Létrehozva: 2019.02.22.

Bacilusokról és E-számokról írtak mesekönyvet

Mesekönyvbõl tanulhatják meg a 8-10 éves gyerekek, miért fontos, hogy mit eszünk és miként kell figyelnünk ételeinkre, hogyan elõzhetjük meg az élelmiszerek okozta ártalmakat. Azok a tanítók és szülõk, akik már látták a Mese habbal, szülinappal címû könyvet, azt mondják: a mese életszerû, és rejtve tartalmazza azokat az ismereteket, amiket szeretne átadni.

Észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre a gyerekek Gévai Csilla Mese habbal, szülinappal című könyvéből.

A most bemutatott kötetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adta ki. A történet szerzője maga is kétgyermekes anyuka, több sikeres mesekönyvet írt már.

„Arra törekedtünk, hogy ne legyenek nagyon szájbarágósak az ismeretek, de a gyerekek mégis megértsék belőle a lényeget" – mondta el a %Ripost%-nak a szerző.

„Fontosak számomra a társadalmi témák, ezeknek a lefordítása gyereknyelvre. A környezet- és egészségvédelem amúgy is szívügyem, úgyhogy örültem a felkérésnek."

A mesében Matyi a tizedik születésnapja megünneplésére készül. Elfoglalt szülei úgy gondolják, egy játszóházban ünnepelnek majd, de Matyi maga szeretne tortát sütni a vendégeinek, akiket otthon, a kertben akar vendégül látni. Mint általában a mesék hősének, neki is sok akadályt kell legyőznie, amiben segítségére vannak a cinkos nagyszülők.

„ Azért tartom jónak ezt a mesét, mert annak ellenére, hogy egy hétköznapi kisfiúról van szó, végigjár egy megpróbáltatásokkal teli utat, mint a mesebeli kis királyfi"

– értékelte a Nébih-mesét a %Ripost%-nak Lukács Angella tanítónő. – La Fountaine óta tudjuk, hogy a mesék tanító hatása vitathatatlan. Azt találom jónak Matyi történetében, hogy egy hétköznapi családról szól, mindennapos vásárlási és konyhai problémák jelennek meg, így nagyon könnyű a szereplővel való azonosulás, a velük történő események biztosan megtörténnek az olvasóval is. Amikor egy gyerek ezt a könyvet elolvassa, akkor megelevenednek a mese képei, eszébe jut a saját születésnapja, és az apró részletek és élelmiszerekkel kapcsolatos tanulságok beszivárognak az életébe, jó eséllyel meg is ragadnak.

A Nébih még a mese születésekor elolvastatta a szöveget pedagógusokkal, és a javaslataik alapján módosította. A mese a szülőknek is tetszik, bár van, aki úgy gondolja, egyes részei túlságosan tudományosak.

„ Végre nem száraz szöveggel akarják tanítani a gyerekeket, az ő nyelvükön szólnak hozzájuk" – vélekedik Tóth Veronika, aki két kisfiút nevel. „ A gyerek azonosulni tud Matyival és a vele történtekkel, én biztosan a gyerekeim kezébe adom majd. Az viszont nem életszerű, hogy a mesebeli gyerek ilyen komolyan beszél bacilusokról meg a levegőszennyezésről. Jó, ha ezzel a mesével nem hagyjuk magára a gyereket, hanem beszélgetünk róla, elmagyarázzuk neki azt, amit a mese alapján esetleg nem értett meg."

A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok egyszerre jelentenek kreatív kikapcsolódást és örömforrást az életünkben. Néhány apróságra kell csupán odafigyelnünk, hogy az örömbe ne keveredjen üröm.

De miért nem kapható könyvesboltokban? – kérdeztük a Nébihtől.

„ Állami intézményként nem célunk a profitszerzés, azt szeretnénk, ha minél több gyerekhez ingyen eljutna ez a mese "

– válaszolta a hivatal.  Éppen ezért oktatási intézmények igényelhetik, de a szülők is ingyenesen letölthetik a könyvet a honlapunkról, és kérhetik gyermekük iskoláját is, hogy igényelje a nyomtatott formátumot.

 

Ingyen letölthető: A mesekönyv letölthető a www. portal.nebih.gov.hu/nebih-kiadvanyok honlapról, az oktatási intézmények pedig az [email protected] email címen igényelhetnek legfeljebb 35 nyomtatott példányt. A szülőknek és pedagógusoknak érdemes körülnézniük az eteltcsakokosan.hu/gyereksarok oldalon is. 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

metropol.hu

Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria