3 éve

Jogerősen is pert vesztettek a szcientológusok

A tagok szexuális kapcsolatait is nyilvántartották, a bankkártyaadataikat pedig továbbították Amerikába...

Szerző Ripost

Bár a Magyar Szcientológia Egyház az elmúlt hónapokban több száz oldalnyi érveléssel próbálta bizonyítani, hogy az Adatvédelmi Hatóság (NAIH) eljárása törvényellenes volt, a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletet hozott arról, hogy a szcientológusok adatkezelése törvényellenes.

Még 2016 decemberében tartott többször is razziát a magyar Adatvédelmi Hatóság a szcientológusok nyíregyházi és budapesti központjában, amelyek során több teherautónyi dossziét és adathordozót is lefoglaltak. A vizsgálat eredményét 2017 októberében jelentette be az Adatvédelmi Hatóság, szinte sokkolva a közvéleményt.

Mint kiderült, az egyház személyes adatok tömkelegét tárolja híveiről, dossziékat készítenek róluk, azokban a legintimebb adataikkal. A tagoknak, és munkatársaknak sok esetben még arról is nyilatkozniuk kellett, életük során kikkel részesítettek szexuális kapcsolatot, és név szerint meg kellett nevezniük ezeket a személyeket, így az egyház harmadik személyekről is tárolt adatokat, a tudtuk nélkül.

Két kérdőíven pedig az egyház munkatársainak a bankkártyájuk adatait, beleértve a nevet, lejárati dátumot, CVV kódot, és aláírásukat is meg kellett adniuk. Az egyház ráadásul nemcsak tárolta, hanem továbbította külföldre ezeket a dossziékat. Később a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI), majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is razziát tartott a szcientológusok központjában, és bár az ő vizsgálataik még folyamatban vannak, azt lehet tudni, hogy kémkedéssel és adócsalással is vádolják őket a törvénytelen adatkezelés mellett.

A szcientológusok több tüntetést is tartottak az Adatvédelmi Hatóság bejelentése óta, és több száz oldalas beadványokkal fordultak a bírósághoz, hogy azt bizonyítsák, a NAIH jogellenesen járt el velük szemben. A Fővárosi Törvényszék azonban idén március 22-én kimondta jogerősen is: a szcientológusok adatkezelési gyakorlata valóban törvényellenes.

A Magyar Szcientológia Egyháznak így most ki kell fizetnie a korábban már kiszabott 40 millió forintos bírságot, valamint abba kell hagynia a törvényellenes magatartást. Utóbbi azért tűnik szinte lehetetlennek, mert ehhez az egyháznak minden „eljárását”, dokumentumát, szokását módosítani kellene, ezek azonban világszerte központilag szabályozottak.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!