Létrehozva: 2019.04.10.

Döbbenetes, mit találtak a húsvéti csokitojásokban és csokinyulakban

Máris roskadásig vannak az üzletek polcai húsvéti csokitojásokkal, csokinyulakkal. A gyártók szívesen készítenek nagyobb méretû figurákat, mert a szülõk azokat látványosabb ajándéknak gondolják, jobban megveszik. Közben abba nem gondolnak bele, hogy egy ilyen édességgel egy egész hétre való cukoradagot magába töm a gyerek!

A felnőtteknek a sonka és a tojás, a gyerekeknek az édesség jut eszébe a húsvétról. Egy felmérés szerint Magyarországon egyharmaddal több húsvéti csokinyúl és csokitojás fogy, mint csokimikulás. Az édességgyártók többnyire 150-200 grammos vagy még nagyobb húsvéti csokival készülnek az ünnepre. A látványos, méretes és nem utolsósorban vásárlásra ösztönző formák és csomagolások sok szülőt meggyőznek arról, hogy a nagyobb édességgel lepjék meg a csemetéjüket.

Minden szülő tudja, hogy a gyerek addig eszi a csokit, amíg el nem fogy. A tejcsokoládéknak viszont legalább a fele színtiszta cukor! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy 4-6 éves gyerek naponta legfeljebb 19 gramm cukrot fogyaszthat egészségkárosodás nélkül. Ez körülbelül hat kockacukor. Vagyis már egyetlen 40 grammos csoki naponta meghaladja az engedélyezett cukormennyiséget, és akkor még nem beszéltünk a reggel vagy este elfogyasztott kakaóról és más cukortartalmú ételekről, italokról.

Egy táblás csokinál a kockák száma alapján kiszámolható, mennyit szabad adni belőle a gyereknek, de egy üreges figuránál legfeljebb mérleggel lehet porciózni. Nem véletlen, hogy a boltokban kínált nagyobb húsvéti édességek közül csak a 250 grammos M&M’s Tojáson tüntették fel, hogy a műanyag burokba helyezett csomagok hat adagot tartalmaznak.

A %Ripost% megkereste Antal Emese dietetikust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét, aki a többszáz grammos húsvéti csokifigurák helyett a kisebb, 2-3 dekagrammos édességeket ajánlja a szülők figyelmébe.

„Egy nagy helyett inkább több kisebb, ugyanakkor minőségi, magas kakaótartalmú csokoládéfigurát érdemes vásárolni a gyerekeknek, mert azt könnyebben be lehet osztani. Jó, ha az ünnepi édesség nincs folyamatosan a gyerek szeme előtt, mert akkor nem is vágyik rá annyira” – magyarázza a tiltás helyett mértékletességet hirdető szakember. – „Egy mindössze 20-30 grammos csoki ideális desszert a húsvéti főétkezés után. Nem pedig helyette! Az ünnepi időszakban sem szabad szemet hunyni a mértéktelen édességfogyasztás felett. Csokival is jól lehet lakni, csak aztán a gyerek nem kívánja majd a tápanyagokban gazdag ételeket, például a zöldséget, a gyümölcsöt, a gabona- és húsféléket, illetve a tejtermékeket. Ráadásul a hirtelen befalt cukorbombától rosszul is lehet. A vércukorszintje hirtelen megnő, azután pedig leesik. Arról nem beszélve, hogy az ajánlottnál nagyobb energia-bevitel hosszú távon elhízáshoz vezethet a gyerekeknél is” – hangsúlyozza a táplálkozási szakértő.

Íme néhány példa a boltokból

Az M&M’s Tojás 250 grammos. 100 grammjában 54 gramm cukor van, így az, aki elfogyasztja, 135 gramm cukrot visz be a szervezetébe. Ez egy 4-6 éves gyerek egy heti megengedett teljes cukoradagja.

A Smarties húsvéti gömb 200 grammja pontosan 119,4 gramm cukrot tartalmaz, ami a gyerek több mint hat napi cukoradagja.

Az Óriás Kindertojás 220 grammos 100 grammjában 53,6 gramm cukor van, így az egész tojásban 117,92 gramm a cukor, ami több mint hat napi megengedett cukoradag egy kisgyermek számára.

A Lindt csokinyúl nem tűnik nagynak, pedig 200 grammos, a cukortartalma pedig 110 gramm, ami a gyereknek közel hat napnyi cukoradagja.

A 160 grammos Kinder csokinyúl 85,76 gramm, azaz 4,5 napra való cukrot tartalmaz.

A festett csokinyúl 150 grammos. 100 grammjában 53,9 gramm a cukor, összesen pedig 80,85 gramm, ami a gyermek több mint 4 napi adagja. Vajon hajlandó beosztani négy napra úgy, hogy közben más cukortartalmú ételt-italt nem fogyaszt?

Mennyi az annyi?

A WHO életkor szerinti bontásban határozza meg a gyerekek ajánlott maximális napi cukormennyiségét.

4-6 éves: 19 gramm
7-10 éves: 24 gramm
11 éves kortól: 30 gramm

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Újabb horrorbaleset a magyar főúton: a tűzoltók és a mentőhelikopter már a helyszínen

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

vg.hu

Ukrajnai háború: senki sincs biztonságban, feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik