkotni, másképp jön az ihlet, mint az utcát járva. Ahogy Anna is mondani szokta: minden érdekes embernek van múltja. Nekem is van, de azt remélem, hogy jövőm is!”

A festő rövid időn belül mecénásokra talált, akiknek a támogatásával saját lakást vett, és ma már saját műtermében alkothat egy nyugodt környéken lévő kis házikóban. Az emeletre vezető falépcsők egy igazi művész birodalmát tárják fel: mindenhol kész vagy félkész festmények, ecsetek, festékek, vásznak hevernek – készen arra, hogy a festő ihletet kapjon a folytatáshoz vagy egy új képhez.

A művész szentélye

Ahogyan Bécsben felfigyeltek rá, hamarosan Berlinből és Amerikából is akadtak érdeklődők. Több kiállítása nyílt, és előfordult, hogy egy festménye 5 ezer euróért kelt el.

„Az én célom csak annyi volt, hogy valami szépet alkossak” – szerénykedik a művész. Képei sajátos aurával rendelkeznek, amibe egyből bele lehet szeretni. Ám ő nehezen válik meg a képeitől, mert mindegyik az ő világának a része. Elképesztő sorsa rávilágít, hogy sosincs lehetetlen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem hitt a szemének a turista, amikor kinézett a szállodai szobája ablakán, több követője hisztériás rohamot kapott

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát