Létrehozva: 2018.11.26.

Bátor döntés: betiltották a petárdázást egy kisvárosban!

Mostantól egészen február végéig nem szabad tûzijátékot használni Tatán. Az önkormányzati rendelet indokolása szerint az Öreg-tónál telelõ és átvonuló vadludakat akarják ezzel védeni, de az állattartók is örülnek a rendeletnek. Persze vannak tiltakozók is...

Örülhetnek az állattartók és a durrogtatásra érzékenyek Tatán: rendeletben tiltották be a tűzijátékok használatát a városban – Agócs városrész kivételével - november 1-jétől egészen február 28-ig. A rendelet ezen a hétvégén lépett hatályba. A Magyar Madártani Egyesület még az ősz elején kezdett aláírásgyűjtésbe, a kezdeményezés végül sikerrel járt, a tatai önkormányzat támogatta a korlátozást.

Az állatvédők és sok állattartó szerint nemcsak Tatán kellene ezt alkalmazni, hanem az egész országban! A szakemberek és a környékbeli kisállat-tulajdonosok üdvözlik az új szabályozást. Musicz László, a Magyar Madártani Egyesület ornitológusa szerint most a fő cél az Öreg-tó és a vadludak védelme.

 Tatán az Öreg-tó környéke ősi gyülekező hely a vonuló vadludak számára, sőt, több, északról érkező egyed itt is telel.

A téli fesztiválok tűzijátéka, illetve a szilveszteri durrogtatás elijeszti innen az állatokat. Előfordult, hogy a pufogtatás után egy-egy madár épületnek csapódott, de az is megesett, hogy az egyik madár egy éjszaka alatt 100 kilométert repült az ijedtségtől – magyarázta a %Ripost%-nak Musicz László.

Az önkormányzati rendelet szerint az Öreg-tónál a vadludak 70 százaléka elmenekült a szilveszteri durrogtatás miatt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István szerint hatalmas károkat okoznak a durrogtatók, ami nem éri meg a szórakozást.

- A szilveszteri időszakban megtelnek a menhelyek, ilyenkor az országban 500-1000 kutya szalad világgá, és később nem talál haza. A házi kedvencek sokkos állapotba is kerülhetnek. Remegnek, megzavarodnak, váratlanul megrágnak dolgokat. Remek kezdeményezésnek tartom a tatait, máshol is követhetnék a példát – fogalmazott Szilágyi István.

 

Ha kíváncsi vagy rá, mit szóltak mindehhez azok, akik szeretnek petárdázni, és mit ajánlanak nekik helyette az állatvédők, akkor keresd a hétfői Ripost napilapot az újságárusoknál!

Most is szigorúak a szabályok

A pirotechnikai eszközök értékesítését, tárolását és felhasználását a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011.(VIII.24.) Kormányrendelet szabályozza. 14 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett alkalmazhatják ezeket. Az 1. és 2. osztályba a nagyon alacsony kockázatúak tartoznak, ezek pirotechnikus jelenlétében és irányításával használhatók fel magánterületen. A 3. osztályba azokat a pirotechnikai eszközöket sorolják, amiknek a használata közepes kockázattal jár, szabadban lévő nyílt és nagy területeken való használatra gyártották. Ezeket csakis nagykorú személyek vásárolhatják meg december 28-a és 31-e között, használatuk pedig december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett – vagyis szilveszter éjszaka. A fel nem használt eszközöket a vásárlás helyén le kell adni január 5-ig.

Felvonulással tiltakoztak tavaly 

Évről évre december végére fellángol a petárdázók kontra kisgyerekesek és állattartók háború. Mindkét tábornak megvannak az érvei. Tavaly Budapesten csendes demonstrációt tartottak azok, akik ellenzik, akik szerint tekintettel kellene lenni a legvédtelenebbekre: a kisgyermekekre és az állatokra. A petárdázók többek közt azzal érvelnek, hogy a nagyobb gyerekek viszont kifejezetten élvezik az ünneplés ezen módját. Gyarmati Rita pszichológus szerint épp azért olyan élvezetes a szilveszteri durrogtatás, mert máskor tilos. Minden évben nagy forgalmat bonyolítanak a tűzijáték árusok, és ez valószínűleg idén sem lesz másként. Kivéve Tatán!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal