3 éve

Mától a fél országban tilos kutyát sétáltatni

Az ország területének csaknem felén tilos kutyát sétáltatni két hétig, ugyanis megkezdõdött a rókák tavaszi, veszettség elleni "oltása". Ez annyit jelent, hogy olyan rókák által kedvelt csemegéket tesznek, vagy szórnak ki számos helyen, melyben az oltóanyag is benne van.

Az érintett térségekben április 14-ig ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben. 9 megyében, összesen 42 ezer négyzetkilométernyi területen helyeznek ki csalétket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A hivatal közleménye szerint a beépített, lakott területeken nem szórnak, ezért erdők szélén, külterületeken kell figyelni a kutyákra ebben az időszakban.  A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően ritkán fordul elő a betegség nálunk, utoljára veszett rókát 2017 márciusában találtak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Bár a kutyákra és a legelő állatokra semmilyen veszélyt nem jelent, ha elfogyasztják a csalit, a zárlatra azért van szükség, hogy a teljes mennyiséget a rókák egyék meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!