3 éve

Ezt a cikket semmiképpen ne olvasd el vezetés közben

Ma kezdődik és vasárnapig tart a Figyelem az útra elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzés, ami elsősorban azokat veszi célba, akik vezetés közben mobiltelefont használnak vagy más olyan tevékenységet folytatnak, ami elvonja figyelmüket az útról. Nem véletlen, hogy a szakemberek a mobilhasználatot – az ittas vezetés, a gyorshajtás és a biztonsági öv használatának mellőzése mellett – a „negyedik gyilkosnak” nevezik.

A negyedik gyilkos – így nevezik a szakemberek a vezetés közbeni mobiltelefon használatot, mert az nagyon gyorsan halálos közúti balesetek okozójává vált. Az ittas vezetés, a gyorshajtás és a biztonsági öv használatának mellőzése után ez a negyedik leggyakoribb oka annak, hogy meghalnak a közutakon. S ez nemcsak Magyarországon van így, hanem egész Európában.

A héten a rendőrség egész Európában kampányt indít „Figyelem az útra” elnevezéssel, és ennek keretében elsősorban a menet közbeni mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de nagy hangsúlyt kap a menet közbeni csetelés, a közösségi oldalon való „élőzés”, szelfizés is.

„Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az ellenőrzés időszakán kívül is tartózkodjanak minden ilyen jellegű figyelemelvonó tevékenységtől!„ – közölte az ORFK.

„Már a mobiltelefon kézben tartása is tilos vezetés közben” -mondta el a Ripost-nak Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.„Sokan kihangosítóval telefonálnak, ami valamivel jobb, de ha nem kézben tartjuk a telefont, akkor is egyértelműen elvonja a figyelmünket, akár 30-40-50 százalékkal is csökkenhet a figyelmünk. Abban a néhány másodpercben, amíg lenézünk a telefonra, vakon vezetünk, a sebességtől függ, milyen távolságon. Egyetlen pillantás a telefonra a városi forgalomban 5-6 méteres vakvezetést eredményez, ami egyértelműen balesetveszélyes. Egy esetleges vészhelyzetre is később reagálunk, nem tudunk elkerülni olyan balesetet, ami, ha az úton tartottuk volna a figyelmünket, elkerülhető lett volna.„ Így nem elsősorban a rendőri ellenőrzés, hanem saját biztonságunk érdekében le kell tenni a mobilt vezetés közben!

Amióta okostelefonok vannak forgalomban, számos olyan alkalmazás letölthető, ami használatra csábít vezetés közben, pedig ezek vonják el leginkább a figyelmet az útról – ilyen a GPS alkalmazás beállítása vagy zenei program keresése. Második helyen az sms-ezés, a harmadikon a hívásindítás van. Még a hívás fogadása a legkevésbé veszélyes, de mivel a beszélgetés is elvonja a figyelmet, nem elhanyagolható. Tanulmányok igazolják, hogy a mobiltelefonhasználat mintegy négyszeresére növeli a közúti baleset bekövetkezésének kockázatát. A mobiltelefont használó járművezető reakcióideje éppen úgy romlik, mintha ittas volna. Az Európai Bizottság részére készült felmérés szerint egy, a kézben tartott mobiltelefont használó járművezető reakcióideje átlagosan 30 százalékkal rosszabb, mint egy 0,8 ezrelékes véralkoholszintű ittas vezetőé.

Helyszínen 10 ezer, utólag 20 ezer a bírság

A KRESZ azt mondja, hogy „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” A mobil rádiótelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben kiszabott helyszíni bírság összege 10 ezer, míg szabálysértési feljelentést követő eljárás során 20 ezer forint, emellett 3 büntetőpont is jár érte. A jogosítványt 18 pont elérése után vonják be időlegesen.

Ha a vezetőt rajtakapja a rendőr a mobilozáson, legjobb, ha elismeri, mert a szabálysértési eljárásban neki kell bizonyítania ártatlanságát, és ha ez nem sikerül, legkevesebb duplájára nő a büntetés. Nem árt tudni, hogy még a hívás nyomógombbal történő elutasítása is mobilhasználatnak minősül!

Lát a VÉDA kamerája is!

Több mint 130 útszakaszt figyelnek a fix telepítésű VÉDA-rendszerek, amik a gyorshajtás mellett például a szabálytalan mobiltelefon használatot is rögzíteni tudják – számolt be róla korábban a Ripost. Ezek a szupertraffipaxok éjszaka is látnak, tehát sötétben is rögzítik, ha a vezető mással van elfoglalva, és nem az útra figyel.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Porig rombolt városok, halottak, szenvedő emberek - felfoghatatlan felvételek a török földrengésről

mandiner.hu

Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

borsonline.hu

Megrázó videó, tömegverekedés a Ferencvárosban

vg.hu

Brutális földrengés rázta meg Törökországot, rengeteg a halott

metropol.hu

Vad beöltözés: bugyi nélkül hódít a szexi ápolónő

origo.hu

Szenzációs felfedezés a rák gyógyításával kapcsolatban

mindmegette.hu

Házi praktikák: így lesz csillogó hófehér a fürdőkádad

ripost.hu

Ledobta a melltartóját, nagyot villantott az orosz kebelcsoda

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Az édesanya szívszorító fájdalma: Kétségbeesetten keresi eltűnt 17 éves fiát

ripost.hu

„Megint egy értelmetlen halál!” – holtan találták Telkiben a csütörtökön eltűnt fiatalt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Tényleg E-számnak álcázzák majd a rovarokat az élelmiszerekben?

INSIDER

Kiderült, mennyit spórolhatunk, ha most foglaljuk le a nyaralást - videó

INSIDER

„Megint egy értelmetlen halál!” – holtan találták Telkiben a csütörtökön eltűnt fiatalt

INSIDER

"Nem sajnálom tőlük, korábban megdolgoztak érte" - A héten érkezik a várva várt 13. havi emelt összegű nyugdíj

INSIDER

Biztonságos Internet Napja: így kerüljük el, hogy ellopják az adatainkat az interneten

INSIDER

Novák Katalin részvétét fejezte ki a törökországi földrengés kapcsán