2 éve

Itt a megoldás a parkolóhelyet foglaló roncsautók ellen

Lerobbant, elfeledett autókkal van tele több parkoló is a Vörösvári út mentén Óbudán. Van, amelyiknek több mint egy éve lejárt a forgalmija. Ám ha van érvényes kerületi parkolási matricájuk, akkor azoknak a roncsoknak a gazdáját nem büntethetik. Amelyiken viszont nincs rendszám, ott érdemes a megfelelő hatóságnál bejelentést tenni.

Szinte nincs is olyan kerület a fővárosban, ahol ne lenne egy-két lerobbant autó, amelyet sorsára hagytak az út szélén, ám Óbudán a Vörösvári út mentén lévő parkolókban feltűnően sok az ilyen kocsi, ami már csak azért is furcsa, mert fizetős parkolási övezetről van szó. A parkolóőrök hiába járják folyamatosan a parkolókat, ha egy autón érvényes parkolási matrica van, akkor tovább kell menniük, nem kötelességük mást ellenőrizni.

„A kérdéses rész, a Vörösvári út mentén fizetős övezet. Amelyik autón nincs matrica, vagy érvényes parkolójegy, ott büntet a parkolóőr. Az ellenőrök nem nézik az autó forgalmijának érvényességét, ilyen esetben a közterületfelügyelőknek kell bejelentést tenni” – magyarázta lapunknak az Óbudai Parkolási Kft. egyik telefonos diszpécsere.

 

A Váradi utca és Gyenes utca közötti parkolóban több olyan autót is összeszámoltunk, amelyiknek már lejárt a forgalmija. Volt olyan kocsi, amelynek „csupán” nyár eleje óta volt érvénytelen a papírja, de a rekorder már több, mint egy éve foglalja összetörten a helyet a többi autó elől.

Alig kétszáz méterre innen szintén van egy nagyobb parkoló a Szőlő utca mentén. Ott is áll több autó, amely látszólag hónapok óta csak porfogó. Ám egy olyan roncs is foglalja a helyet, melynek már rendszáma sincs. Ilyen esetben a parkolóőr szintén tehetetlen, hiszen rendszám nélkül büntetést sem tud kiszabni, itt szintén a közterületfelügyeletet kell értesíteni.

Pesten egy teljes utcát elleptek a roncsok

Ahogy arról a Ripost már beszámolt, egy teljes belvárosi utcát elleptek a roncsok a VII. kerületben. Ott ráadásul parkolási díj sincs, így az hagyja ott a lepukkant autóját, aki csak akarja. A Rottenbiller utcában szinte minden negyedik autót sorsára hagytak, a rommá tört luxusautótól a széthajtott taxin keresztül az oldtimernek számító Trabantokig.

 

Drága móka az elszállítás

Drága megoldás, ha valaki közterületen hagyja a roncsautóját. Ha a közteresek elszállítják, akkor fizethet a tulaj, mint a katonatiszt. Az elszállítás díja 20 ezer forint, erre pedig napi 1200 forintos tárolási díj is jön. Hat hónap után, ha nem jelentkeznek a járműért, akkor bezúzzák, viszont az addig felgyülemlett büntetési összeget ugyanúgy bevasalják a tulajon. Egyes területeken, amelyek a főváros hatáskörébe tartoznak, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) gondoskodik a kocsik elszállításáról, ahol nagyjából ugyanaz a menetrend.

Vagyis, alapesetben, ha valaki olyan autóroncsot lát, amely már hónapok óta egy helyen parkol és adott esetben már rendszám sincs rajta, a kerületi Közterület-felügyeletet hívja!

 

Sokkoló példák sorát mutatjuk a szerdai Ripost napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!