4 éve

Ez kell, hogy minél gyorsabban hozzájuss a babaváró támogatáshoz

Elindult a kormány családvédelmi akcióterve! Az elsõ napon megnéztük, mennyire nehéz az ügyintézés, hol akadozik a gépezet. Sorokkal egyedül a kormányablakoknál találkoztunk, ahol a babaváró támogatáshoz kell beszerezni a tb-igazolásokat.

Bár tegnap óta már lehet igényelni a babaváró támogatást, de a kérelmét még senki nem adhatta be, mert a hitelügyintézéshez kell a 3 éves tb-jogviszonyt igazoló dokumentum. Ezt előre nem lehetett beszerezni, így nem csoda, hogy tegnap a járási hivatalokban, kormányablakokban nagy volt a sor. Ha ez megvan – és lehet, hogy csak 8 nap  múlva küldik -, akkor lehet bemenni a bankba igényelni a babaváró támogatást.
 

 

 

Reggel az ajtóig ért a sor

 

A Teve utcai kormányablaknál hétfő reggel az ajtóig ért a sor. A sorszámhúzó automatán tegnap először megjelent az új lehetőség: „babaváró hitel”. Az ügyintéző pultokban nagy piros felirattal jelzik, hogy ott lehet igényelni ezt a dokumentumot. Sokan vannak ugyan, de senki sem vár sokáig, gyors az ügyintézés, 10 perc alatt sorra lehetett kerülni és 2 perc alatt végez is egy ember.

„ Meglepően gyors volt, pozitívan csalódtunk" - mondta el a %Ripost%-nak Péterváriné Bába Judit

„Azt gondoltuk, hogy fél délelőttöt itt kell állnunk, de a sorszámhúzás után 10 perccel sorra is kerültünk és az ügyintéző  is két perc alatt végzett"-tette hozzá. „ Könnyítés lenne, ha nem kellene 8 napot várni arra, hogy kipostázzák a dokumentumot. Jobb lenne, ha az ügyfélkapun keresztül kapnánk meg elektronikus aláírással, és magamnak kinyomtatnám, akkor gyorsabban menne az adminisztráció" - tette hozzá a férje, Péter.

 

Csak a lakhely szerinti hivatalban intézhető

 

„Örülök, hogy gyors az ügyintézés és nem kell fizetni, de én sajnos nem tudtam kikérni az igazolást" - mondta Horváth-Sereg Tamara.

A gond az volt, hogy a bejelentett lakcíme Veszprémben van, miközben Budapesten él és dolgozik, eddig minden más hivatalos ügyet el tudott intézni a kormányablakban, így csalódott, hogy a babaváró hitelhez szükséges tb-igazolást csak a lakóhely szerinti járási hivatalban lehet elintézni. „Így szabadnapot kell kivennem és utaznom is kell, így nekem ez a feltétel megnehezíti az adminisztrációt. Ez a feltétel nem volt világos, nem hirdették elég egyértelműen" - állítja a fiatal nő.

Délután megnőttek a sorok, a Teve utcában már az utcán is álltak, és minden második várakozó pocakos kismama volt. Érden viszont 3 órás várakozásról kaptunk hírt. Kaposváron még elkérték a 3 ezer forintos illetékbélyeget, mert ott még nem tudták az ügyintézők, hogy közben eltörölte a kormány.

 

A bankokban még nem állnak nagy sorok

 

A %Ripost% végigjárt jó néhány bankfiókot is, az első napon sehol sem tapasztaltunk rendkívüli sorban állást. „ Igazolás nélkül nem adhatják be a kérelmet" - magyarázta a Raiffeisen bank ügyintézője. „Volt olyan, aki be akarta adni a dokumentumokat, reménykedve, hogy a hiányzó igazolást hiánypótlásként később beadhatja, de ilyet nem fogadhatunk el" – mondta újságírónknak a K&H bank ügyintézője.

 

Ha megvan az igazolás, akkor lesz roham

 

Hozzátette: ha megkapják az igazolást, akkor viszont sietni kell, mert csak 30 napig érvényes, és ha valaki nem fogadja el az első bank hitelajánlatát, mire a második bankhoz fordul, le is járhat. Az előző két hétben viszont sokan tértek be információkért, sokan időpontot is kértek.

Az egyik budapesti Erste fiókban már június elején elindult az előzetes hitelbírálat, így ott már időpontokra jönnek az ügyfelek.

 

Telefonon alig van már időpont

 

A %Ripost%  munkatársai  ügyfélként felhívtak  pár bankot, de a következő két hétre nem kaptunk „babavárós” időpontot sehol. Ez azt jelenti, hogy miután megjönnek a tb-igazolások, akkor következik a roham a bankokban!

Volt, ahol azt ajánlották, hogy próbáljuk hitelközvetítőn keresztül, akik elindítják az ügyintézést és átvállalják az adminisztrációt is. Egyes bankokban az előzetes hitelbírálatot online is lehet kérni. 

 

 

Babaváró támogatás: A babaváró hitel szabadon felhasználható, nem kell hozzá ingatlanfedezet. Házasok igényelhetik, ha a feleség 18-40 év közötti. Ha 5 éven belül gyermek születik, kamatmentes. A törlesztőrészlete maximum 50 ezer forint. Három év folyamatos tb-jogviszony kell hozzá. Az első két gyermek születésekor felfüggesztik a törlesztést, a második gyermek születése esetén a hitelből százalékot elengednek, a harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tartozást elengedik. Az idén júliusban megszületett gyermekekre is igényelhető a támogatás.

 

 

10 százalék kedvezményt jelenthet a tesztautó

Több helyről is úgy értesültünk, nagy az érdeklődés a családvédelmi akcióterv másik pontja, az állami támogatással akár 2,5 millió forint árelőnnyel megvásárolható új, 7 üléses családi autók iránt.  

„Mintegy 100 darab Dacia Lodgy-val, illetve több Renault modellel készültünk azok számára, akik élni szeretnének a legalább 7 üléses új, családi autók állami támogatású vásárlásának lehetőségével. Az érintett típusokból 1-2, 2000 kilométer alatti tesztautóval is rendelkezünk, melyeket a leggyorsabb 8-10 százalék kedvezménnyel vihetnek el "– mondta a %Ripost%-nak Rimek Gábor, a Baumgartner kereskedelmi igazgatója. Hozzátette: az államilag támogatott autókra is igényelhető hitel.

 

Négy elemből áll a családvédelmi akcióterv

Július 1-jén lépett életbe 4 pont a kormány által meghirdetett családvédelmi akciótervből. Már lehet igényelni

- a babaváró támogatást,

- a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt,

- a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát,

- a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

- Az akcióterv két másik pontja, a legalább négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek – mondta Novák Katalin családügyi államtitkár.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási büntetést kaphatnak a szemüveges sofőrök

origo.hu

Ez a bejelentés megváltoztatja a háború menetét

metropol.hu

Örömhír a családoknak: ez a hétfő más lesz, mint a többi

hirtv.hu

Berlin továbbra sem enged, és finanszírozza a migránsmentő hajókat

ripost.hu

Igazi hősök: három gimis kamasz mentett életet a Nyugati pályaudvaron

origo.hu

Újabb kínos dolog derült ki a drogszeánszon félholtan talált VV Anettről

travelo.hu

Hihetetlen, de 8,5 mázsát nyom az ország legsúlyosabb óriástöke

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a stressz(x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Óriási magyar siker: Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

INSIDER

József nádor ükunokája: "Dolgozunk Mindszenty boldoggá avatásáért"

INSIDER

Ezt ki kell próbálnod! Így spórolhatsz még többet az online árfigyelő segítségével

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

Először szólalt meg Karikó Katalin a nagy hír után, nekik üzent

INSIDER

Erre költené Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzt

INSIDER

Így ünnepli a világ az első magyar női Nobel-díjast

INSIDER

Szinte egyszerre derült ki az apa és a kis Máté súlyos betegsége - szívszorító videó