Létrehozva: 2019.09.05.

Roncstemető lett egy utcából Budapest szívében

Pár száz méteren belül tucatnyi roncsautót találni a belvárosi Rottenbiller utcában Budapesten. Van olyan kocsi, amelyet totálkárosra törtek, de olyan is van, amelynek csak szimplán lejárt a műszaki vizsgája, már több, mint egy éve. Az utcában nincs parkolási díj, ez vonzza a roncsok tulajait.

A főváros összes kerületében találni roncsautókat, ám az egyik VII. kerületi forgalmas utcában alig 4-500 méteres séta alatt találni annyi kohószökevényt, mint máshol egy teljes kerületben.

Ennek az Opel Astrának már a rendszáma sincs meg, így nem fogja elkerülni az elszállítást.

„A Rottenbillerben mindig is sorakoztak a roncsautók, csak néhány évenként kicserélődnek. Mintha egy egész kerület hordaná ide a levetett, megunt, rommá tört csotrogányait, hogy itt parkoltassák őket, amíg maguktól elfogynak, vagy eltűnnek” – fakadt ki lapunknak Károly, aki a Rottenbiller utcában lakik.

Az autófanatikusok között igen kedvelt ez a Mazda Miata, de van olyan, akinek nem hiányzik. A romos cabrio jó ideje parkol a járdán a Rottenbiller utca és Damjanich utca sarkán.

Egyszerű az ok: nincs parkolási díj

A VII. kerület ezen pontján nem kell fizetni a parkolásért. A kerület ezen részén parkolóautomaták sincsenek, ahogy a parkolóőrök is elkerülik ezt a szakaszt. Így nem csoda, hogy ottjártunkkor, szeptember 2-án alig pár száz méteres séta alatt 9 roncs autót is találtunk, többnek ráadásul már a műszaki vizsgája is réges-régen lejárt.

Nem csak autókat hagynak hátra a tulajok, ezt a pizzafutár-robogót is jó ideje a kerítés mellett hagyták.

A lepukkant taxitól a Trabantig van minden

A gondosan karbantartott és takarított kocsik közé szépen beékelődtek a poros, leengedett kerekű, sokszor összetört autók, sőt tovább sétálva, a Damjanich utcában is álltak romhalmazkocsik.

Új korában egy vagyont ért ez a Mercedes, ám most rommá törve várja a végzetet. A műszaki vizsgája is hamarosan lejár, nem valószínű, hogy addig elviszi innen a gazdája.

Sétánk közben lényegében minden negyedik autónál árulkodó jel volt az ujjnyi vastag porlerakódás, a lapos gumik és a hiányos karosszéria. A taxinak használt Volkswagen furgontól, a néhány éve még drága luxusautónak számító Mercedesig, a már igencsak hiányos állapotú Trabantokig minden van, amit egy fanatikus csak kívánhatna magának.

Egyre nagyobb kultusza van a Trabantoknak, a gyűjtők örülnek, ha fellelnek egy szép darabot, de ezért a mocskos példányért nem állnának sorba. Tavaly nyáron ennek is lejárt a műszakija.

Ha bejelenti valaki, kivizsgálják

Egy-egy ott hagyott autóról több helyre is tehetünk bejelentést, hogy foglalkozzanak vele. Érdemes a kerületi önkormányzat ügyfélszolgálatát tárcsázni, de az is megoldás, ha a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot (FÖRI) keressük fel a problémával.

Elég feltűnő dolog egy sárga taxit rohasztani az út szélén, valaki mégis megpróbálkozott vele. Az egykor sok utast fuvarozó furgon műszakija már fél éve lejárt.

Mint megtudtuk, a bejelentés után 30 napon belül helyszíni szemlét tartanak, ekkor dől el, hogy fővárosi, vagy kerületi hatáskörhöz tartozik a roncs elszállítása, ha ez a megoldás a rendszám hiánya, vagy a lejárt műszaki miatt.

Nem csak hazai kocsikat látni a Rottenbillerben porladni, ezt az angol rendszámos egyterűt is hetek óta látják ugyanott az erre sétálók.

„Ha szükséges, a szemle után felhívást teszünk a kocsira. Attól kezdve a tulajnak 10 napja van, hogy elvigye a roncsot, különben mi szállítjuk el egy telephelyre. A szállítás után megpróbáljuk értesíteni a tulajdonost, és a rendőrségnek is szólunk” – közölte a Ripost-tal a hatóság sajtószolgálata. Ha a FÖRI viszi el a kocsit, akkor az elszállított autót 6 hónapig tárolják a kijelölt telephelyen. Ha a tulaj addig sem jelentkezik érte, akkor árverésen próbálják értékesíteni, vagy bezúzzák. De az elszállítás és tárolás költségeit mindenképpen kiszámlázzák a tulajnak.

Ideális városi autó ez a Kia, ám a műszakija már több, mint egy éve lejárt, azóta parkoltatják az út szélén.

 

Több százezerbe is kerülhet otthagyni a kocsit

Több oka is lehet, hogy egy lepukkant kocsit hátrahagynak, de a leggyakoribb az, hogy balesetben válik használhatatlanná a jármű. Sokan ilyenkor megijednek a trélerezés költségétől. hiszen egy alig 20 kilométeres szállítás Budapesten akár 30 ezer forintba is kerülhet. Viszont ha bejelentés miatt viszik el a kocsit, az még többe kerülhet, így nem árt fontolóra venni a hirtelen „baráti árrá” változó trélerezési költséget… Ugyanis ha a hatóság viszi el a kocsit, akkor az elszállítás 20 ezer forintos költsége mellett naponta további 1200 forintot kell kicsengetni a telephelyen tárolásért, ami a 6 hónapos tárolási limitet számolva túllépheti a 200 ezer forintot is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki elől rejtegetett fotóiról beszélt Bálint Antónia

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban