3 éve

Csodáért mennek Szentkútra a gyermekre vágyók

Idén januárban is született olyan kisbaba, akinek a szülei részt vettek a Gyermekre vágyók lelkigyakorlatán, a ferencesek által mûködtetett nemzeti kegyhelyen, Mátraverebély-Szentkúton. De számos baba bizonyítja még a program sikerességét, amelyet a múlt hétvégén rendeztek meg Csépányi Gábor atya vezetésével. Olyan párok is megpróbáltak segíteni a gyermek után vágyakozóknak, akiknek szintén nehezen lett gyermekük.

Reménykedő, gyermekre vágyó házaspárok találkozóhelyévé vált a hétvégén egy apró Nógrád megyei zsáktelepülés, az egyik legnagyobb hazai zarándokhely, Mátraverebély-Szentkút. A Szentkúti patak völgyében található a Nagyboldogasszony-bazilika és a Szent Jakab zarándokház, ahol most tartották meg a hagyományos lelkigyakorlatot.

„A nyugodt közegben könnyebben megnyílnak a párok és ki tudják beszélni a lelküket nyomó problémát. Akár külön-külön is meghallgathatjuk őket, és így ők is érzik a támogatást. Rájönnek, hogy nincsenek egyedül és már nem érzik egyfajta bélyegnek a gyermektelenséget, és persze segítjük is őket” – magyarázta a %Ripost%-nak Csépányi Gábor atya, akinek orvosi diplomája is van.

Az atya által már negyedszer megszervezett eseményre évről évre több érdeklődő érkezik. Nem csak misén imádkoznak a gyermekáldásért a völgyben lévő Nagyboldogasszony-bazilikában, hanem szakértők segítségével beszélgetnek is a nehézkes gyermekvállalás problémájáról a zarándokházban. A lelkigyakorlatra rendszeresen visszatérnek előadást tartani olyan párok, akiknek végül kisgyermekük született, vagy sikerült örökbe fogadniuk. Közéjük tartozik a Budapesten élő Záhonyi házaspár is.

„Először magunk sem hittük el, hogy annyi tortúra és megpróbáltatás után végre összejött, és saját gyermekünk születhetett” – mesélte a %Ripost%-nak Záhonyi Kata, majd folytatta – „a férjem, Lajos épp munkában volt, telefonon újságoltam el neki a jó hírt.”

Záhonyi Kata és Lajos 2006-ban házasodtak össze, ám sokáig hiába vártak a gyermekáldásra. Orvostól orvosig jártak, számtalan természetes módszert kipróbáltak – eredménytelenül. Ismerősöktől és rokonoktól sorra kapták a tanácsokat, jókat, s rosszakat egyaránt. Elmondásuk szerint talán ez volt az egyik legnehezebb dolog az évek során: az, hogy nem jártak sikerrel. Ezért is döntöttek úgy, hogy segítenek más pároknak a bajban, hiszen ők igazán tudják, milyen megpróbáltatásokon mennek át azok a párok, akik vágynak egy gyermekre. Õket is ez kovácsolta össze igazán. Az évek alatt ugyanis Kata és Lajos odáig jutott, hogy elgondolkodtak az örökbefogadáson:

„Mondtam Katának, hogy vagy így, vagy úgy, de lesz gyermekünk. Már a szüleink is vágyakoztak, hogy nagyszülőkké válhassanak és a barátok is drukkoltak. De itt jött az igazi fordulat: megtörtént! A kisfiunk lassan 4 éves lesz, igazi csoda” – mesélte a %Ripost%-nak boldogan Záhonyi Lajos.

A Záhonyi házaspár hétvégén más pároknak is elmondta történetét a Gyermekre Vágyók Lelkigyakorlatán: jó tanácsokkal segítették azokat, akik még a gyermekvállalás útja előtt állnak. Csépányi atya és a fiatal pár szerint is egy ilyen közösségben, ahol mindenki egy cipőben jár, sokkal könnyebben levetkőzik problémájukat a résztvevők, könnyebben osztoznak a gondolatokon. Utána pedig megkönnyebbülnek és reménykedővé válnak – sokszor ez játssza a kulcsszerepet abban, hogy  a probléma felderítése után könnyebben megtörténjen a csoda, és gyermekáldás által létrejöhet egy új élet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!