Létrehozva: 2019.07.05.

Medvepánik van Székelyföldön

Két újabb medvetámadás történt csak ezen a héten Székelyföldön, mindkét áldozat kórházba került. Vannak olyan falvak, ahol mindennap látnak medvét, sötétedés után kimenni is alig mernek az emberek. A román hatóságok azonban sem kilövési engedélyt nem adnak, sem kártérítést nem fizetnek.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban lábadozik az a 15 éves fiú, akit Kászonújfaluban hétfőn többször is megharapott egy medve. Ugyanott ápolják azt a hatgyerekes édesanyát, akire Madéfalván gombászás közben támadt medve, neki a gerince tört el, legalább hat hétig nem fog tudni dolgozni. Legkisebb gyermeke 1, a legnagyobb 10 éves.

Egyre több a medve Székelyföldön, és egyre jobban bemerészkednek az állatok a lakott területekre, már iskolaudvarban is fényképeztek példányt.

Este nyolc után már a boltig sem merek kimenni” - írja P. Rózsika a Facebookon. „A mi kertünk hátra nyúlik az erdőig. Ha ki akarok húzni két hagymát, viszem magammal a kutyákat is” - erősíti meg L. Erzsébet.  Januárban egy paksi vadászt sebesített meg egy állat, márciusban egy kőrispataki családapát ölt meg medve.

„Meg kellene változtatni a törvényt, ha elesett állatért, méhekért van kártérítés, akkor legyen az emberben tett károkért is, hiszen az áldozat sok esetben hetekre kiesik a munkából, nem beszélve az őt ért lelki és fizikai traumáról "– hangsúlyozta Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke. „ Az államnak kellene kártérítést fizetnie. Most bírósági úton próbáljuk elérni, hogy kötelezzék fizetésre a minisztériumot."

 

„Egy-egy vaddisznóvadászat során 6-7 medvével is találkozunk, de tehetetlenek vagyunk, mert nincs kilövési engedélyünk rájuk" – mondta el a %Ripost%-nak Jakab József helyi vadász. Már több ezer medve él Erdélyben, négyszeres a túlszaporulat. A környezetvédelmi miniszter július 2-án közmeghallgatást tartott a nagyvadak ügyében, de semmi nem változik: csupán évi 140 medve kilövésére adnak engedélyt, holott ennek triplájára lenne szükség.

Hargita Megye tanácsa évek óta hiába kéri egy átgondolt, szakmailag megalapozott terv elkészítését a Környezetvédelmi Minisztériumtól a probléma kezelésére. A három székely megye közösen is tett javaslatokat, de nem történt előrelépés. Maros megyében a polgármesterek levélben kérték a prefektúra közbenjárását, mert mindennaposak a háztáji gazdaságokat érő medvetámadások.

„ Minden este látnak medvét Görgényadorjánban, lassan beköltöznek a településre és semmitől sem félnek" - mondta Larentiu Dumitru Boar, a település polgármestere. „ Az utóbbi alkalommal kihívtuk a vadőrt is, aki lőtt néhányat a levegőben, mire a medve ránézett, két lábra állt és nyugodtan folytatta az útját tovább."-mesélte. Már Brüsszelben is szóba került az ügy: a környezetvédelmi platformon egyetértettek az országok abban, hogy Romániának fel kell lépnie az ügyben és meg kell védenie az emberéleteket. Meddig várjunk még erre?

 

Betiltották a vadászatot

A 2017-es állománybecslés szerint Romániában 6800 medve él, 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint Brassó megyében. A medvék 2016-ban kezdtek túlszaporodni, mert a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban évente 400-450 medve kilövésére adtak engedélyt a vadásztársaságoknak.

 

Sokan még etetik is

Tartja magát a mítosz az aranyos macikról, pedig veszélyes vadállatokról van szó. Hibát követnek el azok, akik etetik a medvéket, kukoricát tesznek ki nekik az erdők szélére. A Transzfogarason rendszeres, hogy a turisták kiszállnak az autóból és nézik az arra járó medvéket, sőt etetik őket. A netre felkerült egy olyan videó, amin látszik, hogy egy medve egy kislány tenyeréből eszik.

„Nem szabad arra szoktatni a medvéket, hogy jöjjenek az út mellé, mert ott kapnak enni! "- figyelmeztet az Arges megyei hegyimentő szolgálat vezetője, Ion Sandoloiu. Õ a szabadtéri hússütést is betiltaná, mert ha az állatok megérzik a hús illatát, támadhatnak.

 

Hogy elkerülje a medve…

…keltsen zajt az erdőben.

…ne hagyjon maga után szemetet, ételmaradékot.

… ne kínáljon neki ennivalót.

… ha meglátja, ne szálljon ki az autóból.

 

Hogy elkerülje a támadást…

…próbáljon halkan, feltűnés nélkül elosonni.

…ne fényképezze.

…ne nézzen egyenesen a szemébe.

…ne tegyen hirtelen, gyors mozdulatot.

…ne fordítson neki hátat.

…ha közel jön, feküdjön hasra és védje a fejét a karjával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmas módon próbál még több pénzt szerezni Kulcsár Edina és G.w.M

origo.hu

Elképesztő fordulat: Putyin békeajánlatot tett!

mindmegette.hu

Rákkeltő ez a konyhai eszköz, azonnal vidd vissza az üzletbe

hirtv.hu

Heves vita alakult ki a Napi aktuálisban a szuverenitási törvényről + videó

ripost.hu

Találd ki, hogy Magyarország hányadik a legbiztonságosabb országok listáján, ha Norvégia a 24.

vg.hu

Fellázadtak a tagállamok: Brüsszelnek alaposan meg kell vágnia a kiadásokat

origo.hu

Exkluzív interjút adott Jákob Zoltán: meghozta a döntést a Nagy Ő

travelo.hu

Mutatjuk a legjobb szlovén sípályákat, kettőt mi is kipróbáltunk!

ripost.hu

Meglepő pletyka terjed: Vajna Timinek köze van ahhoz, ami Damu Roland sírhelyén történik?

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

ripost.hu

Hoppá: Nagy Ő Virág kíméletlenül nekiment Jákob Zolinak, csípős szavakkal csapott oda

ripost.hu

Közleményt adtak ki a PENNY rövid lejárati idejű termékeiről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Találd ki, hogy Magyarország hányadik a legbiztonságosabb országok listáján, ha Norvégia a 24.

INSIDER

CSOK Plusz: megjelent a rendelettervezet, íme az összes részlet!

INSIDER

A kormány csodafegyvere: mutatjuk, miért fontos, hogy nyárig velünk marad a kötelező akciózás

INSIDER

Ezeknek az élelmiszereknek az ára brutálisan csökkent tavalyhoz képest

INSIDER

Fagyos reggelek, hózápor: mutatjuk, mire készülj

INSIDER

Maszkos fotóval keresi a rendőrség a magyar nőt

INSIDER

Furcsa égi jelenség volt Kecskeméten, ufóról beszélnek a helyiek

INSIDER

Durvul a helyzet, migránsoknak prostikat szállító férfiakra csaptak le a rendőrök