3 éve

Kiderült, mi okozta a bajt: csaknem meghalt a szexre vágyó budapesti férfi

A hír szinte mindenkihez eljutott: infarktussal vittek kórházba egy magyar férfit, aki potencianövelőt vett be. Az orvosok elmondták, hogy mi okozhatta a bajt.

Kis híján az életét adta a férfiasságáért egy budapesti férfi, aki titokban potencianövelő pirulát vett be. Párjával éppen lefekvéshez készülődtek, amikor az ötven év körüli férfi mellkasi fájdalmat érzett, majd nyomban rosszul is lett. A kétségbeesett asszony azonnal riasztotta a mentőket.

„A gyorsan kiérkező mentőegység számára azonnal láthatóvá vált, mi okozhatja a panaszokat, a férfi ugyanis titokban potencianövelő tablettát vett be. Sokat látott mentőtiszt bajtársnőnk infarktust diagnosztizált a szerencsétlenül járt betegénél, így az emelt szintű ellátás után a legközelebbi szívcentrumba szállították a férfit, akit azonnal meg is operáltak” – olvasható az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán közzétett posztjában.

A Blikk megkereste Kóczán István belgyógyász-kardiológust a potencianövelők hatásával, nem kívánt tüneteivel és veszélyeivel kapcsolatban.

„Nem véletlen, hogy orvosi rendelvénnyel és kezelőorvossal, háziorvossal megbeszélve lehet ezeket a gyógyszereket felíratni és használni” – kezdte Kóczán.

„Főként szívbetegeknél, érbetegeknél, agyérbetegeknél léphetnek fel mellékhatások, általában koszorúér-szívbetegeknél ellenjavallt: szívritmuszavart, de akár infarktust is okozhat” – tette hozzá.

Ahol szűkebb az ér, merev az érfal, az nem tud kitágulni, így az előtte lévő szakasz tágul ki, és ott keletkezik valamilyen probléma. Ennek lehet eredménye szövődmény, akár az infarktus, érelzáródás, vagy úgy leesik a vérnyomása az illetőnek, hogy elájul.

„Figyelmeztető jel, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a nehézlégzés, a fokozott verejtékezés, a mellkasi nyomás, a zsibbadás, a fejfájás” – mondta a szakember, hozzátéve: a potencianövelő mindenkire másképp hat, de leginkább azoknál okozhat gondot, akiknek alapból is van már valamilyen betegségük.

„Fiatalabbaknál is okozhat problémát, ha nem megfelelő mennyiséget használnak. Éppen ezért mindig konzultálni kell orvossal, úgy pedig különösen, ha valaki gyógyszereket szed. Nagyobb adagok egészséges embereket is kikészítenek” – tette hozzá a kardiológus.

Sokan nem orvos által felírt szert használnak, hanem az internetről rendelnek olcsóbb potencianövelőt. Ezekben nem mindig megfelelő anyag vagy összetétel van, így veszélyesek lehetnek. Az utóbbi időben több potencianövelőt is kivontak a forgalomból gyógyszerhatóanyag-tartalmuk miatt: ezek több kárt okozhatnak, mint amennyit segíthetnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!