3 éve

Megfigyelőt küldött Fenyő özvegye a Gyárfás-perre

Mindenről, ami a Fővárosi Törvényszéken elhangzik a médiacézár halála miatt megvádolt Gyárfás Tamás büntetőperében, első kézből értesül Fenyő János családja. Dr. Varga Károly Zoltán sértetti képviselőként van jelen a kedden megkezdődött, hosszúnak ígérkező per tárgyalásán.

Gyárfás Tamás büntetőperének kezdete előtt néhány perccel mindenki meglepetésére egy újabb ügyvéd lépett be a tárgyalóterembe, és leült az ügyészség előtt álló székre. Dr. Varga Károly Zoltán jogi képviselő Fenyő János családjának a nevében jelent meg a tárgyaláson.

Visszakérte a család Fenyő vérrel átitatott ruháit

A Fenyő-gyilkosság után nem sokkal a médiacézár felesége, Kristyán Judit elhagyta az országot és az Egyesült Államokba költözött. Közös kislányuk ekkor 4 éves volt, fiukat pedig még a szíve alatt hordta az asszony. Éveken keresztül a tengerentúlon élt, újra férjhez is ment, ám a hvg.hu információi szerint később egy kis svájci faluban telepedett le.

Budapest, 1997. február 8.
Fenyõ János vállalkozó a Magyar Újságírók Országos Szövetsége rendezvényén a Mariott-szállóban.
MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

Tervezgette a magyarországi visszatérést, ám erre mindeddig nem szánta el magát. A Fenyő-ügy alakulása viszont nagyon is érdekli: Varga Károly Zoltán ügyvéd már 2017-ben is képviselte őt, amikor a bérgyilkost, Josef Rohácot és az őt megbízó Portik Tamást elítélték.

„Eszükbe sem jut kártérítést kérni, egyszerűen fontos nekik az, hogy tudják, mi történik a tárgyalóteremben: ezért vagyok itt” – árulta el a Ripost-nak Varga Károly Zoltán. „Az üggyel kapcsolatban még korábban meghallgatták a családot, többször már nincs erre szükség, és a tárgyaláson sem fognak megjelenni”.

A család féltve őriz minden emléket, ami Fenyő Jánossal kapcsolatos: az előző ügy lezárása után visszakérték a bíróságtól még azokat a vérrel átitatott ruhákat is, amelyekben meggyilkolták.

12 év fogházat ajánlott az ügyészség

Gyárfás Tamás a tegnapi előkészítő ülésen nem tett beismerő vallomást, nem fogadta el az ügyészség 12 éves fogházbüntetésről szóló ajánlatát, és a felmentését kérte.

Nincs mit beismernem – közölte, majd csaknem egy órán keresztül beszélt az általa többször is megkérdőjelezett igazságtartalmú hangfelvételekről.

Fotó: Ripost

„Fenyő János tragikus halála engem is megdöbbentett, sajnáltam őt akkor is, és most is” – tette hozzá.

 

Három napot kért a bírótól Gyárfás

A következő tárgyaláson, amit éppen a gyilkosság 22. évfordulójára, 2020. február 11-ére tűztek ki, lehetősége lesz mindezt hosszabban is kifejteni: három tárgyalási napot kért a bírótól, hogy megvédje magát. Ügyvédje, dr. Zamecsnik Péter több tanú meghallgatását is indítványozta. Megidézik majd Ihász Sándor egykori főügyészt, aki épp emiatt az ügy miatt távozott posztjáról, és számos újságírót is.

Egy közülük tegnap is jelen volt a tárgyaláson, őt megkérték, hogy menjen ki a teremből, hiszen leendő tanú nem vehet részt a gyanúsított meghallgatásán.

Az ügyészség 52 tanú idézését kérte, több, már azóta elhunyt személy vallomását fel fogják olvasni, emellett okiratokat, szakértői jelentéseket és a Gyárfás és Portik Tamás között elhangzott beszélgetések hangfelvételét is ismerteti. Gyárfás ügyének tárgyalásával párhuzamosan Portik Tamást is újra bíróság elé állítják perújítással, ugyanaz a bíró, dr. Póta Péter jár el.

Fotó: Ripost

A vád szerint hatalmi harc áldozata lett a sikeres vállalkozó

Gyárfást felbujtóként előre kitervelt emberöléssel vádolják. A vádirat szerint Fenyő Jánossal folytatott üzleti vitája versengésbe, hatalmi harcba, majd személyes gyűlöletbe torkollt, ezért először Tasnádi Pétert bízta meg a médiacézár meggyilkolásával, majd Portik Tamást kérte fel ugyanerre. Végül, 1998. február 11-én a kora délutáni órákban Josef Rohác szlovák bérgyilkos két sorozatot eresztett a dugóban ücsörgő Fenyő koponyájába.

Fenyő János, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatójának autója, akit február 11-én délután lelőttek Budapesten, a II. kerületi Margit utcában. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A médiavállalkozó perceken belül meghalt. A rendőrség sokáig nem találta a tettest: Rohác először 2013-ban került képbe, és őt, valamint a megbízást kiadó Portik Tamást csak 2017-ben ítélték el jogerősen. Gyárfást az egy évvel később előkerült hangfelvételek alapján gyanúsították meg, amelyek a közte és Portik között zajló beszélgetéseket tartalmazzák.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Agresszív óriáspatkány támadt rá egy férfira a metrón - videó

origo.hu

Idegesen tálalt ki a szakításról Tóth Andi: Én is tudnék sz*rt dobálni!

borsonline.hu

Könnyes búcsút kell vennünk a TV2 sikersorozatától - exkluzív Hazatalálsz fotók

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: megrázó videón üzent egy ukrán katona

ripost.hu

Így már minden érthető! Ezért volt feszült a hangulat Tóth Andi és Marics Peti között

mandiner.hu

Íme, ők nem szavazták meg a Fidesz-KDNP békepárti határozatát

origo.hu

Soros ügyésze emelt vádat Donald Trump ellen

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. április 1.: az Ikrek boldogságot hoz másoknak, az Oroszlánra valaki nagy hatást gyakorol

origo.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó ajánlója (x)

bama.hu

Hogyan növeljünk izomtömeget? (x)

sonline.hu

Változó ingatlanpiac, új lehetőségek (x)

mindmegette.hu

Ez a Mindmegette 11 kedvenc ünnepi receptvideója húsvétra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Adás közben cigányozta le az ismert műsorvezetőt Puzsér Róbert

INSIDER

Orbán Viktor a Vatikánba utazott

INSIDER

Kiakadtak Pikó Andrásra a "Nyóckerben", nem akarnak ide új bulinegyedet a lakók

INSIDER

Ezek lesznek olcsóbbak áprilistól: íme a lista!

INSIDER

Kiderült, milyen meglepetéssel készül Aréna-koncertjére a P. Mobil

INSIDER

Két fegyveres rabló kószál szabadon, nagy erőkkel keresik őket a magyar rendőrök

INSIDER

Nem tréfa: április 1-jétől megszűnnek BKK-bérletek és jegyek

INSIDER

Ezt ne tedd, ha kirándulni mész az erdőbe