Létrehozva: 2019.01.31.

Sokan hitelből használják ki a leértékeléseket, akciókkal csábítanak a bankok

Hihetetlen, de igaz: januárban több személyi kölcsönt vesznek fel az emberek, mint karácsony elõtt! A szakértõ szerint mindenekelõtt a nagy év eleji leárazásokat akarják kihasználni, de vannak, akik már a tavaszi lakásfelújítást tervezik, vagy használt autót akarnak venni.

A Budapesten élő Réka két gyereket nevel egyedül, és szeretett volna velük különköltözni, emiatt vett fel személyi hitelt a napokban.

„Csak félmilliót kértem a kaucióra, az első havi bérre és a költözésre” – mondta el a fiatal anyuka a %Ripost%-nak. – „Lesz pénzem fizetni az albérletet és a törlesztőt is, mert a jövő hónaptól visszamegyek dolgozni a gyesről. Képtelen voltam addig várni, amíg a fizetésemből összejön ennyi pénz. Otthon a testvéreimmel egymás hegyén-hátán vagyunk, alig várom, hogy saját háztartásom legyen!”

Nehéz ellenállni az akcióknak

A nyíregyházi Sándorék nem tervezték a hitelfelvételt, január közepén mégis így döntöttek.

„Nagyon jó akciók vannak, jószerével féláron ki tudjuk cserélni a mosógépet, a hűtőt és a tévét. Visszafizetjük belőle a sokkal drágább hitelkártya-tartozást is, így összességében jól járunk” – vélekedett a családfő.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly januárban 27,25 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak – ez körülbelül annyi, mintha a csecsemőtől az aggastyánig minden magyar felvett volna 2725 forintot –, ami 21,5 százalékkal meghaladta a 2017 decemberi összeget. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője úgy véli, ez idén sincs másként.

„Egyrészt ilyenkor vannak a legnagyobb leárazások, de a többség erre nem tett félre pénzt, és úgy gondolja, még hitelfelvétellel együtt is érdemes megvennie a terméket, ha annak a beszerzése egyébként is esedékes a közeljövőben. Egy nagyobb tévé vagy komolyabb háztartási gép megvásárlásához sokan vesznek igénybe banki segítséget, és az akciós áru nem biztos, hogy kapható részletre. Másrészt sokan lakásvásárlás vagy -felújítás céljából is személyi hitelt vesznek fel, például ha a korábbi lakásukat már eladták, de néhány millió még hiányzik az újhoz, és nem akarják jelzáloggal terhelni a frisset” – magyarázta a szakértő.

Sokan kihagyják az apró betűs részt

Felhívta a figyelmet a veszélyekre is.

„Sokan nem olvassák el az apró betűs részeket, ami később hibának bizonyul. A fix kamatozású kölcsönnél például teljesíteni kell bizonyos szabályokat, ha azoknak nem tesz eleget az adós, akkor elesik a kamatkedvezménytől.”

Zoltán a kocsiját szerette volna újabbra cserélni, és azért éppen januárban, mert most találta meg az „igazit”.

„Nem kereskedésben, hanem magánszemélytől fogom megvenni, így nem kapok autóhitelt, ezért választom inkább a személyi kölcsönt” – magyarázta. – „A rokonom pont most akarja eladni a jól karbantartott Renault-ját, nem akarom kihagyni a kedvező lehetőséget.”

 

Ezreket spórolhat, aki jó választ

A bankok különböző kecsegtető ajánlatokkal próbálják magukhoz édesgetni az ügyfeleket: elengedik a folyósítási díjat, számlanyitás esetén kamatkedvezményt adnak, bármikori ingyenes előtörlesztést ígérnek. Csábító, hogy már az interneten is lehet kölcsönt kérni, a másik csáberő a gyors ügyintézés. Aki körültekintően választ, akár 2-3 ezer forintot is megtakaríthat havonta: lapunk azt nézte meg, mibe kerül, ha 3 millió forintot kérünk 5 évre. A havi törlesztő 60-62 ezer forintra jön ki, és öt évre fix kamatozást ígérnek, aminek persze feltétele a pontos fizetés.

 

Árgarancia, kuponkód

A Bankráció.hu adatai a Raiffeisen Bank régi ügyfelei aktív számlahasználat és havi nettó 250 ezer forint jövedelem mellett 7,95 százalékos kamattal is kapnak hitelt. Az OTP akciós személyi kölcsöne a szokásos kamatokhoz képest 0,4–2 százalékos kedvezményt ajánl, online kuponkóddal pedig további 1 százalék kedvezményt helyez kilátásba. A Cetelem Bank április 2-ig nulla százalékos folyósítási díj mellett kínálja Saját Ritmus személyi kölcsönét és Adósságrendező kölcsönét. A Kinizsi Banknál is tovább élnek a személyi kölcsönök hitelbírálati és szerződéskötési díjára vonatkozó nulla forintos akciók. A MagNet Banknál a június 30-ig befogadott személyi kölcsönöknél nem számítanak fel folyósítási díjat. A Sberbank június 30-ig meghosszabbította a személyi kölcsönhöz kínált árgaranciát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók