Létrehozva: 2019.03.02.

Összefog az ország a szemét ellen, vasárnapig lehet jelentkezni

Vasárnapig bárki csatlakozhat a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A szemétgyûjtési idõszak március 18-ától 24-éig tart, már csak ezen a héten lehet rá jelentkezni a teszedd.hu honlapon. A Ripost körbenézett, és rengeteg helyen találtunk illegálisan lerakott szemetet.

Teli van szeméttel az ország, és a szemetelőknek nincs mentségük! Sajnos a minimális lebukásveszély és a kiszabható, legfeljebb 50 ezer forintos bírság nem jelentenek visszatartó erőt a szemetelőknek, így teli van szeméttel az ország, hiába küzdenek a hatóságok és a közterületfenntartók.

Most bevonják a civileket is a nagytakarításba, összefog egész Magyarország a szemét ellen: ezt szolgálja a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció is.



Bárki csatlakozhat az akcióhoz

Az idén 8. alkalommal megszervezett TeSzedd! megmozduláshoz vasárnapig bárki csatlakozhat. Ehhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett kampány internetoldalán, a teszedd.hu-n kell regisztrálni. Azt követően pedig önkéntesként vagy legalább 10 főt mozgósítani képes koordinátorként lehet részt venni a március 18-tól 24-ig tartó akcióban.

A honlapon helyszínt és dátumot is lehet választani, a szervezők pedig kesztyűt és zsákot is biztosítanak a résztvevőknek.



Szemétszigeteket építenek az illegális hulladéklerakók

Pesten és Budán, de vidéken is megtalálják a szemetelők azokat a szegleteket, esetenként félreeső helyeket, ahova akár több részletben zsákszám hordják ki a szemetüket. Kidobott tévédoboz, asztal, bőrönd, babakocsi és ki tudja még, mi minden rondítja, s esetenként károsítja, veszélyezteti a környezetet. Ha valaki közterületen illegális lerakott szemetet lát, az önkormányzatnál tehet bejelentést, melynek gondoskodnia kell a közterület takarításáról. Magánterület esetén pedig ők teszik meg a szükséges lépéseket a tulajdonossal szemben.

Önmagát buktatta le a szemetelő

Három köbméternyi szemetet rakott le egy ismeretlen Vecsés külterületén idén januárban. Az illegális szeméthalmot a helyi mezőőrség fedezte fel, annak átkutatása során pedig nevet és címet tartalmazó számlákra bukkantak. Ezek alapján a közterület-felügyelet felkereste az illetőt, aki azzal próbált védekezni, hogy megbízott valakit a szemétszállítással, de végül nem sikerült bizonyítani az állítását, így felügyelet mellett, saját költségén volt kénytelen elszállítani a szemetet a közelben működő legális szemétbányába.
Más esetben bizonyítható módon egy cég hulladéka került elő egy környezetvédelmi területen. Az eljárás során azonban a cég dokumentumokkal igazolta, hogy egy szemétszállítót bízott meg a környezetbarát szemétkezeléssel. Kiderült, hogy a szemétszállító volt a ludas, akivel szemben rendőrségi eljárás indult.
Öt évvel ezelőtt pedig a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület került a figyelem középpontjába, mivel több mint 150 millió forintos bírságot szabtak ki rá a Hármashatárhegyen illegálisan elhelyezett szemét miatt.

 



11,1 ezer tonna szemét a TeSzedd! eddigi mérlege
2011 óta a TeSzedd! akcióban mintegy egymillió ember vett részt, akik 1500-2000 helyszínen 11,1 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze. A mára Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmává vált kezdeményezés szervezői bíznak benne, hogy idén az előző évek résztvevőinél is több embert tudnak mozgósítani

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen

INSIDER

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt