3 éve

Így juthatnak el a zarándokok a pápalátogatásra

Alig több mint egy hét van a magyarok nagy közös ünnepéig, a csíksomlyói pápalátogatásig. Magyarországról is több tízezren kelnek útra, hogy ott lehessenek június 1-jén 11 óra 30 perckor a felújított és kibõvített hármasoltár közelében és meghallgathassák a Szentatyát. Mivel a közlekedés várhatóan nehézkes lesz, a Ripost összegyûjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A zarándokok jelentős része vonattal érkezik majd. A román vasúttársaság több vonatot indít: a május 31-i és június 1-i Csíkszereda-Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda-Gyimes és Csíkszereda-Gyergyószentmiklós járatok sűrűbben illetve több kocsival közlekednek.

A magyar nagyvárosokból több zarándokbusz is indul, ezek számára három ideiglenes megállóövezetet alakítanak ki –közölte a %Ripost% kérdésére Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Figyelembe vették, hogy egy órányi gyaloglással ki lehessen jutni a kegyhelyhez. A buszok 9 óráig hajthatnak be a városba. Miután az utasok leszállnak, a buszok a kijelölt parkolóhelyekre állnak be. Ne felejtsünk el a buszsofőrrel egyeztetni, hol találjuk az autóbuszt a rendezvény után – figyelmeztetnek a szervezők.

A könnyebb tájékozódás érdekében több infópontot is kihelyeznek.

Az autóval érkezőknek attól függően, milyen irányból közelítik meg a helyszínt, különféle parkoló helyeket javasolnak, kaszálókat is parkolókká alakítanak. Sepsiszentgyörgy felől érkezve vagy Csíkszentmártonnál, vagy az Akó-kapunál térhetünk rá a Mindszent-Csíkszentlélek felé vezető megyei útra, Fitódnál lesz parkoló, ahonnan fél órányi gyaloglással fel lehet jutni a csíksomlyói nyeregbe. Akik Gyimes, illetve Gyergyó irányából érkeznek, a Pálfalva-Delne-Csomortán térségében tegyék le az autót, a Székelyudvarhely felől érkezők pedig a szeredai fürdő környékén parkolhatnak.

Érdemes korán elindulni, nagy lesz a tömeg, és arra is számítani kell, hogy aki autóval érkezik, annak is fél-egy órát legalább gyalogolnia kell majd, hogy elfoglalhassa helyét a kijelölt szektorban.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!