Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
3 éve

Méregdrága kamu gyógykenőccsel verik át az ízületi betegeket

Magyar tudományos siker, szenzációs felfedezés, rangos intézet és minisztériumi támogatás és persze elégedett vevők jellemzik az új, ízületi fájdalmakra ajánlott gélt. Vagy mégsem? A Ripost újabb, interneten terjedő átverést leplezett le. A csalók mindent bevetnek, hogy megszerezzék a pénzünket!

„Kiábrándult és csalódott vagyok. Az ok az Arthrolon nevű, ízületi panaszokra való krém. A szöveg szerint egy 18 éves orvostanhallgató megtalálta az ízületi problémák gyógymódját. Hivatkozik a Magyar Egészségügyi Kamarára, reumatológusokra… Az ismerősömmel rendeltünk. Megérkezett a csomag. Legális cím, Románia, szóval semmi köze a 18 éves dokihoz, a formula gyenge harmat, szóval átvertek. Ha olvasnátok a hirdetést, óvatosan a rendeléssel (…)” – írja C. Jánosné a közösségi oldalán.

A károsult a Ripost kérdésére elmondta: meggyőzte őt a reklámszöveg, különösen az a rész, melyben az szerepel, hogy egy fiatal magyar orvostanhallgató egyedülálló formulájáról van szó.

 

Aprólékosan felépítették a csalást

Ki ne lenne büszke egy 18 éves magyar fiúra, akit 10 perces tapssal fogadtak az őszi Közép-Európai Reumatológus Kongresszuson? Egy orvostanhallgatóra, akit édesanyja és nagymamája halála ösztönzött a kutatásra? Akinél külföldi gyógyszergyárak kopogtattak, hogy adja el nekik a titkos formuláját, de ő nem engedett a csábításnak? Akiről dr. Szemerey Ilona reumatológus, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) vezetője is csak elismeréssel beszélt, s találmányát az ORFI mellett az Egészségügyi Minisztérium is támogatja? Ráadásul a különleges készítmény, amelyet betegek sora dicsér, most fél áron elérhető! Kár, hogy az egészből csak a fizetendő 9990 forint igaz…

Mindent cáfol a főigazgató

A készítmény nem szerepel az OÉGYI listáján, vagyis nincs bejegyezve gyógyhatású készítményként. Az árusító honlapon nincs cégnév, elérhetőség, semmilyen beazonosítási lehetőség, kinek küldi a vevő a pénzt, honnan várhatja az ellenértékét, nincs ügyfélszolgálat sem. A Ripost megkereste az ORFI főigazgatóját, akire hivatkozik a krémet ajánló cikk.

„Egyetlen szó sem igaz, ami az ORFI-ról szól. Nincs dr. Szemerey Ilona nevű reumatológusunk, nem ismerek Lengyel Péter nevű orvostanhallgatót, és még véletlenül sem tapsolhatták meg őt idén ősszel a Közép-Európai Reumatológus Kongresszuson, hiszen ilyet nem tartottak” – tisztázza már az elején Dr. Poór Gyula főigazgató.

„Ahhoz, hogy egy készítményt az ORFI-ban vizsgáljanak, komoly minőségbiztosítás mellett 25 féle engedély szükséges... Én magam abban sem vagyok biztos, hogy ártalmatlan a reklámcikkben népszerűsített termék.”

Nem létező minisztériummal érvelnek

A reklámcikk az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozik, de ilyen rég nincs, mint ismeretes, az egészségügy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozik. A lelkes hozzászólók sem valódiak: fényképeik egytől egyig ügynökségi fotók, melyeket cikkillusztrációkhoz, hirdetésekhez lehet megvásárolni.

 

Románul és lengyelül is fut az átverős hirdetés

A magyar nyelvű cikkben szereplő szemüveges fiatalember fényképére rákeresve a román Radio Metafora nevű internetes oldalon találunk rá a kamu hirdetésre. Érdekes módon ott Petru Mitroinak hívják a román hallgatót, akit vastapssal köszöntöttek az őszi kongresszuson és készítményét, mely arrafelé HondroStrong névre hallgat, a Román Orvostudományi Akadémia támogatta… a Facebookon lengyel nyelvű hirdetéssel is találkoztunk. Vagyis nemzetközi bűnbandáról van szó. Hogy mennyi pénzt szedtek ki gyanútlan betegek zsebéből, arról nincs információ, de ahogyan a magyar C. Jánosné jóhiszeműen vásárolt, valószínűleg sokan mások is.

 

A Semmelweis Egyetem nevével is visszaéltek

A Semmelweis Egyetem nevével visszaélve reklámoznak egy olyan szert, mely garantálja a szív- érrendszeri betegségek „teljes mértékű gyógyulását”. Az online elérhető cikk hamisan azt állítja, hogy a készítményt az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján fejlesztették ki, és azt sugallja, mintha a klinika professor emeritusa megvásárlásra ajánlaná a terméket – figyelmeztet a SOTE. Azt tanácsolják, hogy gyógyhatású készítményeket kizárólag Magyarországon engedélyezett helyről, legális forrásból, orvosunkkal való konzultáció után szerezzünk be, és különösen olyan honlapról ne rendeljünk, ahol nincs ellenőrizhető üzemeltető.

Kárt is okozhat!

Senki nem tudja, hogy mi van a hamis tablettákban, kapszulákban és krémekben. Amerikában fentanil tartalmú hamisított gyógyszereket árusít a mexikói droghálózat. A három hónapja lefoglalt tabletták 27 százaléka tartalmazott halálos dózist. Az amerikai külügyminisztérium szerint Kínában több száz kisüzem vagy labor gyárt hamis gyógyszereket, ezek jelentős része az interneten kel el. Könnyen előfordulhat, hogy egy krémben allergiát okozó vagy más káros vegyszer van, ezért nem elég, hogy nem használ, akár életveszélyes is lehet!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az Everesten hagyják Suhajda Szilárd holttestét

borsonline.hu

Háborgás Marics Peti miatt, a legendás műsorvezető végstádiumú rákban szenved - ez történt a héten

magyarnemzet.hu

Nagy Bandó András páros lábbal szállt bele a népszerű fideszes énekesbe

ripost.hu

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

mandiner.hu

Mikel serpa: Szilárd már biztos nem él, mindent megtettünk, nagyon sajnálom

origo.hu

Hamarosan komoly meglepetés érheti az ukránokat

travelo.hu

Splitbe készültök vonattal? Érdemes előre megvenni a jegyet

ripost.hu

„Bátor hegymászót veszítettünk el” – Klein Dávid gyászolja jóbarátját

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

ripost.hu

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Már 4 év telt el a borzalmas Hableány-tragédia óta – Még mindig tart a rekord összegű kártérítési per – Galéria

INSIDER

Kozma atya: Pünkösd Isten ajándéka, a közös nyelv a bábeli zűrzavarban

INSIDER

„Játékokra nem lehetne árstopot bevezetni?” – Gyermeknapi Kormányinfó Plusz

INSIDER

Gyógyító erőt tulajdonítanak a pünkösdi harmatnak – hiedelmek és népszokások

INSIDER

Novák Katalin: a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

INSIDER

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást

INSIDER

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

INSIDER

Te is a szerencsés nyertesek között vagy? Itt vannak a nyertes számok!