Létrehozva: 2019.08.29.

Csak pár nap maradt: a legdurvább rovarinvázió még csak most jön

Ellepték a poloskák az erkélyeket és a lakásokat. A rovarirtó cégek nem vállalják az irtást, de jól működő házi praktika sincs igazán, így marad a szúnyogháló és a vécén lehúzás…

Egyre több a poloska a lakásokban, akár csak a résnyire nyitott ablakon és erkélyajtókon is könnyen bejutnak bárhova, utána úgy kell összevadászni őket a szobákból.

Már a városokat is ellepik

„Napok óta egyre több helyen látom őket, az erkélyről már bejöttek a lakásba is. Most épp a fürdőszobából és a nappaliból dobom ki az ablakon a poloskákat, de már kezdem unni a szélmalomharcot, hogy folyton visszajönnek ezek az utálatos rovarok”

– panaszolta lapunknak a Budafokon élő Gulyás Viktória, aki le is fotózta a lakását ellepő poloskákat. Az óbudai panelokban is gondot okoznak a pofátlan betolakodó rovarok. Míg napközben a napon süttetik magukat az erkélyeken és az ablakoknál a poloskák, addig estére visszahúzódnak az apró résekbe, így átvészelve a hűvösebbet.

Viktória fürdőjében folyamatosan előbújnak a poloskák.

 

Gyümölccsel jöttek Ázsiából az új fajok

„4-5 éve hozhatták be az országba egy-egy gyümölcsszállítmánnyal Ázsiából, Amerikából és Afrikából a barna színű márványos poloskát és a zöld vándorpoloskát, azóta pedig hozzászoktak az itteni körülményekhez. Hazánkban nincs természetes ellensége, ezért semmi sem gátolja a szaporodásukat és jelenlétüket. Bár 1-2 madár bepróbálkozik velük, de a kellemetlen ízük miatt nem válnak a madarak kedvenc eledelévé. A poloskáknak szaga is van, ha veszélyben érzik magukat, akkor édeskés, kellemetlen szagot árasztanak, akkor meg pláne büdösek lesznek, ha agyonnyomják őket” – magyarázta lapunknak Sár József entomológus, majd hozzátette: – Szerencsére nem csípnek és nem is harapnak, egyszerűen csak büdösek.

Barna márványos poloska
Fotó: 123RF

 

A meleg miatt tartósan megtelepedtek

Sár József rovarszakértő szerint bár már sok a rovar, még az elején vagyunk az igazi poloskaáradatnak. Ráadásul az időjárás is kedvez a rovarnak, a meleg nyarak és viszonylag enyhe telek nem pusztítják el őket. Kérdéses, hogy egy hidegebb tél miként hatna a poloskákra.

„A poloskák nyár végétől jelen vannak, őszre ivarérettekké válnak. Egészen addig repkednek, amíg találnak élelmet, például gyümölcsöket, vagy megjön az első éjszakai fagy, de az enyhe téli hónapokat is könnyen áttelelik” – magyarázta lapunknak a szakértő.

 

Nem vállalják az irtást

A Ripost megkeresett telefonon több, irtással foglalkozó céget is, ám nagy részük nem vállalja a mezei poloskák irtását, csupán az ágyi poloskák miatt lehet őket riasztani. Mint mondták, ha néhány példányt sikerül is kiirtani, jönnek helyette másik poloskák rövid időn belül, így nem látják értelmét a benti irtásnak. Amelyik cég pedig mégis igent mondott az irtásra, azok sem garantálták, hogy hatásos lenne a poloskamentesítés, ugyanis csak épp a szobában lévő egyedek pusztulnának el.

Zöld vándorpoloska
Fotó: 123RF

 

A házi praktikák alig segítenek

Amint veszélyben érzi magát a poloska, kellemetlen édeskés szagot kezd árasztani, ha pedig összenyomjuk vagy eltapossuk, akkor sem marad el a bűzfelhő. Akár percekig is kellemetlen szag lesz a lakásban. A rovartani szakember szerint az egyetlen igazán működő megoldás, ha összeszedjük a lakásban lévő poloskákat – lehetőség szerint zsebkendővel vagy papírtörlővel – és azokat vagy kiengedjük a szabadba, vagy agyonnyomjuk őket – esetleg lehúzzuk a vécén. Persze vannak különböző, neten terjedő házi praktikák is. Ezek szerint az ablakpárkányokat és az erkélyküszöböt érdemes bekenni különböző, otthon is összekotyvasztható szerekkel, ám a hatásuk nem bizonyított.

 

A szamurájdarázs számolhat le a poloskákkal

Bár itthon egyelőre nincs olyan állat, amely veszélyes lenne a poloskákra, van remény! Egy másik invazív faj már betört Európába. Az eredetileg Ázsiából származó szamurájdarázs a poloska petéibe teszi a sajátjait, amelyek a fejlődés során a poloskapetéket falják fel. Az első szamurájdarázs-példányok már megjelentek Franciaország és Olaszország bizonyos részein – reménykedjünk, hogy hozzánk is jönnek…

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal