tóth gabi
13 különbözõ citromlé ellenõrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A hivatal munkatársai laboratóriumban vizsgálták a citromleveket.
A Nébih munkatársai laboratóriumban ellenőrizték a 13 különböző terméket, többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, vitamin- és citromsav-tartalmat, valamint pH értéket vizsgáltak.
A citromlevek élelmiszer-minőségi és -biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.
A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítette, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi őket a hibák javítására.
A szakemberek kifogásolták a magyar nyelvű tápérték adatok feltüntetésének hiányát, illetve szabálytalan megjelenítését, az energiatartalom jelzésének hiányát, valamint a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége eltért a termékspecifikációban megadott értékektől.
Az összefoglalóból az is kiderült, hogy melyik a legjobb citromlé.