Létrehozva: 2019.01.06.

Okostelefon 1 euróért? Profi csalók verik át a magyarokat

Egy euróért adják az iPhone X-et, az Index január 4-én utánajárt, a Magyar Telekom pedig megerõsítette: a hír igaz, technikai hiba történt, ám annak kijavításáig teljesítik a megrendeléseket - ez az a mese, aminek sokan bedõlnek. Az egész kamuakció mögött profi csalók állnak.

Újfajta átveréssel támadnak az adathalász csalók, a legújabb csapda egészen megtévesztő. A gyanútlan felhasználó fizetett Facebook-hirdetésben futhat bele azokba a felhívásokba, amelyek egy kamu Index-cikkhez vezetnek. A csalók által hamisított cikk arról ír, hogy egy olvasójuktól kapták a fülest arról a weboldalról, ahol a Telekomot kiválasztva 1 euróért lehet iPhone X-hez hozzájutni.

A kamusztori szerint az Index megkereste a mobilszolgáltatót, melynek PR menedzsere elismerte a hibát, ugyanakkor hozzátette: annak kijavításáig biztosítják a megrendelőknek a készüléket. A portál munkatársa tett egy próbát, regisztrált, fizetett és 45 perc múlva hívták a DHL-től, s még aznap megkapta a készüléket. A január 4-ei keltezésű álcikk végén frissítés olvasható, mely szerint a Telekom megerősítette, hogy a hibát január 4-én javítják ki. Az eredetinek tűnő oldalon szereplő cikk képes eloszlatni az esetleges gyanút, a „bizonyító” erejű fotók pedig még hitelesebbé teszik az egészet. Igaz, kissé gyanús lehet a helyesírási hibás utolsó mondat „A Telekom megerősítette, hogy a hiba január 4-én lesz kijavítva, szóval siess, szerezd meg a telefonodat a megadott határidő előtt.” Ám akik még lejjebb görgetnek, felfedezhetik a sumákságról árulkodó biztos jelet: a cikkre kizárólag angol nevű hozzászólok reagáltak, magyarul… (Ráadásul a cikk internetes címsorában sem az index.hu szerepel, s a szolgáltató hivatalos neve nem Telekom Magyarország, hanem Magyar Telekom.)

Sok részletre figyeltek a csalók
A Facebookon felbukkanó fizetett hirdetés sokak szemében egyfajta garanciát jelent arra, hogy megbízható a hirdető. Holott korábban a %Ripost% már leleplezett olyan csalókat, akik a Lego nevével és termékfotóival visszaélve népszerűsítették magukat a közösségi oldalon, hogy a felhasználók adatait megszerezzék. Arra is ügyeltek a mostani kampány mögött állók, hogy a kamu index cikk dátuma, illetve a hazudott lehetőség határideje minden esetben megegyezzen az adott naptári nappal.

Ráadásul a csalók több, nagy, ismert cégek nevével éltek, illetve élnek vissza az Indextől kezdve az Apple-ön és a Telekomon át a DHL-ig, hogy megszerezzék áldozataik pénzét, illetve személyes adatait.

 

Egy cikkel letudta az Index
Csaló adathalászok élnek vissza az Index nevével – ezzel a címmel jelent meg cikk napokkal ezelőtt a hírportálon. Az írásban hangsúlyozzák, hogy a kizárólag magyar ip-címről és csak mobilon elérhető csodás akció kamu, az egy euró elutalása után semmi nem történik, bár egyes kommentelők állítják, hogy további 29 eurót levontak tőlük. Megjegyzik, hogy az upgradeview.com, a breakcart.com és a spaceease.com kamuoldalak álcázzák magukat Indexnek.

Bár a portál jelzi, hogy megtették a szükséges jogi és technikai lépéseket, az átverés sajnos továbbra is él, s annak veszélyeire, illetve a portál nevének és látványelemeinek illetéktelen felhasználására semmilyen figyelmeztetés nem utal az Index.hu nyitóoldalán.

 

Kerestük a Telekomot
Az ügyben kerestük a Magyar Telekomot, mely sem a honlapján, sem a Facebook oldalán nem figyelmeztetett az új csalásra. A következő választ kaptuk: „Sajnos időről időre előfordulnak szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, melyeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai. A Magyar Telekom kéri meglévő és leendő ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús hirdetéseket és minden esetben alaposan tájékozódjanak a megtévesztőnek tűnő oldalak forrásának hitelességéről, ellenőrizve, hogy az URL tartalmazza-e a telekom.hu tartományt. Jelen esetben a hirdetésre kattintva az URL-ből jól látszik, hogy hamis, nem hiteles oldalra navigál az „álreklám”. Amennyiben egy ügyfél úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes – a szolgáltatója tájékoztatása mellett – a rendőrségen hivatalos feljelentést tennie. A Magyar Telekom saját hatáskörében is együttműködik az érintett hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében.”

 

Mutatjuk a teljes kamucikket, melynél a dátum naponta frissül. Ne dőlj be a csalóknak!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat