5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Most megmutatjuk, itt a legjobb a balatoni lángos!

Most megmutatjuk, itt a legjobb a balatoni lángos!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 08. 08. 11:00

Összehasonlította a Balaton körüli büfék lángosait a Szupermenta teszt, és kiderült: egyáltalán nem a legdrágább a legjobb! Az elnevezésnek sem szabad hinni: a Csúcslángosda lángosa bizonyult a legrosszabbnak. Ideje lenne a Balatonnál is elszakadni a nyolcvanas évek uncsi kínálatától - néhány büfé meg is próbálkozik ezzel.

Hat déli és hat északi büfé lángosait tesztelték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Szupermenta keretében, és a kép elég vegyesnek bizonyult.

Az ellenőrök először szemrevételezték a lángost, majd vettek egy sajtos-tejfölöst, és külalakja, íze, illata, állaga alapján pontozták. Azután szépen bemutatkoztak és ellenőrizték a lángosozó tisztaságát, működését is. Sehol sem volt minden rendben! Nyolc helyen csak kisebb hiányosságokat találtak, amiket gyorsan pótoltak a büfések, négy helyen viszont hatósági eljárást indítottak, két lángososnak pedig pénzbírságot is fizetnie kellett. Legtöbbször a higiéniával volt gond, két büfében lejárt szavatosságú élelmiszereket találtak.

„Egészséges, minőségi ételt még mindig nem könnyű találni a strandokon” – mondja Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője. A kínálat lehetne jóval változatosabb és fantáziadúsabb, bár sok strandon már találunk nívósabb büfét is.

„Az a gond, hogy igazából nincs minőségi verseny, amikor tömeg van a strandokon szinte bármit el lehet adni. Az emberek nem szeretnek várakozni, amikor nyaralnak, ezért inkább gyorsételt kérnek, még ha az nem is olyan finom.

Amennyire szeretjük a hasunkat, annyira nem becsüljük meg”

– mondta a %Ripost%-nak a Balatoni Kör szóvivője. Nem arról van szó, hogy a strandokon kifinomult gasztronómiai csodáknak kell születnie – bár jó, hogy néhány étterem ezt is tudja –, hanem arról, hogy egy kis fantáziával, jó alapanyagokkal és ötletekkel fel lehet dobni az olyan egyszerű gyorsételeket is, mint a lángos, a hamburger vagy a hot dog.

„Vannak újdonságok, amelyek nem csak jól hangzanak, de finomak is, például a különböző halburgerek vagy a tavaly Év Strandétele díjat nyert gofcsi, ami a gofri és a tócsni keresztezéséből jött létre” – számolt be lapunknak Kardos Gábor

„Vannak töltött lángosok, amelyek egészen új szintre emelik a frissen sütött ételt. Akár paprikás csirkével töltött palacsintát is könnyen el tudnék képzelni az unalmasan elkészített gyenge palacsinták helyett.

A környezetkárosító módon halászott tengeri hekk helyett egészségesebb hazai halakból, például keszegből is finom ételeket lehetne készíteni.

Vannak is erre érdekes próbálkozások, aki a Balatonnál nyaral, annak érdemes elszakadnia a megszokott lángos-hekk-palacsinta hármastól, és kipróbálni új dolgokat! 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.