3 éve

Ki ülhet szemben a pápával?

Kiderült, hogy ki honnan követheti a szentmisét, amit Ferenc pápa celebrál június elsején Erdélyben. Bemutatták a szektorok térképét , eldöntötték, hogy ki hol ül.

Kiderült: a  Hármashalom-oltárhoz legközelebb eső szektorok, a fehér és a sárga jelzésűek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak.

A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyiek és a csángó-magyarok, a távolabb eső, piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek és a háromszékiek foglalnak majd helyet. Megtudtuk: az előzetesen regisztrált, összesen 110 ezer személy a sárga szektorban kap helyet, valamint a piros jelzésű szektor 1-es és 2-es részében.

A csoportosan regisztráltak az első szektorokból követhetik a szentmisét, az egyénileg regisztrált személyek pedig távolabb kapnak helyet. 

A bal oldalon levő, piros szektorokba kerül azok, aki nem regisztráltak. Onnan nem lehet látni az oltárt, de kivetítők lesznek felszerelve.  Aki egyénileg vagy a családdal regisztrált, május közepén kapja meg e-mailben  a belépőjegyet, a  csoportos jegyeket pedig  a csoportok vezetőihez juttatják el.

A pápa latin nyelvű szentmiséjéhez magyar és román szinkronfordítást biztosítanak. Csíksomlyó lesz az egyetlen olyan helyszín a pápa romániai látogatása során, ahol román és magyar szinkronfordítás is lesz.

A pápai himnusz mellet a magyar himnuszt is eléneklik, az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani. Érdekes ajándékkal készülnek a székelyek. 

Oláh Zoltán kanonok  felhívást intézett a  helyi papokhoz, arra kéri őket, hogy minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát az egyház területén vagy a  templom kertjében. A gesztussal Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanítását akarják alátámasztani.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!