Létrehozva: 2019.11.06.

Ezt kéne tenni az illegális szemetelőkkel

Előfordul, hogy egész egyszerűen az út közepén hagyják a hulladékot az illegálisan szemetelők, más legalább arra veszi a fáradtságot, hogy egy bokor aljába rejtse el a mocskot. A fővárosban egyik-másik kerület 30-50 millió forintot is elkölt az illegális szemét eltakarítására, de a szégyenletes kupacok újra meg újra feltűnnek.

Horgászigazolványt és csekket találtak az illegálisan lerakott szemétben Egerbaktán. A személyes papírok segítségével könnyű az illegális szemétlerakó felkutatása, de ez önmagában még mindig nem elég ahhoz, hogy eljárjanak a papírok tulajdonosa ellen, azt is bizonyítani kellene, hogy ő maga rakta le az iratait is tartalmazó szemétkupacot közterületen. Az illegális szemetelők felkutatásával foglalkozó Hulladékvadász portál, amit a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány működtet, azt írja, ez volt az első eset, hogy illegális szemétlerakást jelentettek Egerbaktáról. Korábban már előfordult, hogy a szemétben talált számlák alapján meggyanúsítottak valakit, aztán kiderült, hogy a számlatulajdonos megbízást adott a hulladék elszállítására, fizetett is érte, de a szolgáltató kiborította azt a mezőn.

Ecseren a körforgalom egyik kiágazásában az út kellős közepére dobálták ki a szemetet, a tettes még arra sem ügyelt, hogy az út széli fák eltakarják a lomokat.
Fotó: Hulladékvadász

Legtöbbször azonban még ennyi azonosító jelet sem találnak az illegálisan lerakott szemétben, és annak elszállítása az önkormányzatra hárul. A fővárosi kerületek évente 30-50 millió forintot is elköltenek a szeméttelepek felszámolására, egyes Pest megyei településeken pedig még rosszabb a helyzet.

Az amúgy sem túl tisztának számító Zuglóban, a Pillangó utcában az egyik hipermarket mellett bűzölögnek a szemeteszsákok. A helyiek szerint egyre nő a hulladékkupac, valaki folyamatosan hordja oda a szemetet.
Fotó: Hulladékvadász

Nehéz bizonyítani az illegális szemetelést, ez többnyire csak akkor sikerül, ha az illetőt tetten érik. S még akkor sem igazán elriasztó a büntetés: legfeljebb 150 ezer forintig terjedhet. Volt arról szó, hogy bűncselekménynek minősítik át a cselekményt, ami ma szabálysértés, de eddig ez még nem történt meg. Pedig talán csökkenhetnének a szeméthalmok országszerte.

A ferencvárosi József Attila lakótelep egyik lakója lusta volt ahhoz, hogy a kukáig vagy egy lerakóig elvigye a szemetét.
Fotó: Hulladékvadász

Soroksáron a volt polgármester buktatta le a szemetelőket

Hatalmas felháborodást keltett az az angyalföldi terepjárós, aki egészen Pesterzsébetig vitte a szemetét, hogy ott az út szélén kidobja a teli zsákokat. A fickóról és autójáról Soroksár korábbi polgármestere tett közzé fotókat, így a népharag hamar megtalálta a szemetelőt. Volt, aki cetlit tett a szemetelő szélvédőjére, de olyan is akadt, aki a terepjáróra dobott zsáknyi szeméttel érzékeltette, milyen kellemetlen a kéretlen hulladék.

Kedvelt kirándulóhely a fővárosban a Hármashatárhegy, de az eldugott erdőn keresztül vezető út sajnos könnyű búvóhely az illegális szemetelők számára. A Szépvölgyi út felső szakaszán is hatalmas halomban áll a hulladék.
Fotó: Hulladékvadász

Az összefogás segít

Szentendrén a Skanzen környékét is ellepte az illegálisan lerakott szemét. Az egyik környékbeli lakos nyáron a Ripost segítségét kérte, ugyanis egy angol rendszámos kék furgon egy közeli utcából hordta a Skanzen mellé a hulladékot. A Ripost megkereste a szentendrei polgármesteri hivatalt, ahol azonnal intézkedtek a szemét eltakarításáról.

Fóton, az M2-es pálya melletti erdős részen egy ösvény vezet keresztül. Az egyik szélesebb részén valaki már több kupac szemetet és használt PVC-csöveket hagyott.
Fotó: Hulladékvadász

A hulladékvadász fegyvere a mobilja

Tegyünk közösen környezetünk szennyezése ellen! – buzdít a hulladekvadasz.hu, a portál mobilapplikációt is kifejlesztett, hogy könnyebb legyen bejelentést tenni. A bejelentő maradhat anonim, de a szemét pontos helyét és a fénykép készítésének idejét mindenképpen fel kell tüntetni. Bejelentést lehet tenni a helyi önkormányzatnál, Budapesten pedig a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központban a 06-1-301-7500 telefonszámon.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának