Létrehozva: 2018.10.27.

Van visszaút a hajléktalanlétből

A budapesti Dózsa György úti átmeneti hajléktalanszállás 326 olyan embernek biztosít otthont, aki fedél nélkül maradt. Ez az intézmény alkalmas arra, hogy innen elrugaszkodva munkát szerezzenek és saját otthont teremtsenek a lakók, vagy visszataláljanak családjukhoz, esetleg szociális otthoni elhelyezést kapjanak.

Nehéz sorsú emberek lakják a Dózsa György úti hajléktalanszállót, ami inkább hasonlít kollégiumra, semmint tömegszállásra. Mindenkinek saját kis kuckója van, amit maga rendezhet be, nagy, tiszta, jól felszerelt közös konyha, mosó- és szárítógépek, fürdőszobák biztosítják az emberhez méltó körülményeket. Aki itt él, el tud járni dolgozni, és spórolhat is: a lakhatásért rezsivel együtt – amiben benne van a tűzhely és a háztartási gépek használata - mindössze 11 ezer 400 forintot kell fizetni, főzhet magára, de sokszor osztanak meleg ételt különböző jótékonysági szervezetek. Előfordul, hogy többen összefognak, közösen főznek, ami kifizetődőbb.

„Itt az a legfontosabb, hogy biztonságban és melegben legyenek az emberek. Szakszerű ellátást, orvosi segítséget kapnak, szociális munkások támogatják őket ügyeik intézésében és lelkileg – magyarázta lapunknak Juhász Arnold, az intézmény vezetője. – Heti rendszerességgel pszichológus és pszichiáter is a rendelkezésükre áll.”  

A cél az, hogy munkához, rendszeres jövedelemhez és lakhatáshoz juttassák a lakókat. Sokszor gondot okoz számukra egy munkahelyi jelentkezés, önéletrajz, kérvény megírása, jogaik érvényesítése, amiben szintén segítenek a szociális munkások. Gondozási program keretén belül segítséget kapnak a káros szenvedélyekről való leszokásban, a pénzzel való gazdálkodásban.

Varga Györgyné megmutatta aprócska, de takaros szobáját. Szerencséje volt: amikor a fiával együtt hajléktalanná vált, rögtön fölvették ide. Amikor meghalt a férje, Budapestre költöztek, de a fia munkahelye megszűnt, és nem talált időben másik állást, az albérletből menniük kellett.

„Lassan két éve élünk itt, a fiam a férfi részlegen – mesélte a %Ripost%-nak. – Megint kapott munkát, én pedig főzök és mosok mindkettőnkre. A szállás személyzete nagyon sokat segített, nem tudom, mi lett volna velünk, ha az utcán kell élnünk.”

Oraveczné már egy éve lakik a Dózsa György úti szükségszálláson. Meghalt a párja, és mindent az előző családja örökölt, ő pedig földönfutóvá vált.

„Egy évig kint voltam az utcán éjjel-nappal. Utána három hónapig bejártam a „fapadosra”, az éjjeli menedékhelyre, mire végre bekerülhettem ide. Súlyos betegségem miatt is fontos, hogy végre fedél van a fejem fölött. Itt tudunk fürdeni, főzni és mosni magunkra” – magyarázta Oraveczné.

A szálláson olyanok is vannak, akiknek van ugyan családjuk, de különböző okokból nem tudnak vagy nem akarnak hozzájuk költözni. A 74 éves Hrustinski Istvánné például Erdélyből jött Budapestre, mert itt kapott munkát, de amikor azt elveszítette, már nem volt hová visszamennie, és albérletet se tudott többé fizetni. A lánya látogatja őt, de nem tudja magához venni.

„Én is az éjjeli menedéken kezdtem, de itt egészen más, itt van egy kis saját szobám. Ráadásul nagyon rendesek, segítenek mindenben, a hivatalos ügyek megoldásában, sőt, az orvoshoz is elkísérnek” – mondta. Napjait az tölti ki, hogy a lányával való következő találkozást várja, és ennyi idősen is munkát keres.

Az átmeneti szálláson egy évre kötnek szerződést a lakóval, és ha rendesen fizeti a díjat, nincs kifogás a magatartása ellen, ez még egy évre meghosszabbítható, különleges méltánylást érdemlő esetekben tovább is. Az időseket megpróbálják szociális otthonban elhelyezni, a fiatalok számára megélhetést, bérelhető lakást keresni. Az albérletek árának emelkedésével ez egyre nehezebb, de van, akinek sikerül. Azok is jó helyre kerülnek, akik visszatalálnak a családjukhoz, kibékülnek szeretteikkel. És sajnos vannak, akik – minden segítség ellenére – visszakerülnek az utcára. Nekik marad ismét a krízisszállás és a nappali melegedő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Óriási fordulat: mégis együtt folytatja a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem