Létrehozva: 2019.07.03.

Kiderült, mit csinált a Viking kapitánya a baleset előtt

Döbbenetes! Több tanú beszámolója is rávilágít arra, miképp történhetett meg, hogy a legmodernebb biztonsági és technikai eszközökkel felszerelt Viking Sigyn maga alá gyûrte a Hableány sétahajót, halálba küldve annak utasait.

Az a bizonyos este baljósan indult. Napok óta esett, szerda este is érkezett egy hatalmas zivatar. Ám az esti Budapest fényeiben gyönyörködni vágyó turistákkal ekkor is elindultak a szálloda- és sétahajók, köztük a Hableány és a Viking Sigyn a szokásos útjukra a Dunán. A tanúvallomásokból most kiderült, hogy történhetett a május 29-ei baleset!

 

Néhány mosolygós fotó a végzetes pillanatok előtt…

Információink szerint Jurij C. nem hagyta el a kormányállást, ott volt, ám nem mindig figyelt a rá bízott hajóra. A szállodahajók esti túráinak fénypontja az a pillanat, amikor elhaladnak Budapest jelképe, a kivilágított Parlament előtt. Ilyenkor lelassít a hajó, és, ha esik, ha fúj, az utasok a fedélzetre mennek, és a festői háttér előtt szelfiznek. Majd közös pezsgőzés következik, és a hajó elindul vissza a kikötő felé.

Így történt ez azon a végzetes estén is. A %Ripost% úgy értesült: néhány tanú azt vallotta, hogy Jurij C. hiába volt a kormányállásnál, nem mindig figyelt a 130 méteres monstrum irányítására. A díszegyenruhában feszítő hajós figyelmét elvonta néhány csinos, fiatal lány, akik közös fényképet szerettek volna. Az eső miatt a látási viszonyok nem voltak a legjobbak, a Viking Sygn díszkivilágítása pedig tovább rontotta a helyzetet.

 

A kapitány a szelfiket törölte ki a mobiljáról?

Az ukrán kapitány, Jurij C. ellen eljárás folyik, de 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Ám a Legfőbb Ügyészség ezt részben pont amiatt fellebbezte meg a Kúriánál, mert, mint közleményükben írják, „felmerült annak a gyanúja is, hogy a hajóskapitány adatokat törölt a telefonjáról”, ami letartóztatási ok. A kérdés az, hogy a kapitány vajon az árulkodó fotókat törölte-e a telefonjáról? De az utasok mobilján elvileg ott kell, hogy legyenek a fotók a mosolygós, díszegyenruhás kapitánnyal, és a képek készítésének időpontjából kiderülhet, mi történt a hajón a Hableány tragédiájának idején. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy megvizsgálták-e a Viking Sigynen utazók mobiltelefonjait is, kérdéseinkre később ígértek választ.

Ki voltak kapcsolva a Viking radarjai

„Megkaptuk az ügy szakértői jelentéseit. A hatalmas szállodahajón a legmodernebb műszaki felszerelések voltak: a manőverezését radarok és fedélzeti kamerák segítették. Még egy olyan műszerrel is rendelkezett, amely az autókban található parkoló-radarokhoz hasonlóan jelzett, amikor valami túl közel került hozzá” – árulta el a %Ripost%-nak dr. Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető cég ügyvédje. Ám úgy tudjuk, ez a radar ki volt kapcsolva, mert túl sokszor riasztott volna be a sűrű belvárosi folyami forgalomban.

Így történhetett meg, hogy a hatalmas hajó a legkorszerűbb navigációs rendszere ellenére, és egy tapasztalt hajóskapitánnyal a kormányállásában mégis durva szabálytalanságot követett el, amely két tucatnyi ember életébe került.

A Hableányon utazóknak nem volt sok esélye: a hatalmas monstrum hét másodperc alatt a mélybe rántotta, majd kétszer megforgatta őket: ez többek között a norvég hajó különlegesen kialakított orrának is köszönhető, amellyel gyorsabban tud haladni, ám a hagyományosnál veszélyesebb a vele ütköző járművek számára.

A Hableány cégét képviselő ügyvéd megdöbbentő dolgot mesélt a dunai mentésről, az abban részt vevőknek fájdalmasan nehéz döntést kellett meghozniuk... A további részleteket megtalálod a szerdai Ripost napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka