A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
3 éve

Ha te is autózol, ezt kell tudnod az új benzinről

Januártól egy új jelöléssel találkozhatnak az autósok a hazai kutakon. Az eddigi E5 helyett, az E10-es matricákat ragasztják ki, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinnek emelkedik a bioetanol tartalma. Az átállás már decemberben elkezdődik. Egyes szakértők szerint a régebbi autók motorja károsodhat az új benzintől, és a fogyasztás is emelkedhet, de a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint semmi ok a félelemre.

 

Forrás: MTI

Az intézkedés kizárólag egyes benzinfajtákat fog érinteni, a gázolajok összetétele 2020. január 1-je után is változatlan marad. De miért is szorgalmazzák az Európai Unióban a magasabb bioetanol arányt a benzinben? Többek között azért, mert a bioetanol növényi alapon (pl. kukoricából) előállított alkohol, és használata során a növények által megkötött szén-dioxid kerül vissza a levegőbe, vagyis az autónak sokkal kedvezőbbek lesznek az emissziós értékei. Magyarul környezetkímélőbb. Sokakban felmerül: mennyivel nő a benzinben a bioetanol aránya.

„Jelenleg a 95-ös szuperbenzin (E5 jelölés a kútoszlopon) bioetanol tartalma maximum 5 százalék lehet, ám ez a gyakorlatban 3-4 százalék körül van. A környezet védelme érdekében januártól legalább 6,1 százalék bioetanolt kell tartalmaznia ennek a benzinfajtának, de a mértéke nem emelkedhet 10 százalék fölé – mondta a Ripost-nak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A szakember elmondása szerint a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó kutakon az egyéb prémium benzinek bioetanol tartalma nem fog változni.

Noha Nyugat-Európában már korábban megjelent az E10-es üzemanyag, sehol nem történtek tömeges meghibásodások. Nem bizonyíthatóan az 1990-előtt gyártott néhány típusnál fordult elő, hogy rendszerint filléres gumitömítések, összekötőelemek mentek tönkre idővel.

Fotó: AFP

A Magyar Autóklub békéscsabai szervizpontjának vezetője azonban óvatosságra int.

Én az 1990 előtt gyártott autókba nem tankolnék ilyen benzint, és a 2001-ig gyártott típusoknál sem rendszeresen. Ezekben az autókban egyes gumialkatrészek károsodhatnak hamarabb, mint egyébként, és azok a fém alkatrészek oxidálódhatnak erősebben, melyek találkoznak az üzemanyaggal. A mai néhány éves kocsikba abszolút biztonsággal tankolható ez az új benzin, ám a 18 év körüli francia és japán autók némelyike is érzékeny lehet erre – mondta a Ripost-nak Kliment László szervízvezető.

Fotó: MTI

Grád Ottó szerint alaptalanok a félelmek.

„Azokban az országokban, melyekben a járműpark átlagszínvonala a mienknél is alacsonyabb és ahol már megkezdték az E10-es üzemanyag forgalmazását, fél, illetve egy évvel ezelőtt, semmilyen műszaki meghibásodásról nem jutott el hozzánk információ. Vagyis a bolgár és a román példa alapján nyugodtan lehet tankolni a régebbi kocsikba is ilyen benzint„ – mondta lapunknak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki a fogyasztás növekedését is cáfolta, noha a bioetanolnak harminc százalékkal kisebb a fűtőértéke, mint a benzinnek, ezért azonos teljesítmény eléréséhez több kell belőle. Minél nagyobb arányban keverik a benzinbe, annál nagyobb a fogyasztás.

„Bár a bioetanol energiatartalma valóban alacsonyabb, az oktánszámnövelő komponens miatt érezhető fogyasztásnövekedést senki nem tapasztal majd” – tette hozzá Grád Ottó.

Vajon az autósok hallottak már az új benzinről? A Ripost munkatársai olyan embereket kérdeztek, akik szemre tíz évnél idősebb kocsival járnak. Kiderült, sokan közülük még nem is hallottak a változásról, de igyekeznek majd tájékozódni. Ketten a nevüket és arcukat is vállalva mondták el véleményüket.

„Nem hiszem, hogy kárt okozhat ez az új összetételű benzin, szerintem csak hiszti és felhajtás, ami körülötte van, személy szerint engem a dízelbotrány jobban érdekel. Az én autóm már 20 éves, de szerintem gond nélkül megveszem majd az új fajta benzint„ – mondta a Ripost-nak Nagy Zoltán.

Nagy Zoltán
Fotó: Ripost-Sulyok László

Zsuzsa, akinek a kocsija már több mint 18 éves, nem akart elhamarkodott véleményt mondani.

„Utána fogok nézni, mennyire érdemes ezt a fajta benzint használni. Ha valóban károsíthatja az autómat, akkor semmiképp sem fogom használni, hiába olcsóbb” – mondta Zsuzsa.

Zsuzsa
Fotó: Ripost-Sulyok László

A Ripost megkérdezett egy benzinkutast is, hogy mit tud és mit gondol erről az egészről, ő azt mondta lapunknak, hogy csak annyit tud, hogy valamilyen változás lesz. A kutas kollégái bekapcsolódva a beszélgetésbe elmondták: szerintük semmiféle veszélyt nem jelent a régi autókra ez az új benzin, nyugodtan lehet használni ugyanúgy, mint bármelyik másikat.

Azok számára, akikben kételyek merülnek fel az új benzinnel kapcsolatban, azt lehet tanácsolni, hogy kérjék ki a kocsijuk típusához tartozó márkaszerviz véleményét, illetve, ha végképp nem bíznak abban, hogy a kocsijuk jól működik majd az E10-zel, tankoljanak 98-as benzint, amely összetételében nem változik.

Az Európában évek óta szabványos motorbenzint egyébként már több országban bevezették, a közép-európai régióban Románia és Bulgária is használja.

Közel 9 éve jelent meg az unióban az E10-es benzin

Az Európai Unió 2011. január 1-jétől bevezette az E10-es benzint, amely legfeljebb 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazhat. Az unió egyes országai és az üzemanyag-forgalmazók döntenek arról, hogy bevezetik-e az E10-as benzint, és azt is, hogy mikor. A finnek, a franciák, a németek és a belgák az elsők között kezdtek árulni a kutakon E10-es benzint.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elviselhetetlen sztárok: kikkel a legrosszabb együtt dolgozni?

origo.hu

Hivatalos bejelentés: 800 UFO-rejtélyt vizsgál a NASA

borsonline.hu

Bomba alakot villantott Laky Zsuzsi, ő a magyar J.Lo

magyarnemzet.hu

Meztelen boszorkányok tartottak tetemevő rituálét az éj leple alatt

metropol.hu

Figyelmeztetés: az ország ezen területein jönnek ma záporok

vg.hu

Pénzesőt jelentett be Nagy István

travelo.hu

A legnagyobb csalódást okozó turisztikai látványosságok Európában

ripost.hu

Joe Biden most meg csúnyán beverte a fejét

ripost.hu

Ledobta a melltartót a háromgyermekes színésznő: félmeztelenül pózolt

ripost.hu

Nagy a baj, rossz hír érkezett a börtönbe zárt Galambos Lajcsiról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Árkörkép a kötelező akciózásról a boltokban: van, ahol 10 helyett 30%-os a leárazás – videó

INSIDER

Összeomlott a család, ellentmondásosak a hírek a Lakitelekről eltűnt Zsoltról

INSIDER

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

INSIDER

Elindult a kötelező akciózás: mutatjuk, hogy változtak az árak és mit mondanak a vásárlók - videó

INSIDER

Szavazz az élbolyban lévő magyar csapatra a nemzetközi versenyen!

INSIDER

"Minden magyar felelős minden magyarért, ebben áll a mi erőnk"

INSIDER

"Azt a fájdalmat, ami HÉV-vezető arcán látszott, nem kívánom senkinek" - nem csak a saját életüket veszik el az öngyilkosok

INSIDER

Orbán Viktor: Összetartozunk!