Létrehozva: 2019.07.29.

Macskainvázió bosszantja a lakótelepen élőket

Bosszankodnak a lakótelepen élõk, mert egyre több a kóbor macska, nagy a szaporulat. Ráadásul vitát is robbant ki a lakók között, hogy van, aki eteti õket, más viszont attól fél, hogy ezzel még jobban odaszoknak. A fõváros XIX. kerületében éppúgy panaszkodnak, mint Kazincbarcikán vagy Pécsett.

Egyre több lakótelepen, bérházas környéken jelentenek gondot az elszaporodott kóbor macskák. És nemcsak az ő szaporulatuk vadul el, hanem sok gazda, amikor nem talál gazdát a kiscicáknak, egyszerűen kiteszi őket az utcára, éljenek meg, ahogyan tudnak. A lakótelepen élők egy része megpróbál gondoskodni a környéken éhező cicákról, más részük viszont dühös emiatt, és legszívesebben lelőné a mindenhol piszkító állatokat.

Budapest belvárosában is nagy a nyávogás

Rengeteg a Facebookon a felhívás, hogy kiscicáknak keresnek gazdát, és ugyanennyien bosszankodnak, hogy a kóbor állatoktól már lépni sem lehet.

„Sokat járok a VIII. kerületi Diószeghy utca környékén egy idős nénihez. Az ő házukban több kóbor cica lefialt” – panaszolta a %Ripost%-nak Bencze Krisztina. „Az ott lakók ezt nem nézik jó szemmel, ezért fontos volna mielőbb gazdát találni az apróságoknak. Volt már egy próbálkozásom az ivartalanításra, de a lakók nem voltak partnerek. Azt akarják, hogy teljesen eltűnjenek onnan a macskák, s nem értik meg, hogy az első lépés a cicák nemzőképességének szakszerű orvosi megszüntetése.”

A kispesti lakótelepen is rengeteg a macska.

„Bár csak vendégségbe járok erre, gyakran látok kiscicákat. Vannak kivert, vézna jószágok, de olyat is láttam, amelyiket a gazdája engedett ki a házból. Ezek keverednek, párosodnak, a kiscicákkal meg senki nem törődik” – magyarázta lapunknak B. Magdolna.

Agyoncsapják, mérgezik, pedig ivartalanítani kellene

„Nagyon sok kóbor cica van a környékünkön” – mondta a %Ripost%-nak a Kazincbarcikán élő Ramocsa Éva. „Egyszerűen lekölykeznek és túlszaporulat lesz. Az összes kismacskának pedig lehetetlenség gazdát találni, hiszen akkor is nehéz szétosztani a kölyköket, amikor a házimacska szül. Előny, hogy megfogják az egeret és a patkányt, de túl sokan vannak, nem jut mindnek táplálék. Sokan agyoncsapják vagy megmérgezik az állatokat, de nem ez a megoldás. Ivartalanítani kellene őket, hogy ne szaporodjanak tovább.”

Gond ez Hódmezővásárhelyen is.

„Csak az utóbbi napokban tucatnyi cicát hoztak be hozzánk” – mondja a helyi állatvédő egyesület munkatársa. „Ezek egy része beteg, némelyik tetves, s akad, amelyiknek az ínye sorvad. Sokan nincsenek tisztában az állattartás szabályaival, szükség lenne a megfelelő oktatásra” – vélekedik. „A legnagyobb felelőtlenség, ha a váratlanul született kiscicákat magukra hagyják, nem egyszer az anyaállattal együtt.”

Az ivartalanított macska nem kóborol el

Csakhogy az ivartalanítás pénzbe kerül. Míg a kandúrok félórás műtétje 10 ezer forintba, a nőstényeknél elvégzett csaknem egy órás beavatkozás 15-20 ezer forintba kerül. Több állatvédő szervezet, sokszor az önkormányzatokat is bevonva, ivartalanítási akcióval próbálja csökkenteni a kóbor macskák számát. Így a műtét ára akár a harmadával vagy a felével is csökkenhet.

„A féléves kornál idősebb cicákat érdemes minél előbb orvoshoz vinni, hogy elvégezzék rajtuk a rutin beavatkozást. Egyrészt utána nem fogja a macskákat hajtani a vérük, nem kóborolnak el, másrészt kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre” – magyarázta a %Ripost%-nak a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány szakembere, akihez idén már több tucat kóbor kiscicát vittek.

 

Spórolhat, aki ivartalanít – „Az ivartalanított cicákkal kevesebb a gond, az ivartalanítás egyszeri költsége pedig megkímélheti a gazdát a későbbi drága beavatkozásoktól. Egy verekedős kandúr egyszeri kezelése 20-30 ezer forintba is belekerülhet, egy nőstény cica emlődaganatának a kezelése 30 ezer, méhgyulladásának gyógyítása 40-50 forint is lehet. Ezek kialakulásának esélye az ivartalanított állatoknál csak 5 százalék” – magyarázta a %Ripost%-nak dr. Vainer Attila állatorvos. 

origo.hu

Bemutatjuk a világ leggazdagabb örököseit

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

life.hu

JLo elhagyta Ben Afflecket: folyton mogorva, láncdohányos és állandóan szitkozódik

vg.hu

Balaton: elkészült a tragikus haláleseteket is okozó árok térképe – mutatjuk, hol a legnagyobb a veszély

life.hu

György herceg négy imádnivaló szót mondott Katalinnak a hintóban

vg.hu

Eva Mendes mostantól magyar vizet iszik

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

astronet.hu

Nyári angyalhoroszkóp 2024: ezt üzeni neked az őrangyalod!

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Két életmentés a dunaújvárosi strandon: 16 éves fiú szíve állt meg, és 70 éves nő lett rosszul

INSIDER

"Lassan már nem féltem, inkább ideges voltam, hogy mi a francot akar "– Kata évekig élt együtt az előző lakó szellemével

INSIDER

Mágikus égi jelenség elé nézünk: csillag takarja majd a holdat

INSIDER

Drágább, mint az arany és nagyon kevés van belőle a Földön: sokan már gyűjtik is őket - Fotók