Létrehozva: 2019.08.28.

Kiderült, hogy honnan irányítják az unokázós csalókat

Unokázós ötöst fogtak a rendőrök. A bűnbanda mindent kitervelt a milliós zsákmány megkaparintásához. Akárcsak az akciófilmekben: volt futáruk, sofőrjük, telefonálójuk, csomagolójuk, igyekeztek úgy mozgatni a szálakat, hogy azok a kívülállók számára ne érjenek össze.

Az unokázós csalók egy 83 éves szigethalmi asszonyt hívtak fel vezetékes telefonon augusztus 5-én éjjel.

„A bejelentkező a nő unokájának adta ki magát, és a szokásos történettel állt elő. Balesetet szenvedett, és komoly pénzösszegre van szüksége” – kezdte a történetet Rusznák Zsolt őrnagy, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője.

A rendőrség szerint konkrét összeg nélkül arra kérte az asszonyt a telefonáló, hogy minden rendelkezésére álló pénzét szedje össze, és adja át a hamarosan jelentkező „ismerősnek”.

Az ijedt nő egy táskába mintegy 6 millió forintot pakolt be, és azzal várta a magát az unokája ismerősének kiadó futárt. Valamit sejthetett abból, hogy talán nem egészen tiszta a történet, és bár átadta az összeget, közben alaposan megfigyelte az azért jelentkező férfit. Előrehaladott kora ellenére igen jó személyleírást adott róla. Az sem kerülte el a figyelmét, hogy a házától nem messze egy sötét színű, rakteres furgon áll, ami nem tartozott a megszokott utcaképhez.

 

 

N. Norbert autógumikba rejtette a pénzt

A kép akkor állt össze a nőnek, amikor rá jött, hogy csalás áldozata lett.

A rendőrök kiderítették, hogy a telefonhívást Angliából kezdeményezték. Viszont a pénzért egészen biztos nem a szigetországból ment el a futár Szigethalomra, hiszen feltűnően rövid idő alatt megjelent a magát Attilaként megnevező férfi.

Az információkból világossá vált, hogy többszereplős elkövetői körrel állnak szemben. A kiindulási pont a Szigetcsépen élő család volt. Az 55 éves B. Józsefnének volt egy szürke Citroen Berlingója, ami tökéletesen megfelelt az idős nő által az utcában észrevett autónak. A közterületi kamerák felvételein visszakövették az autó mozgását a kérdéses időszakban. A rendőröknek feltűnt, hogy a kocsi használója egy másik nővel és egy férfival együtt utazott a pénzátadást megelőzően. Ez alapján egy dohánybolt kameraképeiből jó minőségű képet tudtak kimenteni a férfiról. Ennek a férfinek a személyleírása illet az „Attilára”. Fénykép alapján az idős nő felismert őt, így a gy a pénzátvevő már megvolt. Azonosították a rendőrök a kocsit vezető másik férfit, a 42 éves B. Lászlót is, majd később a hozzá csatlakozó, 19 éves M. Zoltánné V. Vivient is, ők szintén szigetcsépiek. Megállapították: a négyes tagjai a megszerzett zsákmányból fejenként 600-600 ezer forintot vettek ki, majd a maradékot a tököli HÉV-állomáson átadták a gyáli N. Norbertnek. Kiderült: a történetben utoljára felbukkanó férfinak speciális tevékenységrész jutott volna. A gyanúsítottak postán külföldre szándékoztak küldeni.

Érdemes kérdezni A rendőrség minden rendelkezésére álló eszközzel küzd az unokázós bűncselekmények ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon erre a területre specializálódott nyomozócsoport alakult, de a megyék bűnügyi állománya is eredményesen veszi fel a harcot a csalók ellen. A megfeszített munka mellett a zsaruk a lakosságtól is aktív segítséget remélnek. A rendőrök semmiféle kockázatvállalást nem várnak el a jellemzően nyugdíjas sértetti körtől, csupán józan, átgondolt reakciókat. Az éjszakai telefonhívások valóságtartalmát minden esetben érdemes ellenőrizni. Mielőtt milliókat bízna rá valaki egy idegenre, bátran felébresztheti családtagjait, hogy segítséget kérjen. A kiszemelt áldozat merjen kérdezni, viszont ne adjon ki olyan információkat – neveket, szokásokat –, amikre később a hívó már saját ismereteként hivatkozhat. Nem árt a családtagokkal előre megbeszélt jelszavakat illeszteni a beszélgetésbe, amikkel azonosíthatja magát a hívó fél. Bűncselekmény gyanúja esetén nem szabad megelégedni azzal, ha elhárítottuk a veszélyt. Beszélni kell a csaláskísérletről, annak kivédéséről az ismerősöknek is, hogy mások is elkerüljék. A zsaruk kérik azokat, akiket megkörnyékeztek a csalók, hogy a kísérleti fázisban meghiúsított eseményről is tájékoztassák a hatóságokat a 112-es segélyhívón. Közös érdek, hogy a szándék leleplezése után mihamarabb nyomozás indulhasson.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra