Létrehozva: 2019.03.13.

Budapesti közvécék: végre változás jöhet!

20 éve még 112 budapesti közvécé volt nyitva, de ma már csak 47 mûködik a csatornázási mûvek kezelésében. Jó néhány van még a kerületi önkormányzatok kezelésében, de senki nem tudja, mennyi. Mikor lesz már vége a vécékáosznak? Nem csoda, hogy a többség plázába vagy vendéglátóhelyre megy, ha könnyíteni akar magán. De most a fõváros új közvécéket nyit és egy átfogó megoldáson is dolgozik.

A belvárosban járók gyakran csak üzemen kívüli, lepusztult WC-be botlanak Budapesten – ráadásul a legfrekventáltabb helyeken, mint az Oktogon vagy a Nagykörút. Nincs pontos adat arról, hogy hány nyilvános illemhely üzemel Budapesten, és ezek között is teljes a káosz: nem egységes a kinézetük, a nyitva tartásuk, egy részüket a csatornázási művek, más részüket a kerületi önkormányzatok működtetik más árakkal, szabályokkal. Ez az állapot tarthatatlan!

Budapestet 2019-ben Európa legjobb úti céljának kiáltották ki, de a fővárosba látogatók, és persze a budapestiek alig találnak nyilvános illemhelyet! Míg a francia fővárosban 400-nál is több, a szomszédos Bécsben pedig 152 köztéri toalett található, addig Budapesten csak a Fővárosi Csatornázási Művek által üzemeltetett 47 illemhelyről létezik nyilvános lista, az önkormányzatok és vállalkozók által fenntartottakról nincsenek adatok.

 

A többségüket teljesen fel kell újítani

Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szóvivője azt mondja, közel egy évtizede üzemeltetik a korábbi fővárosi illemhelyhálózatot, melyhez régebben még 110, de 2010-ben összesen már csak 36 vécé tartozott, s közülük alig 3-4 felelt csak meg a mai elvárásoknak.

„12 toalett esetében teljes körű felújításra volt szükség, nem egy helyet akadálymentesítettünk, illetve zuhanyzóval láttunk el, s jelenleg 53 illemhely tartozik hozzánk” – magyarázza Bátori Marianna. Igaz, ezek közül a XIII. kerületi Carl Lutz sétányon található egyelőre technikai problémák miatt nem nyitható meg, míg az öt bérbe adott illemhely közül a XXI. kerületi Szent Imre téren álló átalakítás miatt zárva tart. Ugyanakkor az V. kerületi Petőfi téren, valamint a Margitszigeten található 5 vécé közül a szökőkútnál, a Víztoronynál és az Árpád híd lábánál lévők csak március 1-je és október 31-e között üzemelnek.

 

Rengeteget a rongálások miatt zártak be

Az Európa legjobb úti céljának kikiáltott Budapesten nem csak a Margitszigeten találni bezárt vécét, hanem olyan, turisták által látogatott helyeken is, mint az Oktogon, a Nagymező utca vagy a Teréz körút, Király utca sarok.

„Annak ellenére, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése nem tartozik közfeladatnak, terveink között szerepel az említett illemhelyek megnyitása, ám azok teljes körű felújításra szorulnak, így csak a munkálatok befejezése után látogathatóak. Ugyanakkor számos más köztéri vécét azért zártunk be, mert nagyon kevesen használták, illetve megrongálták azokat” – mondta el lapunknak Bátori Marianna.

Bár számos illemhelyet látványosan felújított, infravezérelt csapokkal és víztakarékos, szagmentesen működő piszoárokkal szereltek fel, sokan azt gondolják, hogy a nyilvános vécé mocskos és húgyszagú... Ezért a központi helyeken elérhető plázák és vendéglátóhelyek toalettjei előbb jutnak az ember eszébe, minthogy nyilvános, fizetős vécét keressen, ha rátör a szükség.

Változásokat tervez a főváros

Megkérdeztük a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy véget vetnek-e a vécékáosznak. Válaszukban közölték a %Ripost%-tal: készül az új koncepció a közvécékre.

„Folyamatban van egy Budapest egész területére vonatkozó átfogó, intézkedési és stratégiai tervet megelőző koncepció kidolgozása. A lehetséges helyszínek kiválasztásán dolgozunk, konzultálva a helyi önkormányzatok képviselőivel, illetve az FCSM munkatársaival. A koncepció elfogadását, és a fejlesztéshez szükséges anyagi fedezet biztosítását követően kerülhet sor a tényleges megvalósításra. A nyilvános illemhelyek bővítése mellett céljaink között szerepel az is, hogy az illemhelyek a XXI. századi igényeknek megfelelően és felszereltségükben hiánytalan módon kerüljenek kiépítésre” – közölte lapunkkal Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának Kommunikációs Igazgatósága.

Mobilalkalmazás segít közvécét találni

Ha váratlanul tör ránk a szükség, komoly segítséget jelenthet a Where Is Public Toilet nevű, díjmentes mobilapplikáció, melyre földrészenként tölthetjük le a szükséges információkat, az internetkapcsolatot igénylő rendszer pedig – GPS koordinátáink alapján – térképen mutatja meg, hol találhatóak a hozzánk legközelebbi illemhelyek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal