3 éve

Olaszliszka ma is szenvedi a lincselést, elmenekülnek a lakók

Se hitelt, se jó szót nem kap az, aki Olaszliszkán él - tudta meg a Ripost. Szögi Lajos egykori gyilkosai tönkretették a települést, megbélyegzetté váltak a lakók. A falu nevérõl mindenkinek az ártatlanul megölt tanár és a lincselés jut eszébe.

Lassan 13 éve, hogy Olaszliszkán a lányai szeme láttára agyonverték a köztiszteletben álló tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt és kiszállt segíteni neki, de a közvélemény nem felejt. Most, hogy a bíróság elsőfokon döntött az egyik tettes szabadlábra helyezéséről, újra forrnak az indulatok. A lakosok úgy érzik: az ott élő ártatlanokat is sújtja a megvetés a 2006. október 15-én történt lincselés miatt. Többen is arról beszélnek, hogy ha tehetnék, elköltöznének, csak hogy megszabaduljanak a gúnyosan kimondott „olaszliszkai” jelzőtől.

Hiába telt el már 13 év, még mindig érezzük a tragédia terhét

 

– mondta egy helyi asszony a háza előtti kertet kapálva. „Bár Szögi Lajos családjáról régen hallottunk, a mai napig sajnáljuk őket. Annak viszont nem örülünk, hogy Dezsőt kiengedik, ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna! Az egész falu feljajdult. Még jó, hogy a családja elköltözött innen, legalább nem itt fog lakni. Nekünk aztán nem hiányzik! A falu minden lakosát bűnösnek tekintik. Próbáltunk hitelt felvenni a bankoktól, de sorra elutasítottak azzal, hogy „Olaszliszka rossz környék, ott senkinek sem adunk hitelt!” Hát, így állunk. Pedig mi közünk nekünk ahhoz, ami történt? A szomszéd faluban élők is úgy kezelnek, mintha fertőző betegségben szenvednénk, senki sem áll szóba velünk.”

 

Ha valaki megtudja, hogy olaszliszkai vagyok, inkább hátat fordít

 

– csatlakozik a beszélgetéshez a szomszéd. „Több mint húsz éve itt lakom, de esküszöm, hogy elköltöznék, ha tehetném!
A templomot nemrég újították fel, de a polgármester szerint hiába szépítgetik a falut, bizony nehéz olaszliszkainak lenni.”

Én kerek perec megmondom: nem örülök annak, hogy kiengedik a lincselőt

– mondta Fekete Gyula, a település polgármestere. „Szerencse, hogy a család már elköltözött. Tönkretették a falut! Pedig az itt lakók elítélik, ami történt és sajnáljuk Szögi Lajost meg az összes hozzátartozóját. Rendes emberek laknak a faluban, de az ingatlanok olyan értéktelenek lettek, hogy amiatt nem kapnak rájuk hitelt. Ez pedig egyértelműen a falu megbélyegzettsége miatt van. Az olaszliszkaiak kiközösítését én is megtapasztaltam többször is. Például amikor egy orvosi vizsgálat során a nővérke felolvasta, hova valósi vagyok, az orvos úgy nézett rám a gép mögül, mintha én tettem volna azt a szörnyűséget!”

A falubeliek szerint minden nap megemlíti valaki Szögi Lajos tragédiáját a mai napig. Ennyi idő elteltével sem tudtak a környékbeliek túllépni ezen a megrázó tragédián.

Én általában azt hazudom, hogy egy másik faluból jöttem. Aztán hazamegyek Olaszliszkára

- mondta szomorúan egy helyi férfi.

Lapunk megkereste Szögi Lajos rokonait is, hogy megtudjuk, hogyan élnek 13 évvel a tragédia után, de azt kérték, értsük meg, fájdalmas felidézni a tragédiát, nem akarnak nyilatkozni.
 

Nyolc embert ítéltek el
Az olaszliszkai lincselés híre az egész országot bejárta 2006 októberében. A 44 éves Szögi Lajos keresztülhajtott a falun kocsijával, mögötte ült két kislánya, a 14 éves Emese és az 5 éves Zsófi. Váratlanul elé lépett egy roma kislány, akit elsodort. Megállt, hogy megnézze, hogy van az árokba esett gyermek, mire a kislány bátyja, apja és még három rokonuk ütlegelni, rugdosni kezdte. Szögi Lajos lányai sírva könyörögtek, hogy ne bántsák apjukat, válaszul őket is megfenyegették. A két kislány kiszállt az autóból és segítségért rohant, de mire megérkeztek a mentők és a rendőrök, édesapjuk meghalt. Nyolc embert tartóztattak le, ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés miatt indult eljárás. Hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szemből, teljesen meztelenül mutatta meg magát a 63 éves, Oscar-díjas színésznő - fotók

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Vastag Csaba szerelme megmutatta, mit csinálnak az ágyban

hirtv.hu

Felállították egymással szemben az orosz és az amerikai rakétarendszereket

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

mandiner.hu

Tavaly közel 30 millió könyv fogyott Magyarországon

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

travelo.hu

Milánó szökőkútjai elapadtak a szárazság miatt

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

ripost.hu

Ilyen lesz idén augusztus huszadika

ripost.hu

Kiszivárgott: Harry herceg soha nem hoz döntést egyedül

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé